Tetszett a cikk?

A szélsőjobboldali vezérek sorában üstökösként tűnt fel idén nyáron Bácsfi Diána, a Magyar Jövő csoport vezetője.

A szélsőjobboldali vezérek sorában üstökösként tűnt fel idén nyáron Bácsfi Diána, a Magyar Jövő csoport vezetője. E körökben azonban korábban sem volt ismeretlen: a kilencvenes években tagja volt Szabó Albert hungarista mozgalmának is. A következő lépésként 2000-ben a MIÉP ifjúsági tagozatának egyik kerületi szervezetében szorgoskodott. A MIÉP-esek állítása szerint tevékenysége nyomán a szervezetüket fel kellett oszlatni (majd újjáalakítani), mert a Nemzetbiztonsági Hivatal felfigyelt rájuk, s állítólag az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé is került egy jelentés tevékenységükről, Csurka István pártelnök pedig egyenesen provokátornak minősítette Bácsfit. Aki nem sokkal ezután, 2001-ben rendszeres látogatója volt egy szélsőbaloldali szervezet rendezvényeinek, majd pár hónap múlva onnan is távozott.

Egészen mostani nyílt vezéri fellépéséig Bácsfi elsősorban klubokban tartott vallástörténeti, mitológiai előadásairól volt "nevezetes". Közben versei jelentek meg jó nevű folyóiratokban, s a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kiadta egy vallástörténeti tanulmánykötetét, Aranykormítoszok és visszatérés címmel. (Az írószervezet nemrég közleményben mentegetőzve határolta el magát Bácsfitól, enyhítő körülményként azt említve, hogy "egyetemi tanárai tehetséges kutatóként ajánlották a FISZ könyvsorozat-szerkesztőinek figyelmébe".) Saját magát egy, még nyilas vezetőként való feltűnése előtt adott interjújában "égi tanítómesternek", egyben elviselhetetlen alaknak nevezte, s kijelentette: "Gyerekkoromban mindig azt mondtam, hogy meghalnék az emberiségért, de ki is pusztítanám az emberiséget."

Bácsfi idén áprilisban alakította meg saját csoportját, amelyet azonban meg sem próbált bejegyeztetni a bíróságon. Igyekezett együttműködni a már létező szélsőjobboldali szervezetekkel, de azok nem voltak hajlandóak közösködni vele. Ami nem csoda: e csoportok eddigi stratégiája az volt, hogy megpróbálnak a legalitás határán belül maradni, s olyan tevékenységet folytatni, amely nem ütközik jogszabályokba, sem az önkényuralmijelkép-használat, sem a közösség elleni izgatás tilalmába. Igaz, ez nem mindig sikerül: mind Szabó Albertet, mind a szélsőjobboldalon Szálasi Ferenc "egyedül jogosult" utódának tartott Györkös Istvánt a kilencvenes években közösség elleni izgatás miatt elítélte már a bíróság (HVG, 2003. január 11.).

Az egyik legjelentősebb jelenlegi hungarista szervezet, a Vér és Becsület Kulturális Egyesület által kiadott közlemény szerint "a becsületes, dolgozó, hatályos törvényeket tiszteletben tartó hungarista, szkinhed fiatalokat" fenyegetik retorziók Bácsfiék tevékenysége miatt. Visszatetszést és zavart keltett szélsőjobboldali körökben Bácsfi provokatív kiállása is, amellyel a nyilaskeresztet használta, s olyan beszédeket tartott, amelyek kapcsán már állam elleni bűncselekményekkel is vádolható lenne.

Társadalom

Jövő múlt?

A Magyar Jövő nyilas csoport vezetőjének közösség elleni izgatás gyanúja miatti előzetes letartóztatását javasolják a rendőrök, azt viszont továbbra sem lehet tudni, felvonulnak-e a szálasisták október 15-én. Közben a parlamenti pártok egymást vádolják a kialakult helyzet miatt.

Nem kell sem arcmaszk, sem kesztyű a rendőrnek, hogy igazoltathasson

Nem kell sem arcmaszk, sem kesztyű a rendőrnek, hogy igazoltathasson

Emlékeznek még a Pen-Pineapple-Apple-Pen dalra? Itt a kézmosásra buzdító változata

Emlékeznek még a Pen-Pineapple-Apple-Pen dalra? Itt a kézmosásra buzdító változata

Madárinfluenza: nem volt fertőzött állat a leölt 27 ezres békési kacsaállományban

Madárinfluenza: nem volt fertőzött állat a leölt 27 ezres békési kacsaállományban