A rendőrség kezdeményezte Kulcsár Attila sikkasztással gyanúsított exbróker tanúkihallgatását Szász Károly korábbi PSZÁF-elnöktavalyi bántalmazása ügyében. Szász egyik vélelmezett támadója rendőrkézen van, de tagad, a nyomozók a társát is ismerni vélik, amúgy mindketten Kulcsár közeli ismerősei és nagykanizsai földijei.

"Ki lehetett az a barom?" - Szekér Gyula taxis vállalkozó rendőrségi vallomása szerint e szavakat állandó utasa, Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. akkor már szorult helyzetben lévő sztárbrókere mondta neki, miután beszállt a kocsiba Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke tavaly júniusi bántalmazásának (HVG, 2003. június 21.) estéjén. A vallomás szerint Kulcsár alaposan fel volt dúlva, úgy vélte, akárki áll is Szász megverésének a hátterében, őrá fog terelődni a gyanú: a PSZÁF ekkoriban már aktívan kutakodott K&H-ügyben.

Ha a támadás - amelynek során egy felborított biciklivel elállták Szász autójának útját, a kiszálló elnököt pedig ütlegelni kezdték - ügyében súlyos testi sértés miatt nyomozó Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nincs téves nyomon, Kulcsár alighanem színészkedett Szekérnek. A rendőrök ugyanis egy más ügyben - rablás miatt - előzetes letartóztatásban lévő Németh Tibort tartják az egyik elkövetőnek. A Rönk becenevű Németh, miként Kulcsár, nagykanizsai harmincas fiatalember, s azelőtt kapcsolatot ápolt a sikkasztással gyanúsított brókerrel, legalábbis erről tanúskodik mobiltelefonjának híváslistája. A rendőrség verziója szerint a gyenge testalkatú Németh - akinek DNS-mintáját megtalálták a tetthelyen hagyott biciklin - állította meg kerékpárjával Szász autóját, s őrizte a helyszínt, amíg egyelőre szabad lábon lévő társa megverte a PSZÁF-elnököt. A támadás után a sértett maga is a K&H-botrány főszereplőire utalt mint lehetséges elkövetőkre, igaz, a pénzintézet ekkor még mellékszereplőnek tűnt, a PSZÁF az elnök megveretésének délutánján a Pannonplast-felvásárlás gyanús körülményeiről (HVG, 2003. június 28.) adott ki közleményt.

A DNS-vizsgálat okozta viszonylagos bizonyosság ellenére egyelőre mégis sok a kétely. A BRFK ugyanis lapzártánkig nem kezdeményezte, hogy Szász azonosítsa a gyanúsítottat. Információink szerint Némethet kihallgatták ugyan, de egyelőre nem faggatták Kulcsárról, inkább arról kérdezték, milyen gyakran jár Budapestre, s fel tudja-e oldani az ellentmondást tagadása és aközött, hogy a tetthelyen rögzített DNS-minta azonos az övével. Ő úgy vallott, tavaly tavasszal kipróbált Pesten egy kerékpárt, meglehet, éppen a Szász-merényletnél lefoglaltat, amelyet azonban utóbb nem vásárolt meg, így kerülhetett a járműre a DNS. Kulcsárt, mint vallomásában Németh elmondta, valóban ismeri, de ez szinte természetes, hiszen "Nagykanizsa nem nagy város".

A Dél-Dunántúlon kutakodó rendőrök kikérdezték ismerőseit is. Jártak annál a fiatalembernél - egy köztiszteletben álló nagykanizsai vállalkozó fiánál - is, akiről a BRFK-n azt gyanítják, ő ütlegelte Szászt. Utóbbi tényt azonban - állította maga az érintett a HVG-nek, egyébként tagadva, hogy részt vett volna a bántalmazásban - ővele nem közölték, csupán Némethről és Kulcsárról faggatták. A BRFK a napokban indítványozta a Kulcsárt a K&H-ügyben faggató Fővárosi Főügyészségnek (FF), az exbrókert hallgathassák ki tanúként a Szász elleni támadással kapcsolatban. Nagykanizsán egyébként sokan úgy tudják, a három fiatalember gyermekkoruk óta jó viszonyban van egymással. Némethnek - akár ő volt az (egyik) elkövető, akár nem - mindenképpen pechje volt: tavaly ugyanis még nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, az idén nyár elején rabosították, amikor őrizetbe került, miután azt róják a terhére, betört egy üzembe, és mobiltelefonokat lopott el onnan.

Mostanában, ahogy Kulcsár ügyészségi vallomástétele a HVG információi szerint a vége felé közelít, sokaknak kapóra jöhet, ha az exbróker végképp szavahihetetlenné válik. Ihász Sándor fővárosi főügyész ugyanakkor kizárta, hogy a rendőrség időzítette volna a bántalmazással kapcsolatos nyomozást. Mint a HVG-nek elmondta, a rendőrök mindent megtettek, hogy megkerüljön a tettes, az egy időre felfüggesztett eljárás "egy új bizonyíték" alapján valóban az elmúlt hetekben pörgött fel. Ezt részben alátámasztani látszik Németh védője, Bor Tibor is, aki azt közölte a HVG-vel, néhány hete budapesti rendőrök "nem hivatalosan" meglátogatták akkor még a Vas megyei büntetés-végrehajtási intézetben őrzött - időközben Budapestre szállított - ügyfelét, s "kommunikáltak" vele a Szász-ügyről. Kulcsár ügyvédje, Zámbó Gyula mindenesetre hangsúlyozta: ő hitelt ad a taxis vallomásának, mondván, Szász megveretése a legkevésbé Kulcsárnak állt az érdekében.

A K&H továbbra is sértettként kezelt ügyfelei, köztük a VIP-listák szereplői közben egyre kényelmetlenebbül érezhetik magukat. A brókerügyben nyomozó Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) hamarosan megérkezik a tőkepiaci szakértő jelentése, amely alapján eldől, melyikük válhat gyanúsítottá. Sokukról Kulcsár is részletesen szólt egyelőre hétpecsétes titokként kezelt vallomásában. Ennek kapcsán Ihász annyit közölt, a kihallgatási jegyzőkönyvet annak végleges lezárása után továbbítják az ORFK-ra. A főügyész szerint ezzel nem sérül a rendőrség presztízse, s nem is lassul a nyomozás, mint fogalmazott, olyan ez, mint a véradás: ott sem decinként továbbítják a vért, hanem egyszerre. A kulcsszereplő Schönthal Henrik elleni, a bíróság által augusztus 4-én kiadott elfogatóparancs is egy utolsó döntésre vár: lapzártánkkor még hiányzott róla az igazságügy-miniszteri aláírás, ez pedig kell ahhoz, hogy az amerikai hatóságok elkaphassák a brókerügy értelmi szerzőjének tartott, állítólag Floridában tartózkodó Schönthalt.

Csökkennek a felvételi ponthatárok

Csökkennek a felvételi ponthatárok

Pörgős meccset vívtunk a svédekkel, de a vége csak elúszott

Pörgős meccset vívtunk a svédekkel, de a vége csak elúszott

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Minden második magyarnak rossz a szeme

Minden második magyarnak rossz a szeme

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei: néhányan bukhatják a támogatást

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei: néhányan bukhatják a támogatást