HVG: Az MTI szakszervezete 1 milliárd forintot, ön 405 milliót kért a hírügynökség tulajdonosától, az Országgyűléstől.

HVG: Az MTI szakszervezete 1 milliárd forintot, ön 405 milliót kért a hírügynökség tulajdonosától, az Országgyűléstől. Segíthet a további támogatás abban, hogy az MTI összeszedje magát?

Vince Mátyás: Az MTI-nek az a gondja, hogy az állami támogatás reálértéke évről évre csökken. Éppen most számítottuk ki, hogy 1998 és 2003 között 862 millió forint volt a költségvetési támogatás értékvesztése. Az idén külön 200 millió forinttal sújt bennünket, hogy a jogszabályváltozás miatt bizonyos támogatások után nem igényelhetjük vissza az áfát. Úgy is fogalmazhatok, hogy a tulajdonos leértékelte saját hírügynökségét. Nehezíti helyzetünket, hogy a nagy vevőinknek nyújtott árengedmények miatt csökken a bevételünk, a kisebb vevők pedig a magyar médiapiac válsága miatt sorra elpártolnak, néha bevallva, hogy megszerzik a híreket ingyen az internetről. Most tehát - részint elbocsátásokkal - radikálisan csökkentjük költségeinket, mert nem vagyunk hajlandóak olyan adósságspirálba kerülni, mint az MTV. Amíg én itt elnök vagyok, addig nem fog előfordulni, hogy 5-éig nem fizetjük ki a béreket, hogy a beszállítóink számláit nem rendezzük idejében, vagy hogy több millió forinttal tartozunk a társadalombiztosításnak.

HVG: Az elbocsátások az újságírókat érintik, vagy inkább a "hivatali" vízfejet?

V. M.: A mostani menet, amikor mintegy nyolcvan munkavállalótól - a létszám 18 százalékától - és több mint húsz szerződéses vállalkozónktól válunk meg, elsősorban nem újságírókat érint. Nem szívesen használom a vízfej szót, finomabb kifejezést alkalmazok: az évek során kicsit sok háj rakódott az MTI-re. A gyülekező viharfelhők hatására már közvetlen elődömnek el kellett volna kezdenie a létszámleépítést.

HVG: Közben azt hallani, hogy egyre több az igazgatói poszt...

V. M.: Ez hozzátartozik a munkavállalói érdekképviseletek szokásos érvkészletéhez, nekem viszont az a véleményem, hogy nincs sok igazgató az MTI-nél. A mai világban egy üzleti tárgyalásnál a cég érdekeit jobban tudja képviselni az, akinek a névjegyén az igazgatói titulus áll. A szakszervezet és az üzemi tanács igazi problémája az, hogy a vezetőknek a cég átlagánál magasabb a fizetésük, de ez a világon minden vállalatnál így van.

HVG: A Magyar Rádióval (MR) és az RTL Klubbal folytatott árvitáról ön többször is úgy nyilatkozott, hogy azért nem adhat kisebb, ezért olcsóbb hírcsomagot, mert a tulajdonosi tanácsadó testület (ttt) nem engedi. A ttt viszont erről az ön által előterjesztett javaslatot hagyta jóvá.

V. M.: Azt, hogy a ttt megköti a kezünket, szimbolikusan kell érteni. Függetlenül attól, hogy a ttt tiltja-e a csomag megbontását, vagy sem, ez olyan üzleti modell, amely az európai hírügynökségeknél elterjedt. Ha az MR ebből csak a belpolitikai híreket igényelné, és - ami technikailag is lehetetlen - csak a Kossuth rádió számára, az nekem annyit jelent, hogy az MR nem tudja teljesíteni közszolgálati feladatait.

HVG: Ezt aligha önnek kell eldöntenie...

V. M.: Valóban nem, én csak azt mondom: ha a hírügynökségi törvény az MTI kötelezettségévé teszi, hogy kiszolgálja híreivel a magyar médiát, ezen belül a közmédiát, akkor a törvény szellemében kötelességem az egész csomagot nyújtani. Az MR ezt elhárította, csak feleannyit akart fizetni, mint az előző évben, és csak a Kossuth adón szerette volna felhasználni a híreket. És ez nem pusztán tárgyalási taktika, Hollós János alelnök nyilvánosan el is mondta, hogy meglesznek az MTI nélkül. De már az első tapasztalatok azt mutatják, hogy jogellenes módon mégis használnak MTI-híreket. Tipikus megoldás például híreink eltulajdonítására - amiért panasszal fogok fordulni az ORTT-hez - az, hogy az egyébként korrekt vásárlóinkra, az Index vagy az Origo internetes portálra hivatkozva hangzanak el hírek a Rádióban, ezeket megnézve azonban látható, hogy a hírek forrása nem az adott internetes lap, hanem az MTI.

Társadalom

Romló hírek

Többlettámogatást kérnek az Országgyűléstől a Magyar Távirati Iroda Rt. dolgozói és a hírügynökség elnöke. A veszteséges cég gondjait súlyosbítja, hogy a közelmúltban két nagy megrendelő elpártolt tőle.

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét