Tetszett a cikk?

Irataival visszaéltek, semmit sem vett Magyarországon - állítja a korábban a Mai Nap című bulvárlapot, illetve a Zsaru Magazint kiadó cég új francia ügyvezetője. A jelek szerint "Kaya Ibrahim-sorsra" jutott Som-Média Rt.-ben papíron többségi tulajdonos külföldi cégnél sem hallottak az állítólagos magyar befektetésükről.

"Vevő nem képvisel olyan társaságot vagy magánszemélyt, aki a Som-Média Rt. tevékenységével ellenérdekű lenne. Vásárlása befektetés jellegű" - e szavakkal kommendálta a cég tavaly április 16-ai közgyűlésének a Som-Média Lap- és Könyvkiadó Rt. (SM) akkori társtulajdonos elnök-vezérigazgatója, Somogyi János vállalkozó a franciaországi Saint-Germain-en-Laye-ben élő Guillaume Frederic Roccát. Ez utóbbinak a saját tulajdonrészét Somogyi adta el, miután azt a többségi SM-részvényes, a Seychelles-szigeteken bejegyzett Central-European Media Investment Ltd. (CEMI) nem kívánta megvenni. Rocca a jelek szerint nemcsak az SM konkurenciáját, de semmit sem képviselt Magyarországon. A HVG-nek címzett levelében - amelynek tartalmát utóbb telefonon is megerősítette - egyebek mellett ezt írta: "Soha semmilyen kapcsolatban az SM Rt.-vel nem álltam, ennek következtében ott tisztséget sem vállaltam." Mivel az rt - állítása szerint - "számára ismeretlen módon" hozzájutott a személyes adataihoz, a napokban a cégbíróságtól is kérte az ügy kivizsgálását.

A 2001-ben alapított SM (jelenlegi nevén Clymene Magyarország Lap- és Könyvkiadó Rt.) valaha szebb napokat látott. 2002 elején 100 millió forintért bérbe vette a svájci Ringier-csoporttól a Mai Nap című bulvárlap kiadói jogát (HVG, 2002. február 16.), utóbb pedig eredményesen pályázott az Országos Rendőr-főkapitányság Zsaru Magazinjának megjelentetésére is. Az rt-t Szolnokon hozták létre egy, az akkori nagyobbik kormányzópárt Fideszhez közel álló helyi ügyvéd, Nyerges Zsolt közreműködésével, és az első tisztségviselők zöme is több szálon kötődött a párthoz. A kezdetben kizárólagos tulajdonos Somogyi például korábban Deutsch Tamás volt sportminiszter fivérével, Deutsch Péterrel birtokolt közös vállalkozást, a Dépé '68 Bt.-t, az SM igazgatósági tagja lett a Fidesz-alapító Módos Márton, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. korábbi kommunikációs igazgatója, jelenleg az Inforádió Kft. ügyvezetője, illetve Kozma Péter reklámszakember, a felügyelőbizottságban (fb) helyet kapott Tóth László vállalkozó, a Magyarország 2001 Alapítvány képviselője, az Orbán-kormány alatt több állami vállalat vezető tisztségviselője, valamint Derzsi András exminiszter, aki utóbb a "szolnoki Fidesz-közeli vállalkozói kör" (HVG, 2001. május 19.) üzleteiben bukkant fel. Utóbb fb-taggá választották Vitray Tamás tévériportert is, akit aztán - az fb többi tagjával együtt - az állítólagos Rocca ötlete alapján hívtak vissza 2004 őszén.

Az üzlet nem virágzott, dacára az impozáns névsornak. Somogyi mellé - nem sokkal az alapítás után - új többségi részvényes érkezett, a CEMI, amelyről akkoriban azt állították az SM-nél, hogy a cég "angolszász pénzügyi befektető". Somogyi 2004 májusában azt mondta az rt közgyűlésén, hogy - noha "jelentősen nőtt az üzleti potenciál", miután a cég megvetette lábát az országos bulvárnapilap-piacon - az SM olyan mértékű tőkeveszteséget szenvedett, amelyet nem tud kompenzálni, így kénytelenek lesznek kft-vé alakulni. Az rt 2003-as mérlege 1,5 milliárd forint árbevétel mellett 17,5 milliós veszteséget és több mint 80 millió forint negatív saját tőkét mutatott. A Ringier-vel kötött bérleti szerződésüket közös megegyezéssel 2004 elején felbontották, a Zsaru Magazint pedig ez év eleje óta a szintén Somogyi által vezetett Heti Revü Kft. jelenteti meg.

Ilyen körülmények között érthetőnek tűnik, hogy Somogyi szabadulni kívánt a részvényeitől. A beharangozott befektetői csoport két lépcsőben, 2004 májusában és szeptemberében érkezett: a magát Roccaként igazoló férfi előbb névértéken megvásárolta Somogyi 20 millió forintos részvénycsomagját, majd az általa képviselt, egy Marseille melletti kis tengerparti faluban bejegyzett cég, a Clymene S.A.R.L. nevében a CEMI 200 millió forintos pakettjét vette meg 10 százalékos árfolyamon (HVG, 2005. február 12.). Utóbbi szerződésben az áll, Rocca a cégiratok ismeretében vásárolt, a mellékletek között adóbevallások, vevői, szállítói számlák, főkönyvi kivonat is szerepeltek.

Az ál-Rocca és az igazi (Oldaltörés)

A cégbíróságnak benyújtott - a marseille-i kereskedelmi kamarától származónak tűnő - papírokon befektetési tanácsadóként szereplő Clymene létező vállalkozás. Csakhogy, mint a cég egyik igazgatója a HVG-nek elmondta, gépkocsik műszaki vizsgáztatásával foglalkoznak, soha nem invesztáltak a médiába, s egyetlen fillért sem fektettek be Magyarországon. Mi több, a Clymene-nél nem hallottak Roccáról, aki a magyar cégiratokban a francia cég "általános meghatalmazottjaként" szerepel. Az állítólagos Rocca egy, Franciaország genfi konzulátusán 2002-ben kiállított útlevéllel igazolta magát a tárgyalások során, illetve a magyar közjegyző előtt. A francia férfinak a pannonhalmi lakóhelyű, Oránban született Rachid Hanifia "eseti tolmács" segédkezett. A HVG-t magyarul írt levélben megkereső férfi, aki - franciaországi lakcíme alapján - magát az "igazi" Roccának mondja, ugyanakkor kitűnően beszél magyarul, felesége magyar. A francia férfi - aki 2001 óta él Budapesten - a HVG-nek elmondta, úgy három évvel ezelőtt Magyarországon elvesztette az útlevelét. Genfben egyébként soha nem járt, Svájcban tavaly volt először nem hivatalos ügyben.

Érdekes volna tudni, miképpen ismerkedett meg Somogyi az állítólagos befektetőkkel, ő azonban, üzleti titokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek. Az SM cégügyeit egy időben intéző, Somogyival más ügyekben is dolgozó Mester Csaba ügyvéd mindössze annyit közölt: a HVG azt ír, amit akar, "de nagy pereskedésnek néz elébe". A Rocca kézbesítési megbízottjaként szereplő budapesti Szenczi László korábban időt kért, hogy utánanézzen az irataiban, azóta elérhetetlennek bizonyul. Akárcsak a tolmács, Rachid Hanifia, aki egyébként nem tűnik túl sikeres vállalkozónak, az egykor az ő érdekeltségébe tartozott, illetve általa vezetett cégek közül kettőt hivatalból törölt a cégbíróság, kettő felszámolással szűnt meg.

Rachid Hanifia a jelek szerint mégis kulcsszereplő lehet. Az ál-Rocca vette át ugyanis az egykor az őrbottyáni Papp család működtette Softwarium Kft. többségi üzletrészét is, miközben a kisebbségi tulajdon a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon élő Trestyén Andrásé lett, aki egyébként korábban a földijének mondható pannonhalmi Rachid Hanifiának is adott el vállalkozást (érdekesség, hogy környékbeli, győri közjegyzőt kértek meg Rocca SM-beli tulajdonszerzésekor a francia férfi személyazonosságának igazolására). Az állítása szerint magyar üzleti érdekeltséggel nem rendelkező - jelenleg egy megnevezni nem kívánt cég alkalmazottjaként dolgozó - Rocca egyébként papíron két másik vállalkozást is vezet: 2002-től fogva a budapesti Trans-Outcast Controlling Kft.-t, illetve tavaly óta annak érdekeltségét, az Albatrans Fuvarozási és Szállítmányozási Kft.-t.

RÁDI ANTÓNIA

WHO: A koronavírus európai áldozatainak 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem immunisak

WHO: A koronavírus európai áldozatainak 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem immunisak

Varga Judit a kvótaperről: Felháborító, hogy bíróság elé citálták Magyarországot

Varga Judit a kvótaperről: Felháborító, hogy bíróság elé citálták Magyarországot

Trump szerint a sál jobban véd, mint a maszk, de nincs igaza

Trump szerint a sál jobban véd, mint a maszk, de nincs igaza