Tetszett a cikk?

A legnagyobb olasz mobilszolgáltató, a Telecom Italia Mobile (TIM) február végén faxon értesítette Roberto Castelli...

A legnagyobb olasz mobilszolgáltató, a Telecom Italia Mobile (TIM) február végén faxon értesítette Roberto Castelli igazságügy-minisztert, a bíróságokat és a Maffiaellenes Nyomozó Központot (DIA): beteltek a kapacitásai, nem tud a napi 5 ezer mobiltelefon-lehallgatásnál többet vállalni. Az olasz mobilpiac 43 százalékát birtokló cég azután szánta el magát e lépésre, hogy csak február első két hetében ötszáz új mobillehallgatási igényt jelentettek be különböző hivatalos nyomozó szervek, és a jelenleg rendelkezésére álló technikai eszközökkel ezek jó részének már nem tudott eleget tenni.

Olaszországban a telefonszolgáltatóknak törvényben előírt kötelességük az általuk üzemeltett vonalak lehallgatása, ha valamely bűnügy felderítéséhez ezt a nyomozó hatóság fontosnak tartja. Ennek azonban - elvben - szigorú kritériumai vannak: a feltételezett bűnelkövetők telefonbeszélgetéseinek megfigyelésére kiadott engedély csak bírói aláírással és legfeljebb 15, illetve szervezett bűnözés esetében negyven napra érvényes, azután újra kell kérvényezni. Tavaly több mint 100 ezer telefont - hagyományosat és mobilt - hallgattak le legálisan, közel három és félszer többet, mint 2001-ben. Az igény tehát szemmel láthatóan folyamatosan nő, ma már várólistára kerülnek a megrendelők, akik szigorúan csak a jelentkezés sorrendjében remélhetik kérelmük teljesítését. Kivételt képez a maffiaellenes küzdelem, ahol a különösen súlyos és veszélyes esetekre mindig fenntartják húsz vonal lehallgatási lehetőségét.

A TIM bejelentése nyomán napvilágra került adatok sokkolták a közvéleményt, különösen miután kiderült, hogy Olaszországban aránytalanul több a legális telefonlehallgatás, mint más nyugati országokban. Míg 100 ezer olaszból 72-nek jár ki ez a fajta "megkülönböztetett figyelem", a svájciaknál ez a szám 32, az USA-ban pedig - az ottani hivatalos adatok szerint - csak 0,5. E számokat senki sem vitatja, ám a bíróságok azzal védekeznek, hogy a bűnözőkkel együtt ők is kénytelenek követni a technika fejlődését, ráadásul egyre nehezebben találnak tanúkat a súlyos bűncselekmények felderítéséhez, arról nem is beszélve, hogy még mindig olcsóbb nyomozási módszer a telefonlehallgatás, mint az emberkövetés vagy -megfigyelés.

Nem így látja ezt Castelli igazságügy-miniszter, akinek tárcája 2004-es költségvetését 300 millió euróval csapolták meg a lehallgatási kiadások. Ez közel a duplája a három évvel ezelőttinek, márpedig ilyen mértékben nem nőtt a bűnözés vagy a terrorveszély Olaszországban. Ezért a miniszter arra gyanakszik, hogy sok esetben indokolatlanul vetik be a nyomozásban a telefonokat figyelő Nagy Testvért. Állítólag többször is előfordult, hogy kitöltetlen kérelmet írtak alá bírók, vagy a nyomozók előbb már lehallgatták valakinek a telefonját, és csak utólag kértek rá engedélyt.

Rossz nyelvek szerint egyébként a TIM valójában azért jelentette be kapacitásai kimerülését, mert ezzel akar - mintegy "fű alatt" - az anyavállalata, a Telecom Italia által kifejlesztett, hipermodern lehallgatóközpont mellett lobbizni. A SuperAmanda nevű rendszer több százezer telefon, sms, fax, e-mail figyelését tenné lehetővé egy calabriai központból a legkorszerűbb módszerekkel, beindításához már csak a megrendelő, azaz az igazságügyi tárca áldása és fizetőkészsége hiányzik.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Társadalom

Kagylóra tapadva

A híváslistákhoz hasonlóan akár a mobiltelefonon elküldött üzeneteket is legyenek kötelesek egy ideig tárolni a szolgáltatók - merült fel uniós körökben a terrorizmus elleni küzdelem kapcsán. A magyar adatvédelmi biztos ellenzi az ötletet, s a bűnüldözők sem szorgalmazzák a kutakodási lehetőségek efféle bővítését.

Így vészeld át ép ésszel az elszigeteltséget - videó

Így vészeld át ép ésszel az elszigeteltséget - videó

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

Az építőipar megúszhatja a válságot, de nem kizárt a teljes leállás

Az építőipar megúszhatja a válságot, de nem kizárt a teljes leállás