Futnak még

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A két nagy párt és talán a szabaddemokraták, még csekélyebb valószínűséggel pedig az MDF mandátumszerzését...

A két nagy párt és talán a szabaddemokraták, még csekélyebb valószínűséggel pedig az MDF mandátumszerzését prognosztizáló közvélemény-kutatások ismeretében nem sorolhatók a júniusi európai parlamenti (EP) választások esélyesei közé a kisebb politikai csoportosulások. Az Országos Választási Bizottságnál (OVB) mégis 16 szervezet jelezte részvételét az EP-választáson, az ismertebbek (MIÉP, Munkáspárt) mellett olyanok is, amelyeknek utóbb még a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlószelvény összegyűjtése is leküzdhetetlen akadálynak bizonyult (Cigány Demokrata Unió, Földi-élet Pártja, Magyar Nyugdíjasok Pártja, Zöld Demokraták Szövetsége). A Magyar Vidék és Polgári Párt (MVPP), illetve a Zöld Párt (ZP) közös listaállításához pedig csak azzal a szabálytalansággal jött össze a szükségesnél éppen csak valamivel több ajánlás, hogy - mint az OVB szúrópróbaszerű vizsgálattal megállapította - az ajánlószelvényt kitöltő választópolgárok sokszor csak az egyik pártra tették meg ajánlásukat, és a szelvényre később írták rá a másik nevét. Az emiatt elkaszált MVPP-nek (HVG, 2004. május 22.) azonban így is országos ismertséget hozott, hogy a múlt héten néhány napig a híradások élén szerepelt - még ha nem a leghízelgőbb szövegkörnyezetben is.

A Bánk Attila vezette MVPP-nek aligha lehetett más célja az EP-választásokkal, mint ismertté tenni magát. A párt egyike az egykor Torgyán József elnökölte FKGP megszámlálhatatlanul sok "utódpártjának", azzal a különbséggel, hogy megalakulása nem a torgyáni érában történt, hanem tavaly. Bánk, az FKGP egykori frakcióvezetője egyike volt azoknak, akik a legtovább kitartottak az agrárminiszterségről lemondani kényszerülő Torgyán mellett (HVG, 2001. február 17.), s még a parlament alelnökévé is megválasztották volna őt, ha az MSZP és az SZDSZ nem bojkottálja háromszor is a titkos szavazást, mondván, nem akarnak asszisztálni az FKGP belső hatalmi harcához (HVG, 2001. október 20.). Bánk az utóbbi időben ügyvédi praxisát folytatta Debrecenben, és - a HVG értesülései szerint - elsősorban saját pénzéből finanszírozott párt alapításakor kikérte olyan szakemberek véleményét is, akik a 2002-es választások előtt egy év alatt "megcsinált" - az országgyűlési választásokon 4 százalék közelében teljesítő - Centrum Párt létrehozását segítették tanácsaikkal. A zöldekkel való közös indulást - amiről az utolsó pillanatban, március 16-án született megállapodás az MVPP és a ZP között - az is motiválhatta, hogy annak idején Kupa Mihály mozgalmában is helyet kaptak a környezetvédők. Ebből az együttműködésből viszont, ellentétben a Centrummal, hiányoznak az ismert közszereplők.

Több az ismert arc az ugyancsak kisgazda "beütésű" Magyar Nemzeti Szövetségben (MNSZ). A tömörülést az FKGP-be Torgyán hatására belépett s ott 1997-ben főtitkárrá kinevezett, majd az elnökkel való szakítás után az FKDSZ-hez csatlakozott Balogh Gyula szabolcsi vállalkozó alapította, miután az őt 2002-ben parlamenti mandátumhoz segítő Fidesz-MPP képviselőcsoportjából tavaly átült a függetlenek közé. Előbb maga is saját pártot alapított - Vidék Pártja néven -, utóbb szövetségre lépett az ugyancsak exfideszes Helmeczy László, volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési elnök alapította Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Felemelkedéséért Egyesülettel. Az MNSZ-be "csatornázódott" be a MIÉP Csurka Istvánnal szembefordult vezetői - Rozgonyi Ernő, Schuster Lóránt - által alapított Magyar Nemzeti Front is. A magát harmadik, alternatív politikai erőnek meghatározó szövetséget több euroszkeptikus jobboldali civil szervezet is támogatja, például a Magyarok Világszövetsége és a Honfoglalás 2000 Egyesület. Az MNSZ célja, hogy az EP-be ne "a jelenlegi parlamenti pártok háttérpaktumai alapján" kerüljenek be a magyar képviselők. A választási törvény soron kívüli módosítását pedig azért szorgalmazzák, hogy legalább az Országgyűlésbe kizárólag egyéni képviselői mandátummal lehessen bekerülni, ha már az EP-be csak listán lehet.

Önálló politikai erőként jegyzi magát a Szűrös Mátyás vezette Szociáldemokrata Párt (SZP), amely az MNSZ-hez hasonlóan önálló EP-listával indul, de a jelek szerint nem is annyira a mandátumszerzés reményében, mint inkább azért, hogy baloldali szavazatok elhódításával támogassa a Fidesz-MPSZ-t. Az 1990-2002 között MSZP-képviselő Szűrös - aki a két évvel ezelőtti országgyűlési választásokra kreált, Új Baloldal nevű párt színeiben bukott nagyot (361 szavazatot kapott Berettyóújfalun) - az ellenzéki párt márciusi szövetségi gyűlésén már azt mondta, "Az igazi szociáldemokrata pártnak a nemzeti oldalon van a helye" (HVG, 2004. április 3.). Az SZP azonban aligha tud érdemi szolgálatot tenni szövetségesének: a 2002-es országgyűlési választásokon az SZP-re és az Új Baloldalra leadott szavazatok száma együttesen is csak alig haladta meg a 4 ezret, így feltételezhető, hogy most is az történt, mint tavalyelőtt: több ezren csupán taktikai okokból támogatták az SZP indulását, és élesben már nem szavaznának rá.