Fölösleges körök - köztük egy korábbi négypárti megegyezés felrúgása - után új megoldás született a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok európai parlamenti "megszavaztatására". Az egyezséghez az is kellett, hogy kiderüljön: a kintiek voksai aligha befolyásolják majd a választások kimenetelét.

Közel 17 ezer forintba kerül majd minden egyes, a június 13-ai európai parlamenti (EP) választáson induló magyar pártra külföldön leadott szavazat. Mindez tetemes megtakarítás ahhoz képest, hogy a múlt hét végéig még úgy tűnt, egy-egy voksra 124 ezer forint - összességében 300 millió forint - költség jut, s lesz olyan ország (Kuba, Mongólia, Nigéria), ahová mindössze egy voksoló kedvéért kell kiutaztatni a három főből és egy póttagból álló szavazatszámláló bizottságot, következésképp 1 millió forintnál is többe lesz egyetlen választói döntés begyűjtése.

Meglehetősen kacskaringós út vezetett odáig, hogy valamennyi parlamenti párt belássa - még ha a demokrácia gyakorlásának költségeit veszélyes volna is pusztán gazdaságossági szempontból vizsgálni -, aránytalanul nagy terhet jelentene a magyar szavazatszámlálók kirajzása a világ négy kontinensének 71 országába. A választás napján külföldön tartózkodó, szavazási szándékát a megadott határidőig - április 30-áig - előzetesen bejelentő 2415 magyar állampolgár voksa ráadásul aligha befolyásolja a 24 mandátumért folyó harc végeredményét (50 százalékos részvétel esetén mintegy 4 millióan szavaznak, vagyis a voksok 0,06 százaléka érkezne külföldről).

A külföldön történő szavazás összköltségeinek 40 millió forintra való csökkenését a pártok hét végi megegyezése tette lehetővé: e szerint - a delegációk kiutaztatása helyett - a külképviseletek dolgozóiból alakuló kétfős bizottságok előtt lehet majd szavazni, a lezárt urnákat pedig futárok szállítják az Országos Választási Bizottság (OVB) budapesti központjába, ahol azokat a pártok képviselőinek jelenlétében bontják fel, és összesítik a szavazatokat. A korábbi megoldás - amelyről a négy parlamenti párt még múlt év decemberében állapodott meg - azért "borult", mert nem egészen 48 órával azután, hogy az OVB-ben múlt hét elején kisorsolták a szavazatszámlálók névsorát, az MSZP és az MDF, majd pénteken a Fidesz-MPSZ is visszaléptette ellenőreit az egyre kínosabbá váló (a közbeszédben gyakran csak "EU-tours", "parlament-tours" neveken emlegetett) küldetésben való részvételtől (az SZDSZ eleve nem küldött volna számlálókat).

A hét végére már csak egy párt maradt, amely tagokat delegált volna a szavazatszámláló bizottságokba: a teljesen súlytalan Szociáldemokrata Párt (lásd Futnak még című írásunkat), utóbbi például Brazíliába, Peruba, Japánba és Svédországba készült embereket küldeni. Így viszont az EP-választások törvényessége vált volna megkérdőjelezhetővé: a külföldi szavazások szabálytalan körülményei miatt ugyanis akár a teljes magyarországi EP-választás eredménye megkérdőjelezhető lett volna (június 13-án ugyanis minden olyan hely, ahol szavazni lehet, egyetlen választókerületet alkot).

A borítékolható fiaskót senki sem merte megkockáztatni, így a vasárnap esti négypárti megbeszélésen döntés született a szocialista Lendvai Ildikó által jegyzett "futáros javaslat" sürgős parlamenti tárgyalásáról. A Fidesz-MPSZ ugyanakkor azt is jelezte: nem szavazza meg a kétharmados egyetértést igénylő törvénymódosítást, igaz, nem is gördít akadályt az elfogadása elé. Így a házszabálytól való eltérést és a módosítást hétfőn a gombot nem nyomó fideszesek nélkül szavazta meg a kormánypárti többség és az MDF-frakció.

A "kiutaztatós" módszert korábban a Fidesz-MPSZ megnyugtatására fogadták el a pártok (az ellenzéki párt képviselői a vitában többször is érzékeltették régi gyanújukat: a 2002-es választásokat csalással vették el tőlük). A Belügyminisztérium korábbi előterjesztésében még az egyszeri nagyobb beruházást igénylő elektronikus szavazás meghonosítása szerepelt, és Wiener György MSZP-s képviselő is azt hangsúlyozta a parlamenti vitában, hogy az e-voksolással Magyarország nem csupán az új EU-tagok, hanem a régiek között is az élen járók közé ugorhatott volna (Belgiumban várhatóan a választók csaknem fele, Írországban pedig túlnyomó többsége így szavaz majd a prognózisok szerint). Az MDF viszont a közelmúltban a német és a brit példák nyomán inkább a levél útján történő szavazást szorgalmazta, amivel egyébként tavaly még ők sem értettek egyet. Herényi Károly frakcióvezető például december 8-án még arról beszélt a parlamentben, hogy "ennek a szavazási módnak Magyarországon nincs hagyománya", és "a posta egészen más képzeteket ébreszt a magyar agyban".

Miközben a pártok igyekeznek minél kisebb presztízsveszteséggel kihátrálni a vargabetűk miatt számukra is kínos vitából, az is biztosan tudható, a fegyverszünet csak átmeneti. A Fidesz-MPSZ már vasárnap jelezte, csupán egyszeri megoldásnak tartja az EP-választások lebonyolításával kapcsolatos új egyezséget. Az "eseti megoldás" hangsúlyozásának pedig azért van különös jelentősége, mert - amint arról a május 1-jén hatályba lépett alkotmánymódosítás rendelkezik - a külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak a jövőben nemcsak az EP, hanem a nemzeti választásokon, illetve a népszavazásokon való részvételi lehetőségét is garantálni kell. Így már a kórház-privatizáció ügyében tartandó referendum és az EP-mandátumot szerző honatyák helyére kiírandó időközi választások miatt is "végleges" megoldást kell találni.

DOBSZAY JÁNOS

Társadalom

Futnak még

A két nagy párt és talán a szabaddemokraták, még csekélyebb valószínűséggel pedig az MDF mandátumszerzését...

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék