Tetszett a cikk?

Online áruházat tervez, ám egyelőre árvízkárosultak javára gyűjt pénzadományokat az az új kft, amely több szálon is Csurka István MIÉP-elnökhöz kötődik. A radikális jobboldali kis párt körül ismét burjánzanak a vezetéshez közeli magáncégek.

,,A jókedvű adakozót szereti és megáldja az Úr!" - ezen, elsősorban református körökben kedvelt Szentírás-idézettel szervez adománygyűjtést a romániai és szerbiai magyar árvízkárosultak javára a MIÉP és a Magyar Út Körök Mozgalom. Figyelemre méltó körülmény azonban, hogy - mint a parlamenten kívüli radikális jobboldali párt szócsöveként ismert hetilapban, a Csurka István pártelnök irányította Magyar Fórumban a múlt héten címoldalon közölt hirdetésből kiderül - a pénzadományokat egy magáncég, a K.O. Média Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (KOM) számlájára várják.

"Könyvet, cd-t, számítástechnikai alkatrészeket kínáló, szellemiségében a MIÉP által vállalható internetes áruházat kívánunk létrehozni. Egyelőre alkudozunk a bankokkal" - mondta a HVG-nek Győrfi Gyula, a KOM társtulajdonosa az idén januárban 3 millió forint törzstőkével létrehozott cég reménybeli fő profiljáról. Amíg beindul a kereskedőház, a céget jótékony célokra használják, magyarázta, hangsúlyozva: van már gyakorlatuk a párttagok, szimpatizánsok, polgári körösök által befizetett - az eddigi legbőkezűbb adakozó Csurka - "jelentős összegű" adomány szétosztásában, miután a MIÉP-esek 2002 januárjában a beregi árvízkárosultak javára már sikerrel gyűjtöttek. Akkor oly módon, hogy a katasztrófa sújtotta területek polgármestereitől kértek tanácsot, ki szenved szükséget. Akit megsegítettek, aláírásával nyugtázta az átvételt, s miután a beérkezett adományok feladói az átutaláskor az "árvíz" szót írják a megjegyzés rovatba, utólag a bizalmatlan donorok, illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) számára is egyértelmű az elszámolás, magyarázta Győrfi, aki szerint az sem gond, hogy most a kft számlájára kérik a pénzt, mert "az APEH elengedi a jótékony célú felajánlások adóját".

Ez sem feltétlenül indokolja, miért egy gazdasági társaságot használnak erre a célra, holott a párt holdudvarában számos, közérdekű kötelezettségvállalások továbbítására, gyűjtésszervezésre alkalmasabb alapítvány, mozgalom működik. Törvény nem tiltja ugyan, hogy cégek adományokat gyűjtsenek, a befolyt összeg azonban adóalapnak számít, amennyiben meghaladja a kiadásokat. S ha a cégnek végül nem is kell adóznia, a címzettnek mindenképpen. Utóbbi ugyanis csak akkor mentesül, ha gyűjtésre jogosult alapítványtól kap pénzt.

A KOM ügyvezető-társtulajdonosa Dombovics Melinda, Csurka titkárnője, a cég székhelye Csurka élettársa, Papolczy Gizella MIÉP-kampányfőnök korábbi otthona. A piliscsabai Győrfi, aki Papolczyék baráti körébe tartozik, az ügyvezetője a Magyar Fórumot tavaly óta megjelentető B-média Kft.-nek (HVG, 2004. február 28.), amely a műsorszolgáltatásra alakult Magyar Kép és Hang Szolgáltató Rt. (MKH) tulajdonosa is. Azok a nevük elhallgatását kérő, magukat nemzeti radikálisnak valló, korábban a MIÉP-hez kötődő szimpatizánsok, akik saját elmondásuk szerint aggódnak a mostani adományok sorsa miatt, éppen ez utóbbi cég, a 2003-ban létrehozott MHK alapításával érvelnek gyanújuk megalapozottsága mellett.

Az MHK eredetileg az akkoriban megszűnt Pannon Rádió pótlására jött létre. A Magyar Fórumban 2002-2003-ban közzétett felhívások az adakozókat - a részvényes kifejezést kerülve - általában "hangjegytulajdonosoknak" nevezték, illetve olykor az rt megnevezése nélkül kérték, a rádióügyben adakozók utaljanak pénzt a Csurka-Papolczy páros által létrehozott Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány számlájára, vagy hívjanak emelt díjas telefonszámokat. A felajánlók a ködös megfogalmazások alapján alappal hihették, hogy egy majdani műsorszóró cégben lesznek résztulajdonosok. Az MHK-t azonban végül a Bocskai Alapítvány hozta létre 37 millió forint alaptőkével, az rt első elnöke Bánlaki József, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) korábbi MIÉP-es tagja lett, akit 2004-ig ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész, volt országgyűlési képviselő követett a poszton (az igazgatóság jelenleg Győrfiből, Dombovicsból, illetve Medveczky Attila Mátéból, a Madách Színház Kht. felügyelőbizottsági tagjából, a Bocskai Alapítvány titkárából áll).

Az MHK egyelőre nem működtet semmit, a Pannon Rádió kiváltására létrehozott, elsősorban interneten hallgatható Kincsem Rádiót a Tóth László vállalkozó, a Fidesz-kormány alatt több állami cég vezető tisztségviselője (HVG, 2002. február 16.) érdekeltségében álló Transsylvania Rt. üzemelteti (utóbbi cég, illetve más Tóth-érdekeltségek székhelye ad egyébként otthont az MHK-nak és a B-médiának is). Az MHK-nál azt hangsúlyozták, először ők pályáztak az ORTT-nél, ahol azonban "pártközeli" mivoltukra hivatkozva értésükre adták, nincs esélyük. "Amire adakoztak a szimpatizánsok, megvalósult: működik a Kincsem Rádió" - utasítják el a felvetéseket az rt. ügyeinek ismerői. Az egykori Pannon Rádió-hallgató adakozók között mégis akadtak, akik féltették a pénzüket, néhány tucat szimpatizáns 2003-ban tüntetett is Hegedűsék temploma előtt, de MHK-részvényt végül nem kaptak. Történetük feltűnően hasonló a szintén Csurkához köthető Magyar Fórum Borháza Kft. ügyéhez - ahol az rt-vé alakuláshoz gyűjtöttek adományokat, ám a felajánlók hoppon maradtak (HVG, 2000. július 29.) -, minek kapcsán a pártelnök fiát csalással vádolják.

RÁDI ANTÓNIA

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről