Tetszett a cikk?

Helyi ügyekben tárgyalhatnak a megyei bíróságok elnökei közéleti személyiségekkel, politikusokkal, de a bírósági...

Helyi ügyekben tárgyalhatnak a megyei bíróságok elnökei közéleti személyiségekkel, politikusokkal, de a bírósági szervezet egészét érintő lobbizás az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének a feladata, rajta kívül csak az általa vagy az OIT mint testület által meghatalmazott személy lobbizhat. Lényegében ezt a határozatot hozta keddi ülésén a bírói hatalom önigazgatását és egyúttal a bírák érdekképviseletét is ellátó OIT.

A döntés előzménye, hogy augusztus elején három dunántúli bírósági vezető (Újkéry Csaba Somogy, Horváth György Veszprém és Laky Ferenc Vas megyei elnök) találkozott a Fidesz-MPSZ két politikusával, Áder János frakcióvezetővel és Répássy Róberttel, a párt jogi kabinetjének vezetőjével, ráadásul mindez - a felek szándékával ellentétben - nyilvánosságra is került. Az elnökök főként a bírói életpályamodell és a méltányosabb nyugdíjrendszer elfogadásához szerették volna megszerezni az ellenzéki támogatást - a változtatáshoz szükséges jogszabályok kétharmados törvények -, kezdeményezésük azonban a senki által nem vitatott jó szándékuk ellenére komoly vihart kavart a bírói karon belül.

Az OIT ülésén a lobbitilalmi előterjesztést szinte változtatás nélkül elfogadták ugyan, de nem hivatalos információk szerint több ellenszavazat is volt. A tilalom - a helyi kijárások mellett - nem érinti a bíróságokra vonatkozó jogszabálytervezetek véleményezését sem. A megyéken belüli lobbizás egyébként eddig lényegesen több eredményre vezetett, mint az országos, hiszen politikai irányultságtól függetlenül a táblabíróságok kialakításához az érintett megyeszékhelyek és megyék egyaránt nagy segítséget nyújtottak.

Társadalom

Visszavágó

Nem ügyészségi monopólium az államnak vagyoni hátrányt okozó bűncselekmények gyanúsítottjaival szemben fellépni - mondta ki hétfőn a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsa. A Polt Péter legfőbb ügyész vereségét jelentő döntés azonban nem érinti a korábbanelakadt pótmagánvádas ügyek sorsát.

A koronavírus miatt globálisan hiány lehet óvszerből

A koronavírus miatt globálisan hiány lehet óvszerből

Új történelmi mélypontra esett a forint

Új történelmi mélypontra esett a forint

12 ezer forintért árultak kézfertőtlenítőt egy tévés reklámban

12 ezer forintért árultak kézfertőtlenítőt egy tévés reklámban