Budapesti főkapitány alighanem maradhat Gergényi Péter, országos főrendőri ambícióit azonban a jelek szerint keresztülhúzta a kormányfőcsere. Eközben újabb rendőri vezető keveredett korrupciógyanúba: a minap előzetes letartóztatásba került az állásából áprilisban távozott kecskeméti kapitányhelyettes.

Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány, Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága rendészeti főigazgatója, valamint Ferenczi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója - ismét e nevek merültek fel a szeptember közepén távozó Salgó László országos rendőrfőkapitány (HVG, 2004. július 31.) lehetséges utódaként, s a HVG értesülései szerint esélyes lehet Bene László, a belső elhárítás, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata vezetője is. Bár Medgyessy Péter miniszterelnök korábban jelezte, Gergényi Péter budapesti főkapitányt szemelte ki a posztra, úgy tudni, a távozó kormányfőt annak lemondási idejére helyettesítő s őt tisztében vélhetően követő Gyurcsány Ferenc sportminiszter szándékai mások.

Már a zsebében érezhette a marsallbotot Gergényi: kezdetben nem tűnt kinevezési akadálynak, hogy az előterjesztésre jogosult Lamperth Mónika belügyminiszter mást - úgy tudni, Ferenczit - javasolt Medgyessynek, ahogyan az sem: Gergényinek hiányzik a szükséges egyetemi végzettsége. Miután utóbbi akadályra fény derült, az akkor még "ereje teljében" lévő kormányfő úgy nyilatkozott, változtatnak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendeleten. A "lex Gergényit" már el is kezdték fogalmazni (HVG, 2004. augusztus 14.) a Belügyminisztériumban (BM): a dolgozók gimnáziumában szerzett érettségi után kétéves képzéssel Rendőrtiszti Főiskolát (RTF) végzett "Vasprefektus" személyére szabott tervezet szerint már a felsőfokú végzettség is elegendő lenne a főkapitányi poszthoz. A változtatást elvileg támogatják a HVG-nek nyilatkozó kriminálpolitikusok, mondván, nonszensz, hogy a legmagasabb szakmai végzettséget adó RTF abszolválása kevés legyen bármilyen előrelépéshez.

A konkrét eset azonban más: ahol a jogforrásokat pillanatnyi szempontokhoz igazítják, ott anarchia van - érveltek kormányközeli berkekben. A Magyar Nemzet múlt heti közlése szerint Kiss Péter kancelláriaminiszter sem támogatta a rendeletmódosítást, úgy érvelve, a változtatás azt üzenné az állománynak, hogy az előmenetel szempontjából a politikai hátszél fontosabb, mint a tanulás. Akárhogyan is, Medgyessy lemondásával a rendeletmódosítás ad acta került, a BM javaslata már nem is szerepelt a múlt heti közigazgatási államtitkári értekezleten.

Gyurcsány környezetében a HVG-nek egyértelművé tették, a kormányfőjelölt semmiképpen sem kívánja feljebb léptetni a budapesti főkapitányt. Azt ellenben egyelőre nem firtatja senki, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetése, vagyis Gergényi jelenlegi állása is egyetemi diplomához kötött. A BM-ben úgy érvelnek, a fővárosi rendőri vezető tavaly a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság éléről került a BRFK-ra, előző posztját pedig még azelőtt nyerte el 1996-ban, hogy az év augusztusában hatályba lépett az ominózus kormányrendelet. Így - érvelnek nem kis paragrafuscsavargatással a belügyi tárcánál - éppen a jogfolytonosság jegyében szükséges, hogy Gergényi maradjon a BRFK élén. Utóbbi magyarázat alátámasztani látszik a hírt, amely szerint - hasonlatosan Doszpot Péter (MSZP) országgyűlési képviselő hasonló okokkal megkontrázott pénzügyőrtiszti kinevezéséhez (HVG, 2003. január 1.) - Gergényi "alulképzettsége" inkább ürügy, mint valóságos érv Medgyessy káderfejlesztése ellenében.

A rendészeti szakma legalábbis számos okból megütközéssel fogadta a leköszönő kormányfő ötletét, mondván, "tapintható" az állomány elégedetlensége a főképp látszatmegoldásokban gondolkodó - a szolgálatban való cigarettázást vagy például a rövid szoknya viseletét a rendőri állományban "hivatalból" üldöző - tábornok tervezett előléptetése kapcsán. Miután pedig dugába dőlt az előléptetési terv, újult erőre kaptak a belügyi és politikai királycsináló lobbik, amelyeknek ráadásul nem csupán az ORFK, hanem a hírek szerint a BM vezetésére is van személyi javaslatuk (akadnak például befolyásos MSZP-s körök, amelyek szívesen látnák a Roosevelt téren a Gyurcsány mellett először hitet tett elnökségi tagot, Toller László pécsi polgármestert).

A lemondott Salgó megbízatása szeptember 15-én jár le. Ha addig nem sikerül megtalálni utódát, a főkapitány "szervezet szerinti helyettese", Ferenczi László vezérőrnagy veszi át az ORFK irányítását. Abban azonban mindenki egyetért, helyrehozhatatlan hiba volna csupán egy - igaz, a "véglegesítésre" sem esélytelen - helyettes vezető irányítására hagyni a rendőrséget. A szervezet adósságállománya már június végén megközelítette a 2 milliárd forintot, s úgy tudni, az összeg azóta is emelkedett, miközben az állomány menekülni látszik a mundérból. Mindennek a tetejébe szinte alig múlik el hét rendőri vezetők elleni büntetőeljárásról szóló hírek nélkül.

Alig ült el a Hajdú-Bihar megyei rendőri korrupciós ügy okozta vihar (HVG, 2004. március 27.), s fejeződött be vádemeléssel a brókerbotrányt kezdetben vizsgáló ORFK-s sztárrendőr, Molnár Csaba elleni nyomozás, a múlt héten a kecskeméti városi kapitányság korábbi második emberét, Tóth Imre alezredest vették előzetes letartóztatásba hivatali visszaélés és bűnpártolás gyanújával. Az állásából áprilisban távozott Tóth terhére azt róják az ügyészségi nyomozók, hogy segédkezett egy ellopott autó visszaszolgáltatásában (miután egykor autótolvaj bandák után nyomozott, az ügyészségi nyomozók szerint hamar kideríthette, kik az elkövetők, s "magánvádalkut" kötött velük), majd a sértettől felvette a nyomravezetői díjat, illetve jogellenesen juttatta kirendelésekhez ügyvéd élettársát.

Az állomány hitelét akkor is rombolhatják ezek az ügyek, ha a vád - legalábbis a nyilvánosságra került adatok fényében - olykor meglehetősen soványnak tűnik. A hajdúsági ügy kulcsszereplője, Sutka Sándor volt megyei főkapitány - akinek fideszes kötődése nyílt titok volt Debrecenben - terhére például azt róják, hogy szóbeli figyelmeztetéssel "futni hagyta" egyik kollégáját, aki 80 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott az 50 kilométeres sebességkorlátozásnál, illetve jóváhagyta, hogy az egyik debreceni középiskola diákjait rendőrségi kisbusz szállítsa kirándulni. De szép számmal akadnak kérdőjelek Molnár "süteményes-tolltartós" vesztegetése (HVG, 2004. január 24.) körül is. A Kecskeméten egyébként gyakran Molnárhoz hasonlított Tóth alezredes környezetében azt hangsúlyozták a HVG-nek: meggyőződésük, hogy személyes ellentét - az ügyészi talárt ügyvédire váltó élettárs egykori kollégáinak rosszakarata - áll az ügy hátterében. Az ügyvédnő kirendelésére ugyanis csak mint lehetőségre hívta fel kollégái figyelmét Tóth - állította a HVG-nek az alezredes ügyvédje, aki emlékeztetett a kirendelt védői munka alacsony presztízsére is. A védelem szerint az ellopott autó visszaszolgáltatása ügyében pedig legfeljebb annyit lehet a 27 évet szolgált, több kitüntetésben részesült Tóth terhére írni, hogy nem előírásszerűen helyszínelt.

RÁDI ANTÓNIA

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik alapítója

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik alapítója

Megszavazta Putyin alkotmánymódosítását az orosz alsóház

Megszavazta Putyin alkotmánymódosítását az orosz alsóház

Skóciában négy embert kezelnek a koronavírusra jellemző tünetekkel

Skóciában négy embert kezelnek a koronavírusra jellemző tünetekkel

Véget ért a fideszes vizit Orbánnál, mindenki kapott bizonyítványt

Véget ért a fideszes vizit Orbánnál, mindenki kapott bizonyítványt

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban