Tetszett a cikk?

A történészek szerint már a honfoglalókkal együtt jöttek iszlám vallásúak a Kárpát-medencébe.

A történészek szerint már a honfoglalókkal együtt jöttek iszlám vallásúak a Kárpát-medencébe. A török idők után a muszlimok száma jelentősen megcsappant, többségük a megszállókkal együtt kivonult az országból. A közösség a Monarchia idejében indult újra fejlődésnek, 1916-ban az iszlámot törvényesen elismert vallásnak nyilvánította a magyar parlament. A Monarchia hadseregének tábori főimámja, Durics Huszein Hilmi vezetésével a harmincas években alakult meg a Gül Baba Autonóm Magyar Iszlám Vallásközség is, amely azonban a hivatalos elismerést soha nem kapta meg a magyar államtól. A második világháború után az iszlám vallás hívei parlamenti képviselethez jutottak: a muszlim hitre tért Germanus Gyula orientalista 1958 és 1966 között tagja volt az Országgyűlésnek.

Az iszlám magyarországi újraelismertetése egy, az arab országokban dolgozó agrármérnöknek, Mihálffy Balázsnak köszönhető: ő 1985-ben lett muszlim Egyiptomban, majd hazatérve Magyarországon is megpróbálta megszervezni a közösséget. Törekvését elősegítette a magyar kormány azon szándéka, hogy javítsa a konzervatív arab országokkal a viszonyát. 1988 augusztusában ezért az Állami Egyházügyi Hivatal a Mihálffy által alapított Magyar Iszlám Közösséget (MIK) - amelynek húsz alapító tagját elég nehéz volt összeszedni, ezért szimpatizánsok is voltak közöttük - az 1916-os törvény alapján elismert felekezetté nyilvánította.

1990 után egy évtizedig a MIK volt az egyetlen hivatalosan bejegyzett iszlám vallásfelekezet, ugyanakkor a Magyarországon élő muszlim hívek száma robbanásszerűen megnőtt, s mára számukat 30-50 ezerre becsülik muszlim körökben. Sok diák egyetemi évei után például nem ment vissza hazájába, hanem gyakran magyar feleséget választva letelepedett, emellett több ezer bevándorló is érkezett. Az ő vallási szükségleteikről különböző alapítványok keretében kezdtek gondoskodni, mindenekelőtt imahelyek (mecsetek) létrehozásával. Mára minden nagyvárosban van ilyen, jelentősebb közösségek működnek Miskolcon, Szegeden és Pécsett.

Budapesten több imahely is működik, kettő közülük újonnan alakult egyházak keretében. 2000-ben jött létre a Magyarországi Muszlimok Egyháza (MME), amely ma egy bérelt ingatlanban tart fenn imahelyet, tantermeket és könyvtárat is magában foglaló iszlám kulturális központot. "Jelenleg 316 regisztrált tagunk van, de természetesen jóval többen járnak hozzánk akár imádkozni, akár az összejöveteleinkre" - mondta a HVG kérdésére Sulok Zoltán, az MME elnöke. A tavaly 150 taggal megalakult Iszlám Egyház központja a budapesti Bartók Béla úti mecsetben van, ennek egyik vezetője a napokban előzetes letartóztatásba került Saleh Tayseer. 1998-ban bejegyeztette magát a Magyarországi Síita Muzulmán Egyház is, ám tevékenysége még abban az évben meg is szűnt.

Imahely azonban nem csak szervezethez kapcsolódhat. A józsefvárosi piac muszlim árusai például helyben bérelnek egy kis helyiséget, hogy a napi ötszöri imát megfelelő körülmények között tudják elmondani.

Magyarországon az iszlám híveinek döntő többsége szunnita, más irányzatokból csak kevesen vannak jelen. A síita irányzat hívei több szervezetben is megtalálhatók, például a főleg magyar származásúakat tömörítő MIK keretein belül is.

Társadalom

Mecsetvonások

Terrorcselekmény helyett immár "csak" közveszélyokozáselőkészületével gyanúsítja a rendőrség Saleh Tayseert, akit azonban a bíróság jobbnak látott rács mögött tudni az eljárás idejére. A Tayseer által vezetett mecset pénzügyi kapcsolatait is vizsgálják.

Gulácsi hosszabbított a Leipziggel

Gulácsi hosszabbított a Leipziggel

Sorozatos technikai hibák miatt készülhet késésre, aki a Keletiből Miskolc vagy Szolnok felé vonatozna

Sorozatos technikai hibák miatt készülhet késésre, aki a Keletiből Miskolc vagy Szolnok felé vonatozna

Százéves korában meghalt Jegor Ligacsov, a szovjet alkoholtilalom ötletgazdája

Százéves korában meghalt Jegor Ligacsov, a szovjet alkoholtilalom ötletgazdája