Új válságtervet kell kidolgozniuk a Rádió C tulajdonosainak, alig egy hónap után ugyanis lemondott Mark West ügyvezető és Daróczi Dávid főszerkesztő. Ők elbocsátásokat és jelentős műsorrend-átalakítást tartottak volna szükségesnek a pénzhiánnyal küzdő roma rádiónál.

Görög Zita, Hajós András - két név azon tévések közül, akik Daróczi Dávid, a 2004. április 1-jével kinevezett főszerkesztő kérésére vállalták, ingyen vezetnek műsort a Rádió C-nél. A HVG úgy értesült, személyük volt az egyik konfliktusforrás a Rádió C Kht. tulajdonosai és az újdonsült főszerkesztő között, a - többségükben nem cigány - tulajdonosok (lásd Cégháttér című írásunkat) szerint a nem roma sztárok megjelenésével a C a többi rádióhoz hasonlóvá válna. A cigány főszerkesztő szerint viszont nem baj, ha a rádióban naponta egy-egy órát nem romák beszélnek, a lényeg, hogy az amúgy elsősorban cigányoknak szóló rádió közönsége igényesen szórakozzon. "Megtiszteltetésnek éreztem a felkérést" - mondta a HVG-nek a televíziós show-műsoraival és az Emil.RuleZ zenekarral ismertté vált Hajós András, aki hozzátette: "Sajnálom, de tiszteletben tartom, ha a tulajdonosok nem akarják, hogy a rádió nem roma műsorvezetőket is alkalmazzon."

Daróczi és a vele egy időben kinevezett ügyvezető, az 1995 óta Magyarországon dolgozó, exjuventusos Mark West, május 3-án találkozott a kht tulajdonosaival és a felügyelőbizottság képviselőivel, hogy ismertessék a válságban lévő rádió átalakításáról szóló részletes koncepciójukat. A megbeszélés másnapján mindkét vezető lemondott posztjáról, miután - mint az Daróczi lemondóleveléből kitűnik - úgy találták: "A napi fizetési gondokkal küzdő rádió problémáinak kezelésére a menedzsment által kidolgozott válságterv nem nyerte el a kht tulajdonosainak támogatását." Hasonlóképpen nyilatkozott május 5-én a tulajdonosokat képviselő Csongor Anna is, bár ő azt is hangsúlyozta, hogy csak a koncepció néhány eleméről folyik vita, pontosabban folyna, ha a két vezető nem mondott volna le.

A tulajdonosok három sarkalatos kérdést kivéve elfogadták volna az ügyvezető és a főszerkesztő koncepcióját (a konfliktusról egyik fél sem kívánt nyilatkozni). A nem roma sztárok kérdésén kívül a HVG információi szerint vitapont volt, hogy a Daróczi-féle műsorterv megszüntetni javasolta a szombat délelőtt hallható cigány nyelvű műsort. Ilyen programnak lennie kell - hangsúlyozták a tulajdonosok. Ezzel elvben Daróczi is egyetértett, úgy tervezte például, ingyen a rádióhoz hozza édesapját, a cigány művelődés és oktatás legendás alakját, az Újszövetséget cigány nyelvre fordító Choli Daróczi Józsefet. A tulajdonosok harmadik kifogása: az új főszerkesztő a Magyar Televízió (MTV) cigány magazinjának munkatársával készíttette volna el a Rádió C hírműsorát, pedig szerintük a rádiós feladatokat nem szabadna "gebinbe" adni.

Nem valószínű persze, hogy e három pont elég lett volna a szakításhoz. Csakhogy a nagyra törő tervekkel érkező főszerkesztő és a tulajdonosok alapvető gazdasági és szakmai kérdésekben is eltérően vélekednek. Utóbbiak a januárban lemondott főszerkesztőtől, Kerényi Györgytől úgy tudják, hogy a rádió megalakulása óta nem volt még a jelenlegihez hasonló "jó" pénzügyi helyzetben. A januárban született üzleti terv 2004-re 166 millió forintos kiadással számol, a bevételi oldal pedig 119 milliót mutat - jelentős részben a Soros Alapítvány, az Országos Rádió és Televízió Testület és minisztériumok támogatásából. Márpedig a volt főszerkesztő szerint kivételesen jó helyzet az, ha egy közösségi rádió már év elején - aláírt szerződések révén - fedezettel rendelkezik az egyébként is inkább felülbecsült költségek közel háromnegyedére.

A rádió az első negyedévet 14,5 millió forint többlettel zárta, s a menedzsernek sokak szerint "igazán lehetne arra ideje", hogy a hiányzó forrást év közben megtalálja. A Magyar Rádió (MR) például - mely április végéig érvényes szerződés értelmében napi egyórás műsor átvételéért cserébe havi 4,2 millió forintot fizetett a Rádió C-nek - hajlott rá, hogy folytassa e támogatási gyakorlatot, igaz, a havi összeget 1,5 millió forintra akarta csökkenteni (az MR továbbra sem zárkózik el a szerződés megújításától, ám megvárja, míg kinevezik az új menedzsmentet). A világ alighanem egyetlen napi 24 órában működő cigány rádiója mindemellett több külföldi pályázaton is elindult, s reménykedik a sikerben. A kereskedelmi rádiózásban szocializálódott West viszont úgy találta: nem létező bevételekre nem szabad kiadásokat tervezni, így drámai költségcsökkentésre van szükség.

Daróczi és West szerint a szerkesztőségi kiadások 50 százalékos visszafogása nem menne a színvonal rovására, sőt az a megszorító csomag ellenére emelhető lenne. Úgy vélték: szükség lenne a műsorvezetők továbbképzésére - például beszédtechnikai, esetleg angol nyelvi oktatásra -, továbbá a rádión belül felelősségi körök tisztázására, egyszóval a profibb rádiózás megteremtésére. A két vezér gyakran hangsúlyozta: a C jelenleg afféle "egyetemi rádióként", "cigány Tilosként" működik (ami persze túlzás, hiszen hír- és riportműsorok is megtalálhatók a kínálatában). Nem kérünk kereskedelmi rádiót - adtak hangot félelmüknek a tulajdonosok, akik azt is nehezményezik, hogy a vezetők a szerkesztőséget a VIII. kerületi Teleki térről, a "terepről" az MR épületébe akarták volna költöztetni, ezzel is megtakarítást remélve.

A Rádió C Kht. némasági fogadalmat tett tulajdonosai e hét csütörtökön tartanak taggyűlést, ám ott a helyzet hosszú távú megoldása aligha várható. A hírek szerint Daróczi éppúgy nem kívánja visszavonni lemondását, mint ahogyan a hároméves munkába belefáradt Kerényi sem vállalná el újra a főszerkesztőséget. A jövőbeli hasonló konfliktusok pedig alighanem csak akkor lennének elkerülhetők, ha a közszolgálati feladatokat is vállaló rádió működéséhez szükséges állami támogatás előre tervezhetően - nem pedig állami vállalatokon keresztül vagy alkalmi döntések alapján - érkezne.

SCHWEITZER ANDRÁS

Társadalom

Cégháttér

Magyarország első roma rádióállomása 2001 októberében kezdte meg működését, miután a Kerényi György, Németh Vladimir...

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Egyesülhet az eMag és az Edigital

Egyesülhet az eMag és az Edigital