Tetszett a cikk?

Az SZDSZ támogatásának hiányában törvényhozási kezdeményezésként esélytelen a vörös csillag "rehabilitálására" irányuló MSZP-s képviselői indítvány. Eközben a rendőrök, bírák egyre képtelenebb szituációkba kerülhetnek az önkényuralmi jelképek betiltása alapján születő feljelentések miatt.

Furcsa helyzetben lesznek a Fővárosi Bíróság azon tanácsának tagjai, akikre a Vajnai Attilával, a Munkáspárt alelnökével szemben a büntető törvénykönyv (Btk.) 269/B szakasza, az önkényuralmi jelképek nyilvános használatát tiltó szabálya szerinti büntetőeljárás másodfokú tárgyalását szignálják. Ha ugyanis végigsétálnak a törvényszék folyosóin, több reprezentatív tárgyalóterem előtt is a műkő burkolatot díszítő vörös színű szanszkrit szimbólumot, a szvasztikát láthatják, amely mindössze annyiban különbözik a náci horogkereszttől, hogy karjai nem jobbra, hanem balra fordulnak.

A Munkáspárt alelnöke - akit vörös csillag viselése miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy év időtartamra próbára bocsátott (HVG, 2004. április 24.) - a HVG kérdésére hangsúlyozta, szerinte a munkásmozgalmi jelképek viselése semmiképpen sem az önkényuralom támogatását jelenti. Különösen kíváncsi lesz a rendőrség reakciójára akkor - tette hozzá -, ha az általuk az európai parlamenti (EP) választási kampányra meghívott külföldi politikusok (mondjuk a görög kommunisták vezetője) hasonló "önkényuralmi" jelvényekkel, például sarló-kalapácsos kitűzővel jelennek meg Budapesten. Miközben a rendőröknek, ügyészeknek, bíráknak egyre képtelenebb feljelentésekkel kell megbirkózniuk, például a Magyar Narancsban tipográfiai jelként alkalmazott piros csillagok büntetőjogi értékelése kapcsán, a jelképcsata fokozatosan belpolitikai üggyé terebélyesedett. Ennek az első mozzanata még Vajnaihoz kapcsolódik, akinek április 4-ei rendőrségi őrizetbe vétele kapcsán neves, szocialista és liberális értelmiségiek tiltakoztak - egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az önkényuralmi jelképek közszemlére tételére vonatkozó 1993-ban született tiltás (lásd Kísértő múlt című írásunkat) a szólásszabadság korlátozása -, ezt követte több MSZP-s politikusnak, például Gyurcsány Ferenc sportminiszternek a vörös csillag, valamint a sarló-kalapácsos jelvény "legalizálását" támogató állásfoglalása, majd egy, három MSZP-s törvényhozó által benyújtott (s hétfőn bizottsági tárgyalásra kiadott) törvényjavaslat.

Az uniós gyakorlatra hivatkozó Btk.-módosítási indítvány mellett ma már csak Herczog Edit áll ki, két társa - Gurmai Zita és Havas Szonja - időközben visszalépett. Az akció minden bizonnyal egy szűk csoport kezdeményezése volt, legalábbis erre utal az, hogy az MSZP elnöksége, mint Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a HVG kérdésére megerősítette, mindeddig hivatalosan egyáltalán nem foglalkozott felvetésükkel. Ugyanakkor tény: Gurmai és Herczog nem átlagos képviselők a frakció tömegéből: hetedik, illetve kilencedik helyen állnak az MSZP EP-listáján, tehát biztos befutónak számítanak.

Gurmai és Havas a múlt héten arra hivatkozva hátrált ki a javaslat mögül, hogy az uniós csatlakozás és az EP-választások idején mégsem szerencsés ezzel a kérdéssel foglalkozni, Gyurcsány és Herczog azonban még meg is erősítették kiállásukat azzal, hogy viszonylag részletes indoklást adtak. A miniszter tévedések sorozatának minősítette, hogy a szocialista-munkásmozgalmi jelképeket a kommunista önkényuralomhoz kapcsolták, míg a képviselőnő azt emelte ki, hogy a horogkereszt és a vörös csillag megítélése egyetlen országban sem azonos. Mindez persze mit sem változtat azon, hogy a parlamenti erőviszonyok ismeretében a közeljövőben nem várható a munkásmozgalmi jelképek rehabilitálása vagy a 2000-ben alkotmánybírósági kontrollon átesett tilalom bármiféle érdemi módosítása.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a HVG-nek elmondta: a párt ügyvivő testülete tárgyalt a Herczog-féle törvényjavaslatról, és egységesen elvetette annak támogatását. Szerinte az felvethető ugyan, hogy a politikai jelképek ilyen törvényi tilalmára egyáltalán nem lenne szükség, az viszont az SZDSZ-nél általános vélemény, hogy a tiltás fenntartásánál is lényegesen nagyobb hiba lenne a felsorolás bármely elemét (horogkereszt, nyilaskereszt, SS-jelvény, vörös csillag, sarló és kalapács) kiemelni. Hasonló Bárándy Péter igazságügy-miniszter véleménye is, aki szerint jogilag a jelenlegi szabályozás éppúgy elfogadható, mint a lista szűkítése vagy a tilalom eltörlése lenne, ám a társadalom többsége a jelenlegi tilalmat elfogadta, ezért belátható időn belül nincs szükség változtatásra. A miniszter a lista bővítésére tett korábbi felvetéseket is elvetette, az Árpád-sávos zászlók említésekor például azt hangsúlyozva, hogy a magyar történelemben azok évszázadokon át büszkén vállalható szerepet játszottak, s hiba lenne a jelképet a vele visszaélő randalírozókkal azonosítani.

Paradox módon a törvényhely változatlanul hagyása mellett lépett fel több jobboldali mozgalmár is, akik két - horogkeresztes és vörös csillagos kézfogást ábrázoló, EU-ellenes plakátok terjesztése miatt őrizetbe vett - társukért álltak ki. Ők arra hivatkoznak: a jelenlegi szabályozás lehetővé tette a plakátozást, hiszen a Btk. megengedi, hogy a "jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából" használják az egyébként tiltott önkényuralmi jelképeket.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

Kísértő múlt

Az úgynevezett önkényuralmi jelképek betiltására 1993 áprilisában került sor, összefüggésben azzal, hogy 1992.

De mi lesz, ha mégis elmarad a tokiói olimpia?

De mi lesz, ha mégis elmarad a tokiói olimpia?

Újra lesz orvosi rendelő Vízivárosban

Újra lesz orvosi rendelő Vízivárosban

A természetvédelmi aggályok ellenére hóágyúval és ratrakkal támadnának rá a Kékesre

A természetvédelmi aggályok ellenére hóágyúval és ratrakkal támadnának rá a Kékesre