Tetszett a cikk?

Hiába lett a legeredményesebb magyar sportág Athénban a kajak-kenu, a női számokban két első és egy második helyet hozó versenyzők edzőjét menesztette az egyik őt alkalmazó egyesület.

Felbontotta az elmúlt évek sikeredzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin december végéig szóló szerződését a Tiszaújvárosi Vízi Sportegyesület (TVSE). A TVSE három versenyzője, Bóta Kinga, Viski Erzsébet és Szabó Szilvia tagja volt az athéni olimpiára aranyesélyesként kiutazott, ám a győzelemről végül néhány centiméterrel lemaradt, így csupán ezüstérmet szerzett női kajak négyesnek (negyedik társuk a szintén Fábiánné által trenírozott MTK-s Kovács Katalin volt).

"A három tiszaújvárosi lány levelet írt, hogy tovább nem kívánnak együttműködni edzőjükkel. A döntés az enyém, és én a versenyzők panasza nélkül is szerződést bontottam volna" - mondta el a HVG-nek Farkas Zoltán, a TVSE elnöke, tiszaújvárosi polgármester. A klubelnök állítja: már az olimpia előtt jelzéseket kapott arról, hogy a versenyzők formába hozása nem úgy történik, mint a korábbi években, s úgy érzi, kajakozói háttérbe szorultak az Athénban végül fényesen bizonyító, egyesben és Kovács Katalinnal párosban is olimpiai bajnoki címet szerzett Janics Natasával szemben.

Bár két aranyérmével és győzelmei utáni felszabadult "örömködéseivel" Janics egy csapásra a magyar szurkolók kedvencévé vált, az athéni versenyek előtt sokan nem zárták még őt különösebben a szívükbe. A magyar állampolgárságot idén januárban megkapó, szerb, illetve horvát származású Janicsban ugyanis - akinek magyar színekben történő indulásához csak idén májusban járult hozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (lásd Haza több is van című cikkünket a 43. oldalon) - a szurkolók azt az embert látták, aki megfosztotta Kovács Katalint, az utóbbi évek "kajakkirálynőjét" az egyesben az olimpiai indulás lehetőségétől, azaz a rajongók szerint egy biztos aranyéremtől.

Három olimpiai ezüstérmes sportoló nem sok egyesületben fordul meg egyszerre, a tiszaújvárosiak számára a kajak négyesben megszerzett ezüst azonban egyértelmű csalódás. A most elküldött - a HVG számára elérhetetlennek bizonyult - Fábiánné a TVSE-nél azért sem lehetett kedves, mert kajak kettesben összeültette az egymással versengő Janicsot és Kovácsot, s az utolsó pillanatban kitalált egység - ahogyan Athénban is - tönkreverte a hazai mezőnyt, és kivívta az olimpiai indulás jogát, amire pedig a tavalyi világbajnokságon győztes TVSE-s Szabó-Bóta páros is aspirált. Utóbbiaknak viszont nem sikerült nyerniük a poznani Európa-bajnokságot (Eb) megelőző hazai válogatóversenyen, így az Eb-re a Szabóékat legyőző Paksy Tímea, Benedek Dalma páros utazott, és ott fölényesen nyert. Benedekék viszont nem Fábiánnéval edzettek, ráadásul Paksyt a keménykezű edzőnő tavaly kirakta csapatából, így ő különösen készült arra, hogy kikerüljön az olimpiára. Angyal Zoltán szövetségi kapitány döntése alapján a tavalyi világbajnok egységeknek az olimpiai részvételi jog kiharcolásához elég volt, ha csupán egy válogatóversenyen győznek. A női kajak kettesben az Eb utáni második válogatón azonban a Paksy-Benedek duó hiába győzte le újra Szabóékat, mégsem ők indulhattak az olimpián, mivel az arra a versenyre "összerakott" Kovács-Janics páros nagy fölénnyel nyert, ahogy az ezt követő, Paksyékkal vívott páros versenyen is.

Ahhoz azonban, hogy ne Paksyék, hanem Fábiánné két versenyzője induljon az olimpián - azaz a női szakág valamennyi versenyzője az edzőnő tanítványa legyen -, a sportági szövetségnek hozzá kellett járulnia, hogy Angyal felrúgja korábbi kiválasztási elveit. Ő ugyanis az athéni versenyprogram ismeretében korábban azt vallotta, hogy aki egyesben indul, az nem szerepelhet a párosban, mivel alig több mint egy óra van a két versenyszám között. Ennek alapján tehát a Paksy-Benedek duó lett volna jogosult a részvételre.

A két arany a szövetségi kapitány döntését igazolja, a TVSE-nél viszont a négyes második helye miatt bánkódnak. "Hibáztunk abban is, hogy belementünk, Fábiánné a TVSE mellett a Démász-Szegednél is edzői munkát vállaljon" - mondta a HVG-nek Farkas. Az egyéni vállalkozó edzőnőt szintén foglalkoztató MTK-val ugyanakkor a TVSE a négyes miatt megállapodást kötött, Janicsnak pedig még akkor engedélyezték, hogy csatlakozzon Fábiánné csapatához, amikor jugoszláv állampolgár volt.

A TVSE október közepéig adott szabadságot versenyzőinek, addig kell eldőlnie, ki lesz az új edző, illetve hogy Kovács a négyes tagja marad-e, amit Farkas egyébként szinte biztosra vesz. "Athén előtt úgy volt, hogy egyikük elmegy szülni, az elvesztett döntő után viszont megállapodtak, hogy a következő olimpián ismét az aranyérem lesz a cél" - jelezte versenyzőinek elszántságát a klubelnök. A válogatottat elvileg akkor sem feltétlenül érinti az edzőcsere, ha a vélhetően az egyéniben is ismét a csúcsra vágyó Kovács marad Fábiánné, illetve őt segítő férje, Fábián László kezei között. "Nem tudom, Kovács Katalin eldöntötte-e, hogy mit csinál, de ugyanolyan érdeke lesz négyest menni az edzőváltás után, mint korábban" - mondta a HVG-nek Angyal Zoltán. A szövetségi kapitány szerint ugyanakkor a más-más edzőkkel készülő versenyzők is összeülhetnek majd egy hajóba.

KELEMEN ZOLTÁN

Társadalom

Elégtelen kiválasztás

Annus Adrián és Fazekas Róbert is részt vett a hét végén Szombathelyen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF)...

A rendőrségig vitte a buszsofőr a férfit, aki csavarhúzóval támadt rá

A rendőrségig vitte a buszsofőr a férfit, aki csavarhúzóval támadt rá

Dupla bért kér a közszolgáknak a szakszervezet a járvány miatt

Dupla bért kér a közszolgáknak a szakszervezet a járvány miatt

Lehetséges, hogy a járvány miatt nem tud összeülni a Néppárt, hogy a Fidesz kizárásáról döntsön

Lehetséges, hogy a járvány miatt nem tud összeülni a Néppárt, hogy a Fidesz kizárásáról döntsön