A Párizsban ukrán kérésre letartóztatott, s lapzártánkkor francia bíróság elé álló, és egyelőre továbbra is őrizetben maradó hadiipari vállalkozó, Wilhelm Péter próbálkozott milliárdos közműfejlesztéssel, charter-légitársaság gründolásával, miközben közbeszerzési szállító volt, s tízmilliókat kapott az államtól kutatás-fejlesztésre.

Az engedélyköteles tevékenységekhez be kell nyújtani a hatósági engedélyt a cégbírósághoz, s a társaság székhelyén kötelező kitenni a cégtáblát - figyelmeztetette a jogi képviselőt a cégbíró azt követően, hogy kérték tőle a Pro Patria Capital Kft. bejegyzését. A társaság meghatározó tulajdonosának, a magyar-svéd kettős állampolgárságú Wilhelm Péternek azonban mostanában aligha az a legfőbb gondja, hogy mi lesz a Pro Patria Kft.-vel vagy testvércégével, az ugyancsak a Rákóczi-szabadságharc jelmondata után elnevezett, felszámolás alatt álló Pro Patria Mérnöki Rt.-vel (HVG, 2004. augusztus 14.), hanem az, hogy személyes szabadságát mennyire korlátozzák a francia hatóságok.

Az ukrán hatóságok kezdeményezésére kiadott Interpol-körözés alapján, július 8-án vették őrizetbe a 61 éves üzletembert, s lapzártánkkor került sor arra a törvényszéki meghallgatásra, amelyen Wilhelmet első ízben szembesítik az ukrán bíróság határozatának részleteivel. A védelem abban reménykedik, hogy a férfit szabadlábra helyezik, legfeljebb arra kötelezve, hogy mindaddig ne hagyja el a francia fővárost, amíg nem születik jogerős döntés Ukrajnának történő kiadatásáról vagy ennek megtagadásáról. Wilhelmmel szemben egy tíz évvel korábbi jogvitát melegítettek fel az ukránok, akkor a Novij Szvit vállalat Stockholmban sikertelenül kezdeményezett polgári pert az 1998-ig Svédországban élő vállalkozóval szemben egy - sajtóhírek szerint 20 millió dolláros - vitatott acélüzlet miatt. A svéd törvényszék 1995-ben Wilhelm javára döntött, csalódott ellenfelei azonban "hazai pályán" büntetőeljárással próbálkoztak, s a csalással vádolt Wilhelm távollétében 2003 februárjában sikerült is elérniük, hogy egy ukrán törvényszék elfogatóparancsot adjon ki ellene. A Népszabadság információi szerint viszont Wilhelm azt állítja, egy ukrán üzleti csoport szemet vetett a Pro Patria-cégekre, illetve az ott kifejlesztett hordozható radarra, s ennek a játszmának a része az elfogatóparancs.

A mérnök-vállalkozó valaha a svéd Ericssonnál dolgozott - a világcég magyarországi vállalatánál úgy tudják, Wilhelm mindössze 8 hónapot töltött anyavállalatuknál -, majd magyarországi vállalkozásokkal próbálkozott. A Pro Patria-csoport révén több magyar rendvédelmi szervvel, így a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával (VPOP), valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) is kötött már tízmilliós értékű üzleteket, például közbeszerzési eljárásban buszokat szállítva, míg a határőrségnek mobil hőkamerás felderítőrendszert gyártott. Szerencsével járt Wilhelm állami kutatás-fejlesztési pályázatokon is, az Oktatási Minisztériumtól (OM) például tízmilliókat kapott a Pro Patria Mérnöki Rt. "hordozható, földfelszíni célokat felderítő radar" fejlesztésére. Megpróbálkozott a cégcsoport a honvédség tüzérségi tűzvezető programjainak korszerűsítésével, valamint a Gripen vadászgépek ellentételezésében való részvétellel is, legújabb törekvése pedig az volt, hogy a Pro Patria-csoport Irakban olyan amerikai cégóriások beszállítója lehessen, mint a Bechtel vagy a Brown and Root.

A szövevényes Wilhelm-céghálózat térképéből azonban kitűnik, hogy a vállalkozó tevékenysége ennél lényegesen szerteágazóbb volt, hisz tokiói charterjáratok szervezésébe (HVG, 2002. június 22.) éppúgy belevágott, mint a Tápió-völgyi kistérség csatornahálózatának fejlesztésébe, ám különösebb eredmények nélkül. A magyarországi "lendületvétel" időszakában egyébként fontos partnere volt Wilhelmnek az aradi születésű, 57 éves Gabriel Hoffmann is. Ő jelentette 1995-ben a reményt a Dohány utcai hajdani Continental Szálló és Hungária fürdő épületromjainak feltámasztására, hisz Hofbar Continental Kft. nevű cége vette meg 105 millió forintért az épületegyüttest, 1 milliárd forintos fejlesztést vállalva, azonban mindmáig csak a romok maradtak. Pedig Hoffmann igazi mesternek bizonyult - legalábbis a pénzügyi - romeltakarításban, aligha lehetett véletlen, hogy a többé-kevésbé az ő nevéhez fűződő cégek egész sorozatát - Fabbri Kft., Golden-Food Kft., Gombocz Zoltán u. 19. Ingatlanértékesítő Kft. - hivatalból törölte a cégbíróság. Az R-Bridge Orvosi és Műszaki Szolgáltató Kft.-t is elsőként Hoffmann irányította, majd őt cégvezetőként itt is Wilhelm váltotta. E társaság tulajdonosai közt megjelenik a Pro Patria Mérnöki Rt. is.

Wilhelm legjelentősebb próbálkozása mégis egy közhasznú társaság működtetése lett volna, amely Nagykáta és további 20 kisebb, Tápió környéki település csatornázását szerette volna pályázati, jórészt EU-s pénzekből megoldani. A települések többsége eddig semmivel sem került közelebb a csatornázáshoz, s idén már a társaság helyi felügyelőbizottsági (fb) tagjai - jegyzők, önkormányzati tisztségviselők - is lemondtak, ennek ellenére a Wilhelmmel kapcsolatba kerültek alapvetően jó véleményt alakítottak ki az egész vállalkozást koordinálni próbáló, a társaságban 35 százalékos tulajdonrésszel rendelkező üzletemberről. Ha ez a fejlesztés, amihez Wilhelmék készítették a műszaki tervek többségét, mégis megvalósulna, a csatornahálózat kivitelezője 25-30 milliárd forintos megbízáshoz juthatna.

Időközben Wilhelmnek nemcsak az ukránokkal gyűlt meg a baja. Tisztességtelen piaci magatartás címén bírósági keresetet nyújtott be a korábbi Pro Patria-munkatársak alapította EMER Kft. ellen, gyakorlatilag azt állítva, hogy az új cégbe lopták át a jól bevált elektronikus mérlegek gyártását. Tavaly tavasszal így Wilhelm már ellenfélként állt szemben azzal a Jankó Gyulával, aki 2002 áprilisáig még Simon Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójával együtt volt fb-tag a Pro Patria Mérnöki Rt.-ben. E társaság most a megszűnés szélére került.

A jelenleg Wilhelm Péter 96,7 százalékos és a mallorcai Jacques Stern 3,3 százalékos tulajdonában álló cég 2002-es árbevétele 814 millió forint volt, a tavalyi pedig 565 millió, s még 2003-ban is 2 milliós adózott nyereséget mutatott ki. A múlt évi mérleg a könyvvizsgáló szerint "a tényleges helyzetnek megfelelő, megbízható és valós képet mutatott az rt vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről", az rt-nél alighanem mégis le kell húzni a redőnyt. Ettől még a Pro Patria név megmarad, hisz ott van az említett, az rt-ből kivált Pro Patria Capital Kft., amely a vagyonmérleg szerint a kettéváló anyatársaság javainak 71,31 százalékát kapta, míg a most felszámolás alá került rt csak 28,69-et. A tulajdonosok mellett a legtöbb idegeskednivalója az rt-nek hitelező CIB Bank Rt.-nek van, amelynek 637 millió forinttal adós a fizetésképtelen társaság. De az OM sem lehet boldog: a felszámolási vagyonmérleg szerint 30 millió forinttal tartozik nekik a korábban pályázatnyertes Wilhelm-cég.

FAHIDI GERGELY

Radar360: megtévesztette a fogyasztókat a Telekom, a britek beengedik a Huaweit

Radar360: megtévesztette a fogyasztókat a Telekom, a britek beengedik a Huaweit

Koronavírus: tovább nőtt a halottak száma, Németországban is megjelent a kórokozó

Koronavírus: tovább nőtt a halottak száma, Németországban is megjelent a kórokozó

Zsiday a koronavírusról: Már a félelem is elég a gazdaság visszaeséséhez

Zsiday a koronavírusról: Már a félelem is elég a gazdaság visszaeséséhez

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Lemondott és a pártból is kilépett a Momentum győri elnöke

Lemondott és a pártból is kilépett a Momentum győri elnöke

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének