Ha felkészültebbek nem is, de ellenőrzöttebbek lesznek a biztonsági őrök és magánnyomozók a rájuk vonatkozó, végszavazás előtt álló új törvény elfogadása esetén. A parlamenti vita során megszelídült a kormányjavaslat: a hivatásos fegyveresek - ha szűk körben is, de - vállalhatnak majd másodállást őrző-védőként.

Rendőrök, tűzoltók, határőrök, katonák és pénzügyőrök nem lehetnek biztonsági őrök és magánnyomozók sem - eredetileg ezt a tilalmat kívánta bevezetni a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényjavaslattal a Belügyminisztérium (BM). Érvelésük szerint a hivatásos fegyveresek szabadidejükben pihenjenek, s egyébként sem helyes, ha az egyenruhások olykor-olykor például kidobóemberként szolgálnak. A tárca azonban a parlamenti vita során engedni volt kénytelen, a javaslatba Gál Zoltán (MSZP) és Kis Zoltán (SZDSZ) képviselők indítványára a kormány támogatásával a módosító javaslatokról tartott hétfői szavazáson bekerült, hogy a hivatásosok másodállásban végezhessenek úgynevezett távfelügyeleti munkát, vagyis vállalhassák önkormányzati térfigyelő kamerák üzemeltetését. Az engedékenység legfőbb indoka - s ezzel érvelt a vitában a Fidesz-MPSZ vezérszónokaként Kontrát Károly is -, hogy amíg nem emelkedik jelentősen a hivatásosok bére, addig nem lehet tőlük elvenni az összes mellékkereseti lehetőséget. Éjszakai szórakozóhelyek előtt azonban a jövőben már nem posztolhatnak szabadidős rendőrök.

Az őrző-védő piacon uralkodó zűrzavart jelzi, hogy pontosan senki sem tudja, hányan keresik itt a kenyerüket, de a legtöbb becslés szerint legalább 100 ezren élnek abból, hogy bankokat, üzemeket, pénzszállítókat őriznek, boltokban vagy éppen nagy rendezvényeken tartják fenn a rendet. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) adatai szerint mintegy 120 ezren rendelkeznek igazolvánnyal. Közülük azonban csak 80 ezren aktívak, 40 ezren - főleg rendőrök, tűzoltók - bár tehetnék, de nem dolgoznak biztonsági emberként. Az aktívak között hozzávetőleg 30 ezren munkavállalók, 25 ezren egyéni vállalkozók, s legalább ennyien vannak, akik feketén dolgoznak, zsebbe kapják a fizetséget, s semmilyen szerződéssel sem rendelkeznek.

"Arról nincs kimutatás, hogy kikből lesznek biztonsági őrök, de nagy számukból adódóan szinte leképezik a társadalmat" - mondta a HVG-nek Esztergályos Ferenc, az SZVMSZK főtitkára. Az Őrtanoda Kft.-nél egy vizsganapon szerzett tapasztalataink szerint annyi biztos, hogy korántsem kopaszra nyírt és kigyúrt testű fiatalokról van elsősorban szó. A kötelezően előírt, itt 46 ezer forintba kerülő 320 órás személy- és vagyonőr szakképzettséget nyújtó tanfolyamok egyikét lezáró vizsgán inkább a vézna testfelépítésű, a 18 éves alsó korhatárt éppen betöltöttnek látszó fiatalemberek voltak túlsúlyban, s több női, illetve idős jelölt is akadt. A kft idei vizsgáin elsősorban olyanok jelentek meg, akik szakmunkás-képesítéssel rendelkeznek, őket pedig az általános iskolai végzettségűek követik. A 419 idei jelentkezőből mindössze nyolcan rendelkeztek diplomával.

Az országban nyolc BM-hozzájárulással rendelkező központ van, ahol személy- és vagyonőri képesítést lehet szerezni a szakmai és jogi kérdésekből álló, valamint gyakorlati szituációs vizsga letétele után. A szakmai kérdéssor elsősorban az őrzők-védők jogaira és kötelességeire vonatkozik, valamint olyan technikákra, hogy például mi a teendő, ha a védett objektumot robbantással fenyegetik meg. A legnagyobb kihívást a jogi kérdések jelentik a vizsgázóknak; a HVG úgy tapasztalta, akadt, akinek még a hamis vád egyszerűnek tűnő, józan ésszel kikövetkeztethető fogalmát is csak a vizsgabizottság aktív közreműködésével sikerült megfejtenie, s fejtörést okozott az a kérdés is, mi a teendő, ha a jelölt által vezetett pénzszállító autót gyanúsan követi egy jármű. A "sima" vagyonőrvizsga egyébként a rendőrségi engedéllyel is rendelkező tulajdonosát csupán gumibot, gázspray és vizsgáztatott őrkutya "viselésére" jogosítja fel, fegyverére nem. Ahhoz külön tanfolyam és vizsga szükséges: utóbbi 7 ezer forintba kerül, s mindössze három lövést adnak le közben.

Magas jövedelemmel nem kecsegtet ez a szakma. A Group 4-csoport által uralt piacon a bruttó 495 forintos óradíj kiemelkedően jónak számít a vállalkozó vagyonőrnek. Márpedig minél kevesebb a kereset, annál nagyobb a kísértés - teszik hozzá szakmai körökben, s ez legalábbis figyelemre méltó kijelentés annak fényében, hogy a múlt héten több, bűnözőkkel összejátszó biztonsági őr is lebukott (lásd Civilek és fegyveresek című írásunkat). Manapság egyébként az a gyakorlat, hogy a személy- és vagyonőröket minimálbérre jelentik be, s keresetük többi részét zsebbe kapják - mondta a HVG-nek az egykor a Kék fény című tévéműsort vezető Szabó László, a kamara elnökségi tagja, aki maga is vezet egy vagyonőrcéget. Ez azonban törvénytelen, ami nemcsak a szakma presztízsét rontja, hanem a piaci árakat is mértéktelenül leszorítja - vázolta a következményeket Szabó. A BM most az új törvénnyel a kényszervállalkozások ellen is hadat üzenni készül. Ennek érdekében kötelező tartalmi elemeket határoznak meg a személy- és vagyonőri, valamint magánnyomozói szolgáltatásra irányuló szerződésekre (s ezeket ezentúl mindig írásba kell foglalni), s kötelező pihenőidőt is előírnak.

Az SZVMSZK - amelyre vonatkozóan szintén részletesebb lesz az új szabályozás, például hogy keményebben tudjon majd fellépni etikai ügyekben, amelyekben a kamarai tagok viszont bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért - üdvözli az őrző-védőkkel szemben támasztott feddhetetlenségi és erkölcsi követelmények szigorítását. A jelenleginél ugyanis hosszabb időre kerülnek majd tiltólistára a bűnbeesettek. Ha egy vagyonőrt lopásért másfél évre elítélnek, legközelebb 27 év múlva kaphatna igazolványt - végzett gyors számítást a rendszer alapján Szabó. A mostaninál részletesebb szabályok szólnak majd az őrző-védő tevékenység rendőrségi ellenőrzéséről, rendelkeznek a hatóságok, illetve a kamara közötti, az eddiginél szorosabb együttműködésről. Erre szükség is lesz, mert például a rendőrség adatai szerint 2004. december 31-én 166 806 igazolvány "élt", míg a kamara nyilvántartásában 121 944.

PÁLMAI ERIKA

Állószékekkel spórolnának még több helyet a repülőkön – így néznének ki az ülések

Állószékekkel spórolnának még több helyet a repülőkön – így néznének ki az ülések

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Mi tudható a részvételi adatokból kora délután?

Mi tudható a részvételi adatokból kora délután?

Brutális motorosbalesetről osztott meg egy felvételt a rendőrség - videó

Brutális motorosbalesetről osztott meg egy felvételt a rendőrség - videó

Tarolt az ellenzék Miskolcon - őket is meglepte az eredmény

Tarolt az ellenzék Miskolcon - őket is meglepte az eredmény