Tetszett a cikk?

"Sötétedés után két órával már egyetlen jó lélek sem jár az utcán" - jellemezte Baktalórántháza közbiztonsági...

"Sötétedés után két órával már egyetlen jó lélek sem jár az utcán" - jellemezte Baktalórántháza közbiztonsági helyzetét Ombódi Barna őrsparancsnok. A városban a lopás a leggyakoribb bűneset: az ügyek 92 százalékában erről van szó. Olyan kiemelkedően súlyos bűneset 2004-ben nem volt a városban, mint például egy évvel korábban, amikor "négyfelvonásos csoportos garázdaság" helyszíne volt a Táncsics utca, ahol két család között zajlott a háború.

A statisztikát rontja, hogy tavaly két sorozat-bűncselekményt regisztráltak a településen. Az egyiket egy 13 éves gyerek követte el: közel 250 eset, főleg kisebb értékű lopás fűződik a nevéhez. A történet felháborította az itt élőket, hiszen miután a szülők egyáltalán nem törődtek a gyerekükkel, hosszú hónapok teltek el, amíg egy zalaegerszegi gyermekotthonban sikerült elhelyezni, s addig szabadon garázdálkodhatott - mondta Ombódi. A másik egy betöréssorozat volt, amely nemcsak Baktalórántházát, hanem a fél megyét is érintette. Egy társaság vegyesboltokat, kocsmákat tört fel sorozatban, elsősorban a pénznyerő automatákra mentek.

Az őrsparancsnok szerint jellemző a településen az úgynevezett utazó bűnözés, vagyis rendre olyan elkövetőkkel találkoznak, akik megyéről megyére járva követik el a bűncselekményeket (hasonlóképpen ahhoz, ahogy az idegenforgalmi központokban - például a Balaton környékén - is nagyban rontják a mutatókat a "beutazó" elkövetők). Debrecenben például alig két hete fogtak el egy tolvajbandát, amelyik a kisvárosban már egy ideje "képben volt" a rendőrségnél. Az őrsparancsnok szerint "sajátos szubkultúra" a baktalórántházi. A helyi lakosok száma 3900 fő, közülük 1100 cigány. A romák 60 százaléka fiatalkorú vagy fiatal felnőtt, és szinte mindannyian munkanélküliek.

A településen negyvenfős polgárőrség működik, Ombódi szerint nagyon agilisak, több ezer szolgálati órát töltöttek el eddig közösen a rendőrökkel és a határőrökkel. Emellett szeptemberben városlakókból verbuválódott, ötvenfős civil szervezet kezdte meg a munkáját, amely, hasonlóan a polgárőrséghez, szintén a közbiztonság erősítésén dolgozik. Az alkalmanként egy-három csoportot kiállító szervezet tartja a kapcsolatot a rendőrséggel, de egyenruha és gépkocsi nélkül. "Az jó, ha minél több ember van kint az utcán" - adott magyarázatot az őrsparancsnok arra, miért örülnek az új bűnmegelőző szervezetnek.

A baktalórántházi rendőrőrs a városon kívül kilenc településen szolgál, összesen 19 ezer ember biztonságáért felelnek. Hozzájuk tartozik a 41-es főút 19 kilométeres szakasza. 16 "rendszeresített státusuk" van, és három gépkocsival dolgoznak. A helyi rendőrség vezetője szerint a tavalyi statisztikai eredmények reálisak. Ennek ellenére szerinte ötéves intervallumot lenne érdemes vizsgálni, azok jobban megmutatnák egy-egy település bűnügyi jellegzetességeit, hiszen - mint a 13 éves gyerek példája is mutatja - egy-egy "kiugró ember" jócskán ronthat az éves statisztikán.

Hajdúhadházon is a vagyon elleni bűncselekmények a leggyakoribbak. Tavaly nem történt kirívó eset, amely "a köznyugalmat erősen befolyásolta volna". Kozma János rendőrkapitány szerint mivel a településre ritkán érkeznek turisták, és hétvégi ház sincs sok, az a jellemző, hogy helybéliek az ott lakók sérelmére követik el a bűncselekményeket. A településen keresztül fut a Budapest-Záhony vasútvonal, amelyhez kötődik a tavalyi év statisztikarontó sorozat-bűncselekménye: a gyerekek által elkövetett vonatdobálás.

Hajdúhadházon negyvenfős, gépkocsival, egyenruhával rendelkező polgárőrség működik. "Mindig számíthatunk rájuk, s ez megkönnyíti a mi munkánkat is" - mondta a kapitány. A Hajdúhadházi Rendőrkapitánysághoz tartozó 13 településen összesen 94-en teljesítenek szolgálatot, 12 gépkocsival és két motorkerékpárral.

Társadalom

Fekete városok

A magyar bűnözési adatokból nehéz volna előre kikövetkeztetni, hol vezethetnének robbanáshoz a felgyülemlett szociális feszültségek. Sem a rendszerváltás előtt, sem azóta nem hozzák nyilvánosságra itthon a városokban elkövetett bűntettek számát és jellemzőit. A tavalyi adatok is most kerülnek először nyilvánosságra.

Duna menti Hollywoodról beszélt a filmügyi kormánybiztos

Duna menti Hollywoodról beszélt a filmügyi kormánybiztos

76 milliárd forintot ad az EU a koronavírus-járvány visszaszorítására

76 milliárd forintot ad az EU a koronavírus-járvány visszaszorítására

Ha a K&H Bank ügyfele, még ma ellenőrizze a számítógépét

Ha a K&H Bank ügyfele, még ma ellenőrizze a számítógépét