Tetszett a cikk?

Nagy üzlet az uniós pályázati tanácsadás - az ismert tétel igazságát erősíti, hogy az összeférhetetlenséget is vállalva alapított tanácsadó céget Lunk Tamás, az Országos Területfejlesztési Hivatal közelmúltban távozott elnökhelyettese.

Tapasztalat, kapcsolat, siker - így hirdeti új tanácsadó cégét, a VitálPro Kft.-t Lunk Tamás, az Országos Területfejlesztési Hivatal (OTH) közelmúltban távozott elnökhelyettese, aki az EU által finanszírozott úgynevezett regionális fejlesztési operatív programok végrehajtásáért volt felelős.

Az önreklám nem is ok nélküli: a májusi cégalapításkor még köztisztviselő Lunk 12 évig dolgozott az államigazgatásban, 1997 óta vezetőként, s az uniós regionális pályázatok világát külföldi továbbképzéseken is tanulmányozhatta - nem csupán tapasztalatokat, hanem kapcsolatokat is gyűjtve.

Lunk - aki a hivatal honlapján lapzártánkkor még elnökhelyettesként szerepel - eddig arról döntött, ki kaphat uniós pénzt, szeptembertől viszont már abban segít megbízóinak, hogyan kell sikeres pályázatokat írni. "Jót tesz az embernek néha a váltás" - magyarázta a cégalapítást Lunk, hozzátéve, őt elsősorban a személyes kíváncsiság hajtja, hiszen hosszú ideje érzi, hogy ki kellene próbálnia magát más pályán is. Mint mondta, nem állt át a másik oldalra, csak éppen mostantól másfajta munkát végez, a cél azonban ugyanaz maradt: segíteni, hogy minél több uniós forrást sikerüljön felhasználni. Lunk szerint a hivatali előélet ellenére nem egyértelmű az előnye a többi tanácsadó céggel szemben: bár lehet, hogy ő a tapasztaltabb a pályázatok terén, az üzleti szférát viszont ő ismeri kevéssé. A cég létrehozói a társaság reklámanyaga szerint "az államigazgatás intézményeinek uniós felkészülésében vezető szerepet játszott, tapasztalt és sikeres szakemberek, széles, szakmai elismertségen nyugvó kapcsolatrendszerrel". A VitálPrónak egyébként Lunkon kívül egyetlen tanácsadó munkatársa van: Dobai Szende, aki a pályázatok értékelését is végző VÁTI Kht.-tól igazolt át szeptemberben.

A konkurencia által is felkészült szakembernek nevezett Lunk kínosan igyekezett ügyelni a részletekre: üzletviteli tanácsadással foglalkozó cége honlapja szerint szeptember 5-én kezdte meg működését, éppen aznap, amikor az elnökhelyettes távozott a hivatalból. "Délután 4-ig voltam köztisztviselő, azóta vagyok cégvezető" - érvelt Lunk, eljárása miért nem sértette az összeférhetetlenségi szabályt. A cégalapításra persze jóval korábban elszánta magát: a társaság alapító okiratát május 30-án írták alá, s a kft-t - amelynek résztulajdonos-ügyvezetője - július 4-én jegyezte be a fővárosi cégbíróság.

Éppen ez a bökkenő: a köztisztviselői törvény szerint - amelynek 2003-as módosításával évekig tartó jogértelmezési vita végére tettek pontot - köztisztviselő, állami cégeket kivéve, nem lehet gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, tehát kft-ügyvezető sem. A VitálPro Kft. családi vállalkozás: két tulajdonosa Lunk, illetve felesége, Lunkné Pácsa Szilvia, a társaság ügyvezetését is ketten látják el. "Meg kellett volna szüntetni az összeférhetetlenséget, ellenkező esetben azonnali hatállyal meg kellett volna szűnnie a köztisztviselői jogviszonynak" - mondta a HVG-nek a Lunk-esetről Szegvári Péter, az OTH volt elnöke. Mint mondta, a hivatal vezetőjeként tudott arról, hogy az elnökhelyettes céget akar alapítani, de az már csak szeptember 13-án jutott el hozzá, hogy ezt meg is tette. Ekkor viszont már Lunk nem volt köztisztviselő.

PÁLMAI ERIKA

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon