Tetszett a cikk?

Adócsalással és a számviteli fegyelem megsértésével is vádolják Villányi-Kollár Dusán vállalkozót, aki a dunaújvárosi önkormányzati vagyonkezelő cég kétes ügyei kapcsán vált ismertté, s jó kapcsolatokat ápol Nógrád megyei MSZP-s körökkel is.

Elsőrendű vádlottként áll az Egri Városi Bíróság előtt Villányi-Kollár Dusán adószakértő vállalkozó, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Rt. nemrégiben távozott gazdasági igazgatója (HVG, 2004. április 14.): a fiatal üzletember az ügyészség szerint adót csalt, okiratot hamisított, és megsértette a számviteli fegyelmet. Axioma 2000 Kft. nevű cége (amely ma már Axioma-Invest Rt.-ként fut) összesen közel 120 millió forint értékű fiktív számlát bocsátott ki, s ezzel közreműködött 17,2 millió forint adó eltitkolásában - állítja a vádhatóság. Az ügyészség szerint hamis számlái ellentételezésére aztán más cégek mellett az ekkor - az ügyészség által közismert számlagyárosnak tartott - Cserni Csaba vezette Kebol Kft.-től szerzett be valótlan bizonylatokat.

A hatóságok évek óta hiába keresték - az egyes források szerint külföldről nemrégiben hazatért - Csernit, így bűnperei a távollétében zajlottak, akárcsak az a személyiségi jogi procedúra, amelyet Deutsch Tamás volt sportminiszter indított ellene. A 30 éves Cserni "köddé válása" előestéjén - egyébiránt a 2002-es országgyűlési választások előtti hetekben - közjegyző előtt tett, majd a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatban állította: üzleti partnere, Keserű Sándor elleni korábbi vallomásai hamisak, azok megtételére Fidesz-közeli üzletemberek, illetve maga Deutsch vették rá zsarolással (HVG, 2002. március 2.). A korábban többször büntetett Cserni állításai első olvasatban is kalandosnak tetszettek, állításai azóta sem igazolódtak.

A jelek szerint az ügyészség sem adott hitelt a szavainak, Cserni ugyanis a negyedrendű vádlott az elfogultság miatt Egerben folyó bűnperben. Villányi-Kollár a HVG-nek hangsúlyozta: Csernivel sohasem találkozott, a Kebol Kft.-től pedig valós szerződés alapján rendeltek munkát, cégük Kenyeres Gábor társtulajdonossal (a hatodrendű vádlottal) állt kapcsolatban. Miután kiderült, hogy Kenyeres manipulál a számlákkal, az Axioma önrevíziót kért, s minden adóhátralékát befizette - szól a történet Villányi-Kollár elmondásában. A bűnüggyel kapcsolatban az Axioma 2001. novemberi taggyűlésén az hangzott el, a kft-nek a jövőben alaposabban le kell kádereznie az alvállalkozóit.

A csatornaberuházásra vonatkozó megbízást - amelyhez a Kebol állítólagos alvállalkozására volt szükség - az Axioma a dunaújvárosi Energott Kft.-től kapta, állítja Villányi-Kollár. A Dunaferr Dunai Vasmű Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba résztulajdonában álló Energott Kft. ügyvezetője, Adamecz László egyébként szintén az egri bűnper egyik vádlottja: az ügyészség szerint ugyanis a csatornát valójában Energott-alkalmazottak újították fel. Pomázi ez ügyben tanú, a budapesti IX. kerületi ügyészség ellenben elkészült azzal a vádirattal, amelyben az ő terhére is adócsalást rónak, s amelyben szintén az Energott a kulcsszereplő. Utóbbi, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalás kitűzésére váró ügy vádlottja Sólyom Sándor egykori labdarúgószponzor is, aki emberrablás és zsarolás miatt volt egy ideig előzetes letartóztatásban (HVG, 2003. június 7.).

Villányi-Kollár és Pomázi kapcsolata nem tűnik felületesnek. Az Axioma tavaly nyári rt-vé alakulását megelőzően készített vagyonleltár például a vevők között tartja nyilván mind az Energottot, mind pedig az Energott és Sólyom közös érdekeltségét, a szolnoki S'Idual Kft.-t. Az Axioma egyébként jelenleg is tartozik 33,6 millió forinttal - az átvett Első Hazai Energia-Portfólió Rt.-részvénycsomag értékével (HVG, 2002. május 25.) - annak a DVG Rt.-nek, ahol hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság emberei, s amelynek a gazdasági igazgatója ekkoriban Villányi-Kollár volt. A DVG az Axiomától bérelt autót, illetve azt a BS Center Kft.-t bízta meg könyveléssel, amelynek a gazdasági igazgató is dolgozott. Az érintett minderre úgy reagált a HVG-nek: a gépkocsibérlet saját használatú szolgálati autójának elszámolását jelenti, a könyvelőcég pedig "tőle függetlenül" került képbe a DVG-nél. A szerződéseket egyébként is az időközben az rt-től szintén távozott Varga István elnök kötötte - érvelt. A rendőrség azt is gyanítja, egyes építési-szerelési munkákról a DVG fiktív számlákat adott ki. Villányi-Kollár ezt is tagadja, hozzátéve, a nyomozást megalapozó felügyelőbizottsági (fb) jelentés elkészítésekor meg sem kérdezték a menedzsment álláspontját, s ugyanez az fb kifogásolja most az ő és Goda Miklós volt műszaki igazgató végkielégítését, amely korábban jóváhagyta a juttatást. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a rendőrök által az egyik DVG-s álbeszállítóként vizsgált cég, a salgótarjáni Fort-Bau Bt. az Axiomával is üzleti kapcsolatban állt.

A húszas éveinek végét taposó Villányi-Kollár Dunaújvárosban született, felesége, az akkoriban a Balassagyarmati Városi Bíróságon ítélkező Villányi-Kollár Márta révén költözött Nógrád megyébe, (Villányi-Kollár Márta az időközben a Pest megyei Nagykovácsiba költöztetett Axioma 50 százalékos tulajdonosa lett, a másik feles részvénycsomag Goda Miklósé). A vállalkozó 2000-től fogva kétlaki életet él: a Pomázi-üzlettárs Neszmélyi György kommendálására 2000-ben jelentkezett a DVG-hez, miközben nem adta fel megyei karrierjét: az általa elnökölt balassagyarmati Európai Szemléletű Emberekért Közhasznú Alapítvány (ESZE) közgazdasági-informatikai képzést nyújt érettségizetteknek.

Az ESZE egy időben próbálkozott Dunaújvárosban is: 2002-ben a városvezetés az alapítvány számára jutányos szerződéssel át is adta volna az egyik helyi iskolaépületet, az ESZE azonban nem kapta meg a szükséges hatósági engedélyeket, így az iskola Nógrádban maradt. Ahol Villányi-Kollár aktív szereplője a közügyeknek, idén január óta például ő a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Dóra Ottó, a megyei közgyűlés MSZP-s elnöke, aki korábban a párt helyi "erős embere", Boldvai László parlamenti szakértőjeként dolgozott. Villányi-Kollár, mint mondta, "természetesen ismeri" Boldvait, de nincs közöttük napi kapcsolat, s az MSZP-vel való viszonya is kimerült egy 2002-es gesztusértékű, 1 millió forintos kampánysegítségben (HVG, 2003. május 17.), amelyet - mint a vállalkozó elmondta - azért adott a pártnak, mert rokonszenvezett az általa képviselt ideológiával.

RÁDI ANTÓNIA

Részletezte a KSH az elmúlt hetven év legrosszabb népesedési adatait

Részletezte a KSH az elmúlt hetven év legrosszabb népesedési adatait

12 éves lányával együtt lopott egy anya a tatabányai áruházban – videó

12 éves lányával együtt lopott egy anya a tatabányai áruházban – videó

Jelentősen megdobta a Pfizer bevételeit a koronavírus

Jelentősen megdobta a Pfizer bevételeit a koronavírus