"Eltűnt" a Miskolci Egyetem külföldi diákjainak egy része. Mint kiderült, a tanulmányi vízum segítségével érkezettek többsége be se járt az órákra, hanem amint tehette, Nyugatra távozott.

Feltűnően megszaporodott a pakisztáni hallgatók száma a Miskolci Egyetemen: az elmúlt két tanévben összesen 49-en iratkoztak be az intézménybe. A felvételi igazolás alapján a követségen megkapták az ittléthez szükséges úgynevezett tanulmány célú vízumot, ám többségükről mostanra kiderült: tanórákra vagy a vizsgákra nem is jártak. Sokukról az egyetemen nem sokat tudtak, információink szerint céljuk eleve az volt, hogy valamiképpen Magyarországra bekerülve, innen szervezzék meg továbbutazásukat Európába. Ez többeknek sikerült is.

Az esetre felfigyelt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is, ahol a HVG kérdésére elmondták: a vizsgálatok szerint a külföldiek közül néhány még a beiratkozás előtt utazott el, a többség pedig utána távozott az országból. A BÁH az ellenőrzés nyomán két iskolakerülőtől megvonta a tartózkodási engedélyt. Azt viszont többnyire nem sikerült kideríteni, hogy az "eltűntek" miként hagyták el az ország területét, de biztos, hogy voltak, akik a schengeni tagországok területére érvényes vízumot tudtak szerezni (négyen szerepelnek közülük a határregisztrációs rendszerben), vagyis legálisan lépték át a határt. A schengeni vízum megszerzését az könnyíti meg - erősítették meg a BÁH-nál -, hogy az EU-tag Magyarország dokumentumai egyre többet érnek: akinek van már magyar vízuma vagy tartózkodási engedélye, arra némileg más szemmel néznek a többi EU-tagország hivatalai is.

Tanulmányi célú vízumot - majd annak felváltására tartózkodási engedélyt - szerezni nem nehéz. Első lépésként kell hozzá egy Magyarországon is elfogadható érettségi bizonyítvány és az itteni tartózkodás fedezetének igazolása. Ezután a diák jelentkezik a magyarországi oktatásra, általában egyébként nem is saját maga, hanem közvetítő segítségével. Vannak ugyanis erre szakosodott nemzetközi cégek, amelyek összegyűjtik egy-egy diák dokumentumait, kipuhatolják, mennyi pénzt képes tanulmányaira költeni, s ennek alapján keresnek neki célországot. Magyarország az olcsóbbak közé tartozik, ugyanakkor közismert, az egyetemek-főiskolák vágynak némi pluszbevételre. Nagyon gyakori, hogy magyarországi felsőfokú tanulmányokra csak be kell iratkoznia a külföldi diáknak, ritka az a szak, ahol valamilyen felvételi szűrőt is közbeiktatnak. Általában egyébként ezek a nemzetközi cégek is hajlandóak az egyetemek által megkövetelt, kvázifelvételiket lebonyolítani. Ha a külföldi diák felvételt nyert valamelyik intézménybe, akkor kérnie kell az "anyaország" szerinti magyar nagykövetségen a tanulmányi célú vízumot. Ehhez szükséges az egyetem felvételt igazoló dokumentuma, valamint a megélhetés forrásának igazolása, ami nem feltétlenül meglévő összeg bemutatását jelenti, megfelel az is, ha például valahonnan ösztöndíjat kap a diák.

E dokumentumokat persze a nagykövetségeken is el tudnák bírálni, nem véletlen azonban, hogy meg kell utaztatniuk őket: minden egyes esetben a BÁH dönt. A hivatalnak harminc napja van arra, hogy határozatát meghozza, s azt a nagykövetséggel közölje. Ha mindent rendben találnak, akkor kiállítják a vízumot. Tavaly összesen 6742 tanulmányi célú vízumot engedélyezett a BÁH, s a kérelmezőknek csak kis részét utasította el. Persze, mint a miskolci esetből is látszik, előfordulnak bakik, ám szakértők szerint szinte lehetetlen kiszűrni azokat, akik valójában nem tanulmányi célból kérik e vízumot. Az eredményesebb ellenőrzéshez legalábbis amerikai típusú eljárás kellene, amit viszont elutasítanak az európai és magyar szakemberek. A határon kívül tartottak között volt tavaly húsz bangladesi, de a vétó okáról nem nyilatkozott a BÁH. Úgy tűnik, a hivatalnál most már jobban vigyáznak a pakisztániakra is, az idén a 35 jelentkező több mint felének szintén stopot mutattak. Egyre gyanúsabb Nigéria is: tavaly a 73 kérelmezőből csak kettőt utasítottak el, addig idén 23-ból már tizenegyet. A kínaiak sem számíthatnak sok jóra, hiszen egyrészt feltűnően kevesen, mindössze 88-an tanulnak teljes képzésben a magyar intézményekben, másrészt az idén vízumot igénylő 12-ből hatot elutasított a BÁH. Velük szemben nem is biztos, hogy azért bizalmatlanok a hivatalban, mert tovább szeretnének menni. Az is felmerülhet, hogy épp itt, a magyarországi kínai kolóniában akarnak élni, s a letelepedési engedélyezési eljárást szeretnék megkerülni ilyen formában.

A vízum legfeljebb egy évre szól, s meghosszabbítani nem lehet: tartózkodási engedélyt kell igényelni helyette. Ezt a diákoknak évente meg kell újítaniuk, ezzel is azt segítve elő, hogy csak a valóban tanulmányi célokból itt tartózkodóknak legyen érvényes engedélyük az ország területén való tartózkodásra. Az óvatosság nem véletlen, mint kiderült, nem a miskolci az első eset, amikor visszaéltek a magyarországi továbbtanulási lehetőségekkel külföldi fiatalok. "Nálunk ez a probléma a kilencvenes évek első felében merült fel először, előfordult, hogy Váci utcai valutaüzérek, vagy éppen kábítószer-terjesztők próbálták meg legalizálni magyarországi jelenlétüket egyetemünk hallgatóiként" - mondta a HVG-nek Bakonyi László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatási igazgatója. Az ilyen esetek nyomán ezért a BÁH és az egyetemek-főiskolák szorosan együttműködnek, és a problémásabb esetekben előfordul, hogy már a jelentkező diákok esetében is mintegy előszűrést végeznek, azaz informálják a hivatalt.

Ha egy diák megkapta a vízumot, s bekerült Magyarországra, fél évig gyakorlatilag nem háborgatják. A szálláshelyét be kell ugyan jelentenie a BÁH helyi szerveinek, ám az, hogy részt vesz-e az egyetemi oktatásban, csak később derül ki. A jogszabályok szerint az egyetemeknek nyolc napon belül jelenteniük kellene ugyan, ha valamelyik külföldi diák nem tesz eleget tanulmányi kötelezettségeinek, ám a gyakorlatban ez a kontroll nem működik. Sok helyen gyakori, hogy a vizsgákra jelentkezésig nem is tudják, egyes diákok hol tartanak tanulmányaikban, így az intézmények csak féléves késéssel tájékoztatják a bevándorlásiakat külföldi hallgatóikról.

PUSZTAI LÁSZLÓ, RIBA ISTVÁN

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Mészáros Lőrinc üzlettársa már ki is szállt a Mátrai Erőműből

Mészáros Lőrinc üzlettársa már ki is szállt a Mátrai Erőműből

Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan a hálapénz büntetése

Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan a hálapénz büntetése

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Nem mindenki fogja 90 százalékosra írni a középiskolai felvételit, de ez nem baj

Nem mindenki fogja 90 százalékosra írni a középiskolai felvételit, de ez nem baj