Némi késéssel, májusban kerülhet a kormány elé a közélet tisztasága érdekében a miniszterelnök által ígért, lapzártánkkor tárcaegyeztetésen járó törvénymódosítás-csomag. A cégfantomizálás elleni javaslatban is sok az ellentmondás, a Btk. tervezett módosítása pedig lehet, hogy ígéret marad.

Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április végéig adott határidőt Petrétei József igazságügy-miniszternek az úgynevezett Patyolat csomag, vagyis "az üzleti és a politikai élet átláthatóbbá tételét célzó" törvények - a pártfinanszírozásról (HVG, 2005. április 16.), a cégnyilvántartásról szóló jogszabályok, a társasági törvény, a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása, illetve a lobbitörvény tervezete - elkészítésére, a csomag csak valamikor májusban kerülhet a kormány elé. A HVG információi szerint az Igazságügyi Minisztérium (IM) szakértőinek a Btk.-módosítás okozza a legtöbb fejtörést, a legközelebb pedig a csomag fantomcégellenes fejezete áll ahhoz, hogy készen legyen.

Az újrakodifikálás előtt álló társasági törvény (gt) szerint három évig nem vezethet céget az, akinek az irányítása alatt álló vállalkozás ellen felszámolás indult - ezt a passzust a szaktárca most úgy módosíttatná, hogy a tilalom csak azokra a menedzserekre vonatkozzon, akik vétkesek a fizetésképtelenségben. Egyelőre nem tudni, ezt milyen procedúrával kell majd rájuk bizonyítani, illetve az is tisztázatlan, ha ez sikerül, indul-e ellenük automatikusan büntetőeljárás. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), az IM politikai államtitkára ugyanakkor azt hangsúlyozta, azt szeretnék, a vétkesnek bizonyult cégvezető a jelenleginél akár hosszabb időre is eltiltható legyen a vállalatirányítástól. Az új gt a kormány által április elején elfogadott koncepciója szintén a cégtisztségviselők "vétkesség alapú" felelősségét hangsúlyozza, s hatályon kívül helyezné azt a szabályt, amely szerint egy ember egyszerre legfeljebb három céget vezethet.

Az eddig nagy vihart kavart, büntetőeljárásba torkollott cégeltüntetési esetekben - Kaya Ibrahim-ügy, kalocsai fantomcégbotrány (HVG, 2001. december 22.) - éppen az volt a gyakorlat, hogy több társaságot vett át ugyanaz az (ál)vevő, s legtöbb esetben már a fantomizálás előtti utolsó vállalatvezető (például a Kaya-ügyben Schlecht Csaba) is tucatnyi céget irányított. Az utolsó "igazi" cégvezető felelőssége a módosítás alapján sem merülne fel, legfeljebb akkor, ha egyúttal tulajdonos is volt. Az IM javaslata szerint ugyanis, ha megvannak a cégbírósági hivatalbóli törlési eljárás feltételei (például a cég a bejelentett székhelyén nem lelhető fel), a társaság ellen bírósági peres eljárás indul, amelyben "előveszik" az eladó tulajdonosokat, akiknek igazolniuk kell jóhiszeműségüket, ellenkező esetben korlátlanul felelnek a társaság tartozásaiért. Az eljárást a hitelezők kérhetik, miután a Cégközlönyből értesültek a társaság elleni eljárásról (az alperes céget ilyenkor kirendelt ügygondnok képviseli majd). Azokról a vállalkozásokról, amelyeket - vélhetően adójogi stiklikre, jogtalan hitelfelvételre - eleve hamis adatokkal hoztak létre, a tervezet nem rendelkezik - ezzel kapcsolatban az IM az ügyészség jelenleg is létező törvényességi felügyeletére számít.

Egyelőre úgy tűnik, a Patyolat csomag nem több puszta kampányfogásnál, ha ugyanis a törvényhozók és a jogalkalmazók komolyan gondolták volna a hitelezők védelmét a cégfantomizálóktól, eljárhattak volna a jelenlegi jogszabályok alapján is. A színlelt szerződés - ilyen az olyan üzletrész-adásvételi megállapodás is, amelyet valójában senki sem gondol komolyan - ugyanis semmis, s bárki megtámadhatja bíróságon. A semmisség megállapításával, mintha adásvétel nem is lett volna, a cég visszaszáll az eredeti tulajdonosokra.

A cégbírók felelősségét a módosító javaslat sem firtatja, annak ellenére, hogy több esetben nyilvánvalóan alaptalan tények alapján határoztak, vagy figyelmen kívül hagytak közismert információkat. Előfordult például, hogy Bethlen István volt országgyűlési képviselő pártja, az MDF akkori székházát adta meg lakcíméül egy rt felügyelőbizottsági tagjaként, a Csurka István MIÉP-elnök résztulajdonában álló Magyar Fórum Kiadói Kft. hivatalos székhelye pedig jelenleg is a Blaha Lujza téri egykori - évek óta üresen álló - sajtóház. Az IM keresi ellenben a cégügyekben eljáró ügyvédek és közjegyzők felelősségre vonásának lehetőségét, ám ennek részletei egyelőre homályosak. Ugyanakkor azt ígérték, tervezik, a cégbejegyzésekben kötelezően közreműködő jogászok a jövőben több adatbázishoz, például a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartásához is hozzáférjenek. Más cégügyekben is nagyobb rálátást ígér a szaktárca, és ezúttal nem csak a jogászoknak, így - állítják - a nem túl távoli jövőben az interneten ingyenesen elérhető lesz a Cégközlöny, s több adat szerepel majd a nyilvános cégmásolatban.

Kérdés azonban, az IM 1997-ben miért szentesítette a cégfantomizálást a most megkerülendő hivatalbóli törlés intézményének bevezetésével. A szaktárca szerint azt szerették volna elérni, hogy "a közhiteles nyilvántartásban valós adatok legyenek". Kétesnek tűnik a fantomcégügyi felbuzdulás azért is, mert a jelenlegi elképzelések szerint a rosszhiszemű eladás bírósági megállapítását sem követi automatikusan büntetőeljárás csalás vagy egyéb bűncselekmény miatt. Mindazonáltal a fantomcégek elleni fejezet a leginkább előrehaladott állapotban lévő rész, a Btk.-nak a tisztességtelen piaci magatartás elleni szankcióit szigorító módosításáról például még folyik a szakmai vita. A választás közeledtével a kétharmados párttörvény kiigazítására is egyre kisebb az esély, a lobbitörvény tervezete pedig - amelynek korábbi változatát 2001 őszén az előző kormány benyújtotta a T. Háznak (HVG, 2001. november 3.), majd 2002 május közepén, ügyvezető kabinetként visszavonta - ősznél előbb az optimista közigazgatási jóslatok szerint sem kerül az Országgyűlés elé.

RÁDI ANTÓNIA

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról