Tetszett a cikk?

Újabb érdekegyeztető tárgyalást tart a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetése a szakszervezetekkel a jövő...

Újabb érdekegyeztető tárgyalást tart a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetése a szakszervezetekkel a jövő héten, mivel az utóbbiak nehezményezik, hogy a tárca 1500 fő leépítésével kívánja teljesíteni a kormányzati kiadáscsökkentési tervet. "A rendszerváltáskor, 1990-ben 350 fős volt a minisztérium, és 14 ezren dolgoztak a területi szerveknél. 1994-ben a vízügyi kivitelezési munkák nagy részét kft-kbe szervezték, a vízügyes köztisztviselői létszám az ágazatban 7 ezer alá csökkent. Mára a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi területi szervezetek együttes létszáma annyi, amennyi 1994-ben a vízügyi szervezeté volt. További leépítések már a működőképességet veszélyeztetnék" - állítja Tarró Péter, a vízügyi szolgálat munkavállalóinak mintegy 60 százalékát tömörítő Vízügyi Országos Szakszervezet elnöke, aki még lát módot a megegyezésre. Reményei szerint a szaktárca intézményei takaríthatnák meg az előírt 5 milliárd forintos költségcsökkentés nagyobb részét.

A szakemberhiány esetenként a Hernádon is érezhető volt. A kisfalvakban hiányolták az érthető magyarázatokat - ez okozta az ócsanálosi feszültséget is -, s az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Évízig) mintegy százfős műszaki irányító csapatát a tiszántúli igazgatóság hasonló létszámú gárdájával kellett megerősíteni, mellettük kétszer ennyi polgári védelmis és katona, 412 közmunkás és mintegy 350 önkéntes tevékenykedett. Az Évízig kijelölt kisegítő partnere egyébként a szombathelyi székhelyű nyugat-magyarországi igazgatóság, csakhogy a hirtelen jött árvíz nem adott időt a távoli segítők áttelepítésére. Több szakember szerint nem szerencsés, ha a hollandiainál két és félszer hosszabb, 4200 kilométernyi hazai védgátakon helyismerettel nem rendelkező szakemberek irányítják a védekezést. Ez különösen nehéz a Hernádon, ahol a töltéssel védett és a védtelen partszakaszok meg a szeszélyes domborzati viszonyok alapos ismeretére van szükség.

Társadalom

Sodrásban

Nem épült ki a teljes gátrendszer a Hernád mentén az 1989-es nagy árvíz után, számos település védtelen a jelentősebb árhullámokkal szemben. Bár néhol a helybeliek maguk emeltek töltéseket az elmúlt években, a hét elejére felduzzadt folyó a déli szakaszon az épületekben, északon a termőföldeken okozott jelentős károkat.

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni