Mecsetvonások

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Terrorcselekmény helyett immár "csak" közveszélyokozáselőkészületével gyanúsítja a rendőrség Saleh Tayseert, akit azonban a bíróság jobbnak látott rács mögött tudni az eljárás idejére. A Tayseer által vezetett mecset pénzügyi kapcsolatait is vizsgálják.

Nem kevés pénzt, 470 ezer eurót vár a magyarországi Iszlám Egyház (IE) a Szaúd-Arábiában bejegyzett Al-Haramein Alapítványtól. Az IE emírje - azaz adminisztrációs-gazdasági főnöke és, szemben a rendőri közléssel, nem vallási vezetője, vagyis imámja -, Saleh Tayseer budapesti fogorvos, ahogy már hónapok óta rendszeresen, néhány nappal múlt heti őrizetbe vétele előtt is bement a bankjába, s érdeklődött, megérkezett-e már a pénz. A válasz, állítják Tayseer doktor környezetében, ezúttal is nemleges volt, ami elkedvetlenítette ugyan a Bartók Béla úti Dar-Asszalám imaterem (vagy ahogy a hívek nevezik: mecset) emírjét, de meglepetést nem okozott neki: jordán-magyar kettős állampolgár lévén van némi tapasztalata a közel-keleti bürokráciáról. Néhány nappal később - Mose Kacav izraeli államfő magyarországi látogatása első napján - a mecsetnél kommandósok csaptak le Tayseerre, akit azzal gyanúsítanak, vélelmezett társaival egy budapesti zsidó múzeum elleni merényletre készült (HVG, 2004. április 17.).

Tayseer tagad. Környezetének inkognitót kérő tagjai viszont úgy folytatják a történetet: az Al-Haramein pénzét telekvásárlásra fordították volna, a budai imaház ugyanis immár kicsinek bizonyul a több száz fős gyülekezetnek, s a társasház lakói is megelégelték az állandó jövés-menést, december végéig adva haladékot a költözésre. Miután a szaúdi alapítvány képviselője, bizonyos Abdul Aziz többször, legutóbb ramadán után Budapesten járva megerősítette, hamarosan utalnak, az IE ki is nézett egy saroktelket a Fehérvári úton, amelyet azonban a hosszas huzavona hatására tulajdonosa a napokban eladott másnak. A Tayseer által vezetett - egyébiránt jelenleg szintén rendőri szakértők által vizsgált - budapesti Jótékonysági Béke Alapítvány pénzét pedig a hívek adják össze: miután az IE-t tavaly jegyezték be, az idén nem részesülhet az adózók hivatalos felajánlásaiból, így, mint a keresztények perselyben, a muszlimok dobozban gyűjtik a donációt, amelyet az imaház fenntartására fordítanak.

A magyar hatóságok - a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az Országos Rendőr-főkapitányság - szerint a történet másképpen fest. Adataik szerint Tayseerék közössége évek óta rendszeresen kap támogatást Szaúd-Arábiából, a pénznek azonban nincs nyoma. Egyes források szerint a magyar gyülekezet nem tud elszámolni az összeggel, s az adományozót is átverték, más verzió szerint viszont a pénz a feladó tudtával fundamentalista csoportok támogatását szolgálta. Az utolsó összeg néhány hete érkezett meg a magyarországi bankba, amely azonban, pénzmosást sejtve, nem fizette ki azt Tayseernek, hanem a rendőrséghez fordult - állítják rendőri források. "Minden lépésünkről tudtak, fittyet hányva a vallásszabadságra, s mi tudtuk, hogy figyelnek bennünket. Ki gondolhatja komolyan, hogy ilyen körülmények között bárki is megkockáztatná egy merénylet előkészítését?" - érvelnek a budai iszlám közösségben.

Tény ugyanakkor, hogy az Al-Haramein Alapítvány felkerült az Egyesült Államok kormányzata által készített, a terroristákat pénzelő, az al-Kaidával is kapcsolatban álló szervezeteket nyilvántartó listára, igaz, bizonyítékot e listához nem mellékelnek. Az alapítvány - honlapja tanúsága szerint - működik, kuratóriuma nyilvános, s friss közleményben ítélte el a madridi terrorista merényletet. A HVG-nek Tayseer környezetében azt hangsúlyozták, képviselőjük korábban felvette a kapcsolatot a rijádi magyar nagykövetséggel, ahol pozitívan fogadták a támogatás ötletét, amelyről - állítják - tudott a budapesti Külügyminisztérium is.

Rendőri források előtt mindazonáltal nem ismeretlen Tayseer neve. Igaz, bűncselekménnyel nem gyanúsították meg soha, de több ízben is "képbe került". Akárcsak vélelmezett társai, akiket múlt kedden a fogorvossal egy időben előállítottak, majd - szakszóval - "elszámoltattak", de utóbb csak tanúként faggattak Tayseer lefogásának napján: az éjszakai életben Szír Aliként ismert figura, illetve a Kimó becenevű, az emírhez hasonlóan palesztin származású Babelli Nidal. Utóbbi a vendéglátóiparban érdekelt - a gellérthegyi Citadella Club Kft. résztulajdonosa -, illetve Waldorf Security Kft. néven jelenleg is működtet biztonsági céget. Róla úgy tudták a rendőrök, 1999-ben a jelenleg egyes római-parti vendéglátóhelyeket védelmező, albán vállalkozóval közösen eltervezett drogüzletük hiúsult meg (HVG, 2003. augusztus 23.), kellő mennyiségű bizonyíték azonban nem gyűlt össze a terhükre.

A rendőrök most sem bővelkednek corpus delictiben. A rajtaütést az NBH által elrendelt - zömében arab nyelvű - telefonlehallgatásokra alapozzák, robbanószert, lőszert a házkutatások során nem találtak, csupán néhány feljegyzést, várostérképet sikerült lefoglalni. Igaz, Kimóék gyors tanúvá avanzsálása bizonyos együttműködési készségre utal a részükről, ahogyan a hírek szerint a fogorvos ellen vallottak Tayseernek azok a vélelmezett kapcsolatai is, akik más ügy miatt előzetes letartóztatásban vannak. A kezdetben terrorcselekmény előkészületeként minősített gyanú az előzetes letartóztatási meghallgatás idejére mindenesetre közveszélyokozás előkészületévé szelídült (ez praktikusan nyolc év szabadságvesztést jelenthet az életfogytiglan helyett), igaz, a Fővárosi Bíróság úgy indokolta a fogva tartás elrendelését, hogy Tayseer akár az utóbbi bűntettet is megvalósíthatta.

Az ügy ismerői a hivatalos cáfolatok ellenére sem zárják ki, hogy Tayseeréket mégis külföldi füles alapján s a Kacav-látogatással összefüggésben fogták le: a nemzetközileg ismert, problémásnak tartott alakokat már csak "preventív alapon" is jobbnak gondolhatták szemmel tartani a kényes napok előtt. A Bartók Béla úti közösségben azt állítják, senki sem hallott a gyülekezetben sem Szír Aliról, sem Kimóról, emírjük pedig - civilben otthona, a rabbiképzővel szemközti körúti társasház közös képviselője - köztiszteletben álló, buzgó vallásos családapa. Ők egyébként a szerintük tapintható iszlámellenesség mellett, kimondva-kimondatlanul, a magyarországi muszlimok közötti érdekellentéteket sejtik a Tayseer-ügy hátterében, mondván, ha sikerül szétverni az IE-t, a konkurencia ráteheti kezét a külföldi adományokra.