Tetszett a cikk?

Annus Adrián és Fazekas Róbert is részt vett a hét végén Szombathelyen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF)...

Annus Adrián és Fazekas Róbert is részt vett a hét végén Szombathelyen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető világdöntőjén; ám ezúttal csak mint nézők voltak jelen: a két, Athénban nyert olimpiai aranyérmétől doppingvétség gyanúja miatt (HVG, 2004. szeptember 4.) megfosztott dobóatléta - a szervezőknek tett ígéretéhez híven - elment a gálára. A versenyzők mellett korábban szimpátiatüntetéseket szervező helyiek a várakozások ellenére rendbontás nélkül ülték végig a versenyt, amelyre például Annus diszkvalifikálása után hivatalosan olimpiai bajnoknak kihirdetett japán Murofosi Kodzsi el sem ment.

Annus és Fazekas egyébként akár el is indulhattak volna a szombathelyi "ráadásjátékon", mivel az IAAF egyiküket sem tiltotta el a versenyzéstől. Annus Athénban adott vizelet- és vérmintáiban ugyanis nem találtak doppingolásra utaló nyomokat, a görög doppinglabor pedig még nem vizsgálta meg Fazekas elégtelen mennyiségűnek mondott vizeletét, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) őt a doppingkontroll mintavételi szabályainak megsértése, míg Annust az eredményhirdetés utáni mintaadási kötelezettség megtagadása miatt diszkvalifikálta. A két versenyző a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) kérésére még a játékok ideje alatt - de már idehaza - részt vett egy kontrollon, amelynek eredménye mindkettőjük esetében negatív lett. Annus azonban a HVG-nek is véglegesnek mondta a hazaérkezésekor bejelentett visszavonulását, s megerősítette, aranyérmét a felszólítások ellenére sem óhajtja visszaadni. Pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli elnökségi ülése pénteken nyomatékkal kérte a MASZ-t, bírja rá Annust a medál visszaszolgáltatására, valamint arra, hogy menjen el Athénba, és ott vesse alá magát a tisztázáshoz szükséges DNS-vizsgálatnak. A NOB és a Doppingellenes Világügynökség illetékesei az olimpia zárónapján ugyanis azzal álltak elő, erős a gyanú, hogy az Annus által a verseny előtt és után adott vizeletminták nem a dobóatlétától származnak. A Schmitt Pál elnök és Aján Tamás főtitkár vezette MOB-elnökség ezen túl arra is felszólította a hazai súlyemelő- és az atlétikai szövetséget, indítsanak fegyelmit versenyzőik ellen (a súlyemelők közül az ezüstéremtől megfosztott Gyurkovics Ferenc, valamint a visszalépett Kecskés Zoltán a verseny előtti negatív eredménye után lett "doppingpozitív", Kovács Zoltán viszont Fazekashoz hasonlóan keveset "produkált", ezért kizárták).

"A MOB elnöksége őszinte, tényfeltáró jelentésre szólította fel az érdekelt atlétikai és súlyemelő-szövetséget. A testület megállapította, hogy a beadványok a felelősséget elhárítják, a történtek tisztázását nem segítik elő kellően" - fogalmaz a MOB pénteki állásfoglalása, amely a versenyzőkön túl a felkészítést végző szakvezetők és a (feltételezett) doppingoláshoz segítséget nyújtó személyek ellen is fegyelmit kért. Az elnökségi ülés után Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke értetlenségének adott hangot, mondván, ők már szerdán elindították a fegyelmi vizsgálatot, de két nap alatt nem juthattak eredményre. Dolovai Tamás, a súlyemelők első embere ugyanezt mondta, hozzátéve, hogy eddig azzal foglalkoztak, miképpen szerethetnének érvényt Gyurkovics és Kecskés igazának a Nemzetközi Választott Sportbíróságon. A két dobóatléta is hasonlóra készül, már ügyvédet is fogadtak a bécsi Eva Maria Barki személyében, miközben ők - mint mondják - a jogorvoslathoz eddig semminemű segítséget nem kaptak a szövetségüktől.

A MOB-ban sem merült fel, hogy a történtek után illene bárkinek is felelősséget vállalnia. Ellenkezőleg: az elnökség állásfoglalása szerint "a magyar csapat vezetése maradéktalanul eleget tett nemzetközi kötelezettségeinek, valamint a lehetőségek figyelembevételével ellátta a versenyzők és a szakvezetők érdekvédelmét". Ezen felül a "leghatározottabban elhatárolódik a doppingesetektől" is, és harminc napon belül várja a szövetségi vizsgálódások eredményeit. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöki tisztét is betöltő Aján által - Schmitt jelenlétében - felolvasott kommüniké ugyanakkor azt is megállapította: a közhangulat hamis irányba tereléséhez a sportolói és szakvezetői nyilatkozatok is hozzájárultak.

VAJNA TAMÁS

Társadalom

Lapát

Hiába lett a legeredményesebb magyar sportág Athénban a kajak-kenu, a női számokban két első és egy második helyet hozó versenyzők edzőjét menesztette az egyik őt alkalmazó egyesület.

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

Lehetséges, hogy a járvány miatt nem tud összeülni a Néppárt, hogy a Fidesz kizárásáról döntsön

Lehetséges, hogy a járvány miatt nem tud összeülni a Néppárt, hogy a Fidesz kizárásáról döntsön

Élelmezési válság jöhet, pedig van elegendő étel

Élelmezési válság jöhet, pedig van elegendő étel