Tetszett a cikk?

© Dudás SzabolcsMilliárdos áfacsalási ügye miatt a bíróság múlt pénteken előzetes letartóztatásba vette Varga Tamást...

© Dudás Szabolcs
Milliárdos áfacsalási ügye miatt a bíróság múlt pénteken előzetes letartóztatásba vette Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját, akit a múlt hét közepén hoztak haza Hollandiából, ahol kiadatási őrizetben volt. A két bűnügyben - luxusautók csempészete, illetve egy dunaújvárosi részvénycsalás miatt - jogerősen elítélt, Magyarországról 2000-ben megszökött Vargát április elején kapták el Amszterdamban (HVG, 2005. április 16.). Ügyvédje, Zamecsnik Péter a HVG-nek elmondta, korántsem biztos, hogy ügyfelének börtönbe kell vonulnia, a már lezárt eljárásokban ugyanis perújítást kezdeményez arra hivatkozva, hogy Varga távolléte okán a védelem joga nem érvényesülhetett maradéktalanul, illetve - az autócsempészet-ügyben - időközben a vádlott számára kedvezően módosultak a vámjogszabályok.

Bár a ma is csak 42 éves Vargának több mint egy évtizede, 1992 óta nincs köze a Fideszhez - ezt a tényt a pártban most nem győzik hangsúlyozni -, aligha kockáztat sokat, aki azt jósolja, a baloldal a 2006-os választási kampányban az MSZP-t kényesen érintő Kulcsár-ügy ellenpontjaként próbálja felhasználni az egykori pártszakértő bűnügyét. Noha a fideszes kapcsolat híre finoman fogalmazva sem friss információ, tény, hogy Varga annak idején bensőséges viszonyt ápolt a jelenleg is regnáló pártvezetéssel, s az ő édesapja vitte 1990-1993 között az akkori fideszes pártcég, a Fico Kft. könyvelését. Csakhogy míg Varga feladata - Simicska Lajos asszisztenciája mellett - kezdetben a Fidesz gazdasági hátországának megteremtése volt, azon cselekmények esetében, amelyek miatt végül a bíróság elé került, semmi sem utal pártfinanszírozás (vagy ellenkezőleg: a pártkassza megcsapolása) gyanújára. Sőt utolsó és legvaskosabb ügyét éppen az akkoriban Simicska vezette Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal kezdte vizsgálni.

A Varga-ügy politikai célú felmelegítése - hacsak a hazahozott vádlott nem ígért bárkinek részletes párttörténeti előadásokat - akár vissza is üthet a kampánybeli adok-kapok során. Emlékezetes, hogy 2002 után végül nem találtak fogást Wermer Andráson, a Fidesz egykori kampánystratégáján se, aki most háborítatlanul élvezi csévharaszti birtokát - igaz, az ő ötleteit használják a jelenleg hatalmon lévők is.

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari