Tetszett a cikk?

A törvényhozás őszi ülésszakának fő kérdése valószínűleg nem az lesz, hogy a jogszabálytervezetek többsége miként megy...

A törvényhozás őszi ülésszakának fő kérdése valószínűleg nem az lesz, hogy a jogszabálytervezetek többsége miként megy át a parlamenten, hanem az, miként befolyásolja a miniszterelnök-váltás az Országgyűlés munkáját. A sportminiszterként tavaly debütáló Gyurcsány Ferenc parlamenti szerepléseinek hosszát tekintve a vele egy időben hivatalba lépett tárcavezetők közt "középosztálybelinek" számít: 2 óra 5 perces teljesítményével megelőzte például Hiller István kultuszminisztert (1 óra 21 perc), de elmaradt Persányi Miklóstól, a környezetvédelmi tárca vezetőjétől (3 óra 44 perc).

Kérdés ugyanakkor, hogy az elődjénél általában jóval konfrontatívabb stílusban megnyilatkozó Gyurcsány kormányfőként mennyire lesz eredményes a parlamenti munkában, sikerül-e például keresztülvinnie a jogalkotást és a jogszabályok alkotmányossági kontrollját modernizálni hivatott, minősített döntést igénylő törvénycsokrot. Igaz, a sorkatonai szolgálat tervezett megszüntetését például akár törvényhozói döntés nélkül, honvédelmi miniszteri rendelettel is meg lehet valósítani, de az Alkotmánybíróságról (AB) szóló, immár másfél évtizedes törvény módosítása politikai konszenzus nélkül, a parlament megkerülésével teljességgel elképzelhetetlen.

A 48-ból tehát így képletesen is engedni kellene, ahogy ez számszakilag már meg is történt: 47 tétel került fel az Országgyűlés tárgyalási listájára, s ezek közül is egyet "visszakért" a kormány. Ez a családon belüli erőszakra vonatkozó, az Igazságügyi Minisztériumban (IM) kidolgozott tervezet, amelyhez annyi módosító javaslat érkezett, hogy a tárca megpróbálja átdolgozni, vagyis formálisan nem visszavonják, csak visszakérik azt. Viszont már a koalíción belül is az engedmények nagy játszmájának ígérkezik a 4-es metró állami támogatásáról, valamint a jövő évi adókról és a költségvetésről szóló törvényjavaslat sorsa.

A költségvetés tervezésébe ugyanakkor - az AB-hoz hasonlóan - "saját jogon" a bírói hatalmi ág is beleszól: igényeit ugyanis már nem a kormányon keresztül, hanem közvetlenül az Országgyűléshez terjeszti be. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke azonban - mint a HVG-nek elmondta - természetesen megpróbál előzetesen egyezségre jutni a pénzügyminiszterrel, s várhatóan még a héten tárgyal Draskovics Tiborral. Ugyanakkor az igazságszolgáltatás megyei vezetői közül néhányan idén nyáron érdekes példát mutattak arra, hogyan lehet éppenséggel nem az aktuálisan hatalmon lévők, hanem az ellenzék irányába lobbizni. Három dunántúli megyei bírósági elnök a Fidesz-MPSZ segítségét kérte a kétharmados jogszabályok változtatását igénylő bírói életpályamodell és kiemelt nyugdíjrendszer bevezetéséhez.

Az őszi törvényalkotási program jól mutatja, hogy a parlament az elmúlt évek jogharmonizációs törvénymódosítás-dömpingje után is némiképp kényszerpályán mozog. Az "államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézményének átalakításáról" címet viselő törvényjavaslatot például azért kell mindenképpen elfogadni, mert különben Magyarország egy-két éven belül könnyen az EU luxemburgi bíróságán találhatja magát egy "European Commission v. Hungary" per veszteseként. Az Európai Bizottság (EB) az elmúlt években ugyanis több tagállammal szemben is pert nyert, azt kifogásolva, hogy az állami vétójogot biztosító úgynevezett aranyrészvények túlzottan és indokolatlanul korlátozzák a tőkemozgás, a vállalkozás szabadságát. Erre tekintettel Magyarországnak is elemi érdeke lenne az aranyrészvények alkalmazását egy szűk - az EB számára is elfogadható - körre redukálni.

Társadalom

VÁLSÁG AZ MDF-BEN

Az MDF visszatért kilencvenes évek elejei és közepi önmagához: újra elkezdődött a párt széthullása. Parlamenti frakciója gyakorlatilag már szét is szakadt, a "Fidesz-barát" Lakitelek-munkacsoportból többen - feltehetően átmeneti időre -a függetlenek között folytatják munkájukat.

Ismét változik a BKK-járatok menetrendje

Ismét változik a BKK-járatok menetrendje

A rák több mint 50 típusát mutatja ki egy új vérvizsgálat

A rák több mint 50 típusát mutatja ki egy új vérvizsgálat

Andy Vajna közelében volt, két év alatt egymilliárdot hozott össze

Andy Vajna közelében volt, két év alatt egymilliárdot hozott össze