Tetszett a cikk?

A HVG információi szerint Kutrucz Katalin a legesélyesebb arra, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese legyen - legalábbis ő a kinevezésre jogosult Szili Katalin házelnök választottja. A jelöltet azonban még parlamenti bizottságoknak is meg kell hallgatniuk.

Akár komolyabb feszültség is keletkezhetne a kormánypártok között abból, hogy Szili Katalin, a parlament elnöke a jelek szerint megszegi azt a koalíciós egyezséget, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁSZTL) főigazgató-helyettesévé SZDSZ által támogatott személyt nevez ki. A szabaddemokraták eredeti favoritját, Gyekiczki Andrást a házelnök egyszer már hivatalos jelöltként megnevezte, két parlamenti bizottság áldását is adta rá, ám kinevezésére - állítólag titkosszolgálati vezetők, illetve Tóth András (MSZP) politikai államtitkár ellenkezése miatt - mégsem került sor, ehelyett a házelnök új pályázatot írt ki a posztra (HVG, 2004. február 7.). Ekkor némi koalíciós vihar kerekedett ugyan, ám kiderült, a szabaddemokraták képtelenek "behajtani" az egyezséget a szocialistákon. Erre a mostani második fordulóban már esély sincs, hiszen az új pályázatra nem is jelentkezett senki, akit az SZDSZ igazán támogatna.

Pedig az SZDSZ köreiben eleinte nagy volt a felháborodás, amikor Szili közölte: mégsem nevezi ki Gyekiczkit. A párt rögtön úgy látta, érdemes akár európai parlamenti kampánytémává is emelni az ügyet, "Hogyan viszonyuljunk a pártállami múlthoz?" címmel az SZDSZ prominensei látványos tájékoztatót rendeztek a Millenáris Parkban, ám mostanra, mire Szilinek új jelöltet kell megneveznie, az ügy szép csendben elaludt. "Pedig az SZDSZ-hez kötődő egykori demokratikus ellenzék nagyon fel van háborodva, hiszen Gyekiczki kinevezésében látott személyi garanciát arra, hogy megtörténik az előző rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárása" - mondta a HVG kérdésére Mécs Imre (SZDSZ) parlamenti képviselő. Mécs szerint az egykori demokratikus ellenzék tagjai és a diktatúra titkosszolgálatának kárvallottjai semmi mást nem akartak, csak feltárni a múltat, ám ebben a másfél évtizedes küzdelmükben mára oda jutottak, hogy céljukat nem tudták elérni, s már nincs is hová hátrálniuk.

A szabaddemokraták, úgy látszik, nem tanulnak a múltból, ugyanis egy kísértetiesen hasonló pofonba már az első MSZP-SZDSZ koalíció idején belefutottak. 1997 nyarán kénytelen-kelletlen elfogadták Markó György jelölését az akkor még Történeti Hivatalnak elnevezett levéltár vezetőjének, ám ezért cserébe Tyekvicska Árpád történész kinevezését várták el a helyettesi posztra. Ez nem jött össze, az 1998-ig terjedő ciklusban már nem sikerült helyettest választani, igaz, a szocialisták már ekkor előkészítették Kutrucz Katalin jelölését, akit aztán 1998 júliusában Göncz Árpád köztársasági elnök már "fel is avatott". E két vezetőt hivatalosan hét évre nevezték ki, ám posztjukat idő előtt kellett otthagyniuk, ugyanis Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának nyilvánosságra kerülése után új törvényt alkottak a levéltárról.

Ilyen előzmények után Gyekiczkit arra már nem tudták rávenni a szabaddemokraták, hogy vegyen részt az új pályázaton. "Szerettem volna, ha Gyekiczki András is indul, s akkor kenyértörésre vihettük volna a dolgot a szocialistákkal, ám megértem, hogy ő nem akarta újra végigcsinálni ezt a tortúrát" - mondta Mécs Imre. Szili eljárását a parlamenti gyakorlatban eddig teljességgel szokatlannak nevező Pető Iván (SZDSZ) pedig elmondta, egyelőre azon is gondolkodik, érdemes-e részt vennie az általa vezetett kulturális bizottságnak a következő jelöltet meghallgató ülésén, ha már az előző szavazás után kialakult eredményt ennyire semmibe vették.

Szili február közepén írta ki az új pályázatot, s erre négyen jelentkeztek. Ebből ketten az ÁSZTL-ből: Cseh Gergő Bendegúz történész-levéltáros főosztályvezető, valamint a jelenleg információink szerint tanácsadóként ott dolgozó Kutrucz Katalin jogász, egyetemi oktató - Gyarmati György főigazgató bármelyikük kinevezését támogatná -, s ők számítottak esélyesnek, hiszen a másik két pályázó "külsős", nincs levéltári gyakorlatuk. A pályázati kiírás egyetlen ponton változott meg a tavalyihoz képest, akkor ugyanis még előnyt jelentett az elbírálásnál, ha a jelölt "levéltári területen használható számítógépes programok, rendszerek működtetésében és fejlesztésében" is jártas, s ez kiválóan illett az e téren valóban képzett Cseh Gergő Bendegúzra, aki akkor Gyekiczki vetélytársa volt (HVG, 2003. november 15.). Az idei pályázatban e pont azonban már nincsen benne, ami rontotta az előző fordulóban a szakmai előkészítés során első helyen Szili figyelmébe ajánlott főosztályvezető esélyeit.

A pályázatokról Szili most kikérte levéltári szervezetek véleményét, majd a házelnök mellett létrehozott bizottság állított fel sorrendet. A testület elnöke a parlament főtitkára, Soltész István volt, tagjai között volt például Szili kabinetfőnökének helyettese, az ÁSZTL dolgozóinak képviselője és egy levéltáros is. A bizottság nem tudott dönteni Cseh és Kutrucz pályázata között, végül mindkettőt egyenlő súllyal ajánlotta a házelnök figyelmébe, aki a múlt héten - hivatalosan meg nem erősített információink szerint - Kutruczot választotta. Ez azért is figyelemre méltó, mert már indulása is meglepetés volt. Kutrucz - aki 1990-1996-ban az MDF, 1996-1998-ban az MDNP parlamenti képviselője volt - ugyanis nem egészen egy évvel ezelőtt, a mostani kinevezést lehetővé tévő új törvény kihirdetése után a Heti Válasznak adott interjújában kijelentette: "Semmi szín alatt nem veszek részt olyan törvény végrehajtásában, amely ily mértékben korlátozza az áldozatok jogait. Márpedig ez a törvény ilyen."

RIBA ISTVÁN

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért