Tetszett a cikk?

Szili Katalin házelnök az MSZP legesélyesebb jelöltje a köztársasági elnöki posztra, bár a párt vezetése hivatalosan csak szombaton tárgyal a jelölésről. A soha nem látott aspiránsdömpinget eredményező keresgélés kapcsán válság fenyegeti a kormánykoalíciót.

A balatonöszödi kormányüdülőben töltötte a húsvéti ünnepnapokat Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Szemtanúk kiegyensúlyozottnak látták a házelnököt, akin nem látszott nyoma stressznek vagy aggodalomnak. Holott szinte nem múlik el nap, hogy ne kapnának szárnyra hírek újabb és újabb, a köztársasági elnöki posztra aspiráló jelöltekről és önjelöltekről, még a Szilit favoritként emlegető MSZP háza tájáról is. Húsvéthétfőn például Horn Gyula exkormányfő jelentette be tévényilatkozatában, el tudná magát képzelni a Sándor-palota lakójaként, mint mondta: már többen - így az "utca emberei" is - puhatolóztak nála, ő pedig "gondolkodik még". Az MSZP elnöksége mindenesetre csak szombaton nevezi meg jelöltjét, akiről a végső szót - miután az országos választmány is megvitatta a kérdést - az április 15-ei kongresszus mondja majd ki.

A 2000-ben megválasztott Mádl Ferenc köztársasági elnök mandátuma augusztus 3-án jár le, s az alkotmány szerint az Országgyűlésnek legkésőbb egy hónappal korábban kell megválasztania az utódot. Házelnöki minőségében Szili korábban jelezte, miután a tavaszi ülésszak június közepén befejeződik, június 6-át tartja az ideális időpontnak az elnökválasztásra (a dátum a házbizottsággal való sikeres egyeztetés után válik hivatalossá). Jelöltet állítani a szavazás elrendeléséig lehet, ötven honatya ajánlásával válhat azzá bármelyik 35. évét betöltött, választójoggal rendelkező magyar állampolgár (minden képviselő csak egy személyt ajánlhat). Szinte borítékolható, hogy több választási fordulót kell majd tartani, az első két szavazási körben ugyanis csak az összes képviselő kétharmadának támogató voksával nyerhet az államfőjelölt, míg a harmadikban már a szavazók egyszerű többsége dönt a korábban legtöbb voksot elnyert két jelölt közül. Annak idején Mádl Ferencet is csak harmadik nekifutásra választotta meg a T. Ház (HVG, 2000. július 10.).

Éppen ezért - tehát a biztos harmadik fordulós befutásért - az MSZP-nek aktualizálnia kell a Szilit támogató okfejtést, ha a 2004 októberéig MSZP-elnökhelyettes házelnököt, őt pártpolitikusként aposztrofálva, államfőként elfogadhatatlannak mondó koalíciós partnert meg akarja győzni. Szili szocialista jelölése a HVG értesülései szerint egyértelműnek tűnik, s ha valóban így lesz, akkor ez a Gyurcsány Ferencet a pártelit ellenében tavaly nyáron kormányfővé emelő (HVG, 2004. augusztus 28.) s e győzelemben öntudatra ébredt "egyszerű" párttagok ismételt diadala, most éppen Gyurcsány és környezete ellenében.

SZDSZ-es forrásokból azonban úgy értesült a HVG: korábban a miniszterelnök bizalmasai nyugtatták a koalíciós partnert, előbb-utóbb találnak majd mást Szili helyett. Jelenleg azonban a HVG-nek nyilatkozó MSZP-politikusok között egy sem akadt, aki megkérdőjelezte volna a házelnök esélyeit. A jelölésre jogosult pártplatformok közül lapzártánkig hivatalosan nyolc nyilvánított véleményt, elsöprő többséggel Szili mellett - mondván, Horn esélytelen önjelölt, Glatz Ferenc történész "sötét ló", nem bizonyos, hogy konfliktushelyzetben az őt jelölők számára kedves döntést hozna, Bihari Mihály alkotmánybíró pedig Kósa Ferenc országgyűlési képviselő magánötlete volt, s még a Bihari nevét "bedobó" szocialista platformban is Szili támogatói kerültek többségbe. Igaz, több MSZP-s politikus emlékeztetett, Bihari esélyesként való emlegetése például jó lehet arra, hogy a Sziliről egyelőre hallani sem akaró SZDSZ-t jobb belátásra bírják, hiszen például Kövér László korábban kifejtette, a Fidesz-MPSZ elfogadhatónak tartana egy baloldali kötődésű, de nem pártpolitikus jelöltet.

A házelnök mellett szóló legfőbb érv, hogy minden felmérésben a legnépszerűbb politikusok közé tartozik, s - dacára pártkarrierjének - a közvélemény-kutatások szerint ő a leginkább elfogadott a választóknál. A Századvég márciusi, a Heti Válaszban közölt felmérése szerint például a megkérdezettek 15 százaléka (a konkrét személyt jelölők 35 százaléka) Szilit javasolná, ezüstérmesek 5-5 százalékkal Mádl, illetve Sólyom László, az Alkotmánybíróság (AB) első elnöke. Szilit az MSZP-szavazók 75, a Fidesz-szimpatizánsok 40 százaléka támogatná e felmérés szerint. Vagyis a jelek szerint a pártvezetéssel, illetve Gyurcsánnyal többször - legmarkánsabban a tavaly december 5-ei népszavazás kapcsán - szembemenő házelnök a választók szemében alkalmasnak tűnik eleget tenni az alkotmány azon előírásának, hogy a köztársasági elnök "kifejezi a nemzet egységét".

Az elnökválasztásra jogosult képviselők egy részének azonban mások lehetnek a megfontolásai. Az MSZP-ben is akadnak, akik lebecsülik például Szili intellektuális teljesítményét - ezzel együtt rá szavaznának, ha a párt őt jelöli, állítják -, más pártokban pedig némely házelnöki döntés "demokratikus deficitjére" emlékeztetnek. Egyebek mellett felróják neki a Mádl által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, utóbb alkotmányellenesnek bizonyult kórháztörvény "postafordultával" történt ismételt napirendre tűzését (HVG, 2003. június 28.), illetve azt, hogy tudomásul vette a Dávid Ibolya pártelnökkel szemben álló MDF-es honatyák kizárását a fórumos képviselőcsoportból, továbbá a hozzá hűek (nyolcfős) frakcióként való működését (HVG, 2002. szeptember 21.).

A nagyobbik kormánypárt az államfőjelölt-állító kongresszusig nem kíván formálisan egyeztetni az SZDSZ-szel - s az ellenzékkel sem (úgy tudni, nem hivatalosan Gyurcsány és Hiller István MSZP-elnök tárgyal Kuncze Gáborral, az SZDSZ első emberével, míg Szili környezetéből puhatolóznak a Fidesz-MPSZ-nél). Hivatalos jelöltje jelenleg egyik parlamenti pártnak sincsen, lapzártánkkor Gombár Csaba szociológus, a rendszerváltás utáni első közrádióelnök volt az SZDSZ, Sólyom pedig a Fidesz-MPSZ favoritja. Az utóbbi egyelőre gyakorlatilag hallgat, bár jóleső érzésnek mondta, hogy "sokan bíznak benne", a közéletben már régóta csak tanulmányaival-publicisztikáival jelen lévő Gombár pedig szombati Magyar Hírlap-interjújában nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy "felmerült a neve". Bár több befolyásos MSZP-s politikus is azt állította a HVG-nek, államfőügyben nincs alku, meglehet, az egyébként titkos választásig engedékenyebbé válnak. Sólyom SZDSZ-es elutasítottsága egyes szabaddemokrata politikusok szerint alacsonyabb, mint Szilié, s így - legalábbis matematikai alapon - előfordulhat, a harmadik fordulóban az ellenzék jelöltje fut be (ez SZDSZ-es távolmaradás esetén is elképzelhető), annak ellenére, hogy a jobboldali aspiráns a hírek szerint személyes nexust ápol Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, AB-elnökként tanúsított aktivizmusa alapján pedig markáns államfőként képzelhető el. Ezért a szabaddemokratáknak kellene vállalniuk a felelősséget - riogatnak most szocialisták, s mézesmadzagul a Szili megválasztása esetén megüresedő házelnöki posztot, illetve a hivatalát jövő májusban kitöltő Polt Péter legfőbb ügyész székét kínálgatva.

Ezek egyike sem tárgyalási alap azonban az SZDSZ-elit szemében: a házelnökség rövid időre szól, a parlament 2006 tavaszáig tartó mandátumához kötött, Polt utódlásáról pedig még korai tárgyalni, mondják. Vagyis - hacsak a káderfejlesztőként már eddig is számos meglepetéssel szolgált Gyurcsány boszorkánykonyhájában nem főznek ki valamit - Szili-Sólyom párharc várható júniusban, így az SZDSZ-közeli holdudvar által preferált Mécs Imre szabaddemokrata országgyűlési képviselő, Bárándy Péter korábbi igazságügy-miniszter, az önmagát ajánlgató Lévai Katalin MSZP-s EP-képviselő vagy éppen Vízi E. Szilveszter akadémiai elnök álmai ebben a ciklusban nem válnak valóra.

RÁDI ANTÓNIA

Már 700 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban

Már 700 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban

Hét magyar várja, hogy kimentse őket a külügy a francia Alpokból

Hét magyar várja, hogy kimentse őket a külügy a francia Alpokból

A koronavírus magyarországi áldozatai közül 15-nek volt valamilyen betegsége – itt vannak az adatok

A koronavírus magyarországi áldozatai közül 15-nek volt valamilyen betegsége – itt vannak az adatok