Tetszett a cikk?

Csák János üzleti karrierje 1993-ban indult, amikor a Matáv-csoporthoz tartozó Investel Rt. vezérigazgatója lett.

Csák János üzleti karrierje 1993-ban indult, amikor a Matáv-csoporthoz tartozó Investel Rt. vezérigazgatója lett. A most 42 éves közgazdász-szociológus a következő évtől 2000-ig a Matáv Rt. pénzügyi igazgatója volt, de elnökölte a napokban nevet váltott Westel Rt.-t is, ám széles körben ismertté a Mol Rt. elnökeként (1999-2000) lett. Az olajcég éléről a gázárviták miatt távozó Csák 2001-től a CA-IB Értékpapír Rt.-t, majd a CA IB Tőkepiaci Tanácsadó Rt.-t vezette, jelenleg pedig a tavaly augusztusban alapított I-Vent Vagyonkezelő Rt. elnöke. Emellett 2000-től létezik a Mobilnet Kft. nevű tanácsadó cége, tavaly júniusban pedig létrehozta a most Sasliget Kft.-re átnevezett Ábel Utak Kft.-t, amelyben a szegedi Lazányi Béla volt az üzlettársa, aki egy kolozsvári cégen keresztül 1999-ben részt vett a romániai Kriterion könyvkiadó privatizációjában.

A fideszes kapcsolatairól, például Gansperger Gyula egykori ÁPV-elnök-vezérigazgatóhoz fűződő barátságáról is ismert Csák egy esszékötet fordítójaként került kapcsolatba a könyvkiadással. Tavaly aztán megvásárolta a Helikon Könyvkiadó Kft.-t (a két kisebbségi tulajdonos a Heti Válaszba is beszálló Szabadhegy Péter és az Equinox Ventures Befektetési Tanácsadó Kft.). Csák megjelenése változásokat hozott a korábban inkább "liberális" műhelyként számon tartott Helikon életében: az egyebek mellett Márai-sorozatával vagy Lengyel László műveivel fémjelzett kiadó szerzői között például felbukkant Csoóri Sándor, s gyűjteményes kötettel ünneplik a 75 éves Kányádi Sándor erdélyi költőt.

Társadalom

Bizalom kérdése

Csák János egykori Mol-elnök és Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövet fémjelzi azt a céget, amely megvásárolta a Heti Válasz kiadóját. A "polgári összefogás lapjának" megmentésére hosszabb távon valószínűleg százmilliókat kell költeni, ennek ellenére az új tulajdonosok bíznak abban, hogy előbb-utóbb nyereségessé tehetik.

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon