Bár az oktatás már szerdán, lapzártánk után megkezdődik, a tervek szerint szeptember 2-án, csütörtökön - Magyar Bálint...

Bár az oktatás már szerdán, lapzártánk után megkezdődik, a tervek szerint szeptember 2-án, csütörtökön - Magyar Bálint oktatási miniszter részvételével - tartja első hivatalos évnyitóját a főváros XV. kerületében a magyar-kínai két tanítási nyelvű iskola. Az új létesítmény Nagy Gábor, az Oktatási Minisztérium (OM) nemzetközi kapcsolatok főosztályvezetője szerint a világon egyedülálló: a kínai állam elsőként Magyarországon támogat - döntően saját, külföldre szakadt állampolgárait megcélzó - iskolát. Kínai és magyar állami támogatásból vásárolták például a számítógépeket, a televíziókat, a tankönyveket. A fővárosi önkormányzat hozzájárulása az Újpalotán korábban működött Nyomdaipari Szakmunkásképző épülete, amit Budapest ötven évre térítésmentesen kínált fel az iskola céljaira. Az intézmény fenntartását a tárca által felügyelt OM Szolgáltató Intézmény Kht. végzi.

Az egyelőre nyolcosztályosra tervezett iskolában három első osztály, valamint egy-egy második, harmadik és negyedik osztály indul. Ha az érdeklődés kitart - márpedig hasonló létesítmény híján az általában 10-20 ezer főre becsült hazai kínai közösség alighanem "vevő lesz" az intézményre, akárcsak azok a magyar szülők, akik Kína növekvő gazdasági súlya nyújtotta lehetőségekkel számolnak -, az iskola valószínűleg 12 évfolyamosra bővül. A hat kínai pedagógus mellett működő 12 magyar tanítót nyolcvan pályázó közül válogatták ki. "A kínai gyerekek 80-85 százaléka magyar óvodába, illetve iskolába járt, így aligha okozhat gondot a számukra, hogy magyarul tanuljanak" - magyarázza Vigh Péter, az iskola igazgatója.

Az új intézmény működési költségei a magyar államot terhelik, ám ez az OM illetékese szerint nem jelent többletköltséget: a fejkvótát a diákok után akkor is ki kellene fizetni, ha normál iskolába iratkoztak volna be. Az már más kérdés, hogy az üzemeltetés költségeit várhatóan nem fedezi majd az alsó tagozatosok után járó évi 193 ezer forint - még az ezt két tannyelvű iskolák esetében diákonként kiegészítő 45 ezer forinttal együtt sem. Nem kizárt tehát, hogy a kht-nek, vagyis közvetve az államnak további kiadásokkal kell majd számolnia.

A két tannyelvű osztályokat indító általános és középiskolák száma az elmúlt tanévben 174 volt, szemben a két évvel korábbi 161-gyel. A tanulók száma ugyanezen időszak alatt 25 400-ról több mint 30 ezerre nőtt, ennek nagyjából a fele általános iskolai, a másik fele középiskolai osztályban tanul. Érdeklődőből tehát nincs hiány, legfeljebb kellően felkészült tanárokból. A magyar mellett tanult, úgynevezett "célnyelv" az osztályok túlnyomó többségében az angol és a német. Olasz nyelvű képzést kínál például a fővárosi Lovag Utcai Általános Iskola vagy a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, spanyolt a miskolci Hermann Ottó Gimnázium és a fővárosi Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, franciát a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, oroszt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium. Utóbbiban már 1974 óta folyik két tannyelvű képzés, míg a "nyugati" nyelveket oktató két tannyelvű osztályok csak a nyolcvanas évek második felétől kezdtek el terjedni.

A kínaihoz hasonló két tannyelvű iskolák nem hungarikumok: hasonló - bilingualként hirdetett - intézmények Nyugat-Európában is akadnak. Míg azonban ott az a legfontosabb feladatuk, hogy a vegyes házasságban élő gyerekek mindkét szülő nyelvét anyanyelvként sajátíthassák el, a hasonló magyar intézmények deklarált célja a magyar társadalom idegennyelv-tudásának erősítése. Egy Magyarországon 1997-ben kiadott rendelet szerint a két tanítási nyelvű iskolák feladata, hogy a célnyelvet és a hozzá kapcsolódó civilizációt is oktassák, továbbá legalább három - az intézmény által választott - egyéb tantárgyat is e nyelven tanítsanak. Az érettségin így három tárgyból is idegen nyelven kell vizsgázni.

A két tannyelvű iskolák - akárcsak a nemzetiségi és etnikai iskolák - a nemzeti alaptanterv iránymutatása szerint működnek. Emellett Magyarországon 15, külföldi tanterv szerint oktató intézmény is működik, üzleti vállalkozásként. A jellemzően évente több ezer dolláros tandíjért látogatható iskolák közül a legnagyobb a több mint száz tanárral és mintegy hétszáz diákkal amerikai tanrend szerint működő American International School of Budapest, a félezer diákot nevelő, francia érettségit adó Lycée francais de Budapest, valamint a Baden-Württemberg német tartomány oktatási programját megvalósító, mintegy négyszáz diákot oktató Deutsche Schule Budapest.

SCHWEITZER ANDRÁS

Társadalom

Tanuló vezetők

Nem csak a diákoknak, a pedagógusoknak is tanulóév lesz az idei: meg kell barátkozniuk a közoktatási törvény szeptember 1-jétől hatályos előírásaival. A kormány is kapott házi feladatot: a hónap végéig koncepciót kell készítenie az iskolák átszervezésével, finanszírozásával kapcsolatos problémák tartós megoldására.

Bezárnak a Mekik és a Starbucksok Kínában az új vírus miatt

Bezárnak a Mekik és a Starbucksok Kínában az új vírus miatt

Így magyarázzák, miért rúgta ki Kásler a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Így magyarázzák, miért rúgta ki Kásler a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Életveszélyes a fociszurkolás, infarktust is okozhat

Életveszélyes a fociszurkolás, infarktust is okozhat

Hatan meghaltak egy németországi fegyveres támadásban

Hatan meghaltak egy németországi fegyveres támadásban

Elton John is fellép az Oscar-gálán

Elton John is fellép az Oscar-gálán