Tetszett a cikk?

Darázsfészekbe nyúlt a szegedi önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja, amikor a városi tulajdonú cégeket is ellenőrizni kezdte. Az országban egyedüliként kinevezett "önkormányzati ombudsman" számos visszásságot talált, ami akár a posztja megszűnéséhez is vezethet.

"Tudomásomra jutott, hogy a Városrendezési, Tulajdonosi, Lakásügyi Bizottság soron következő ülésén - annak ellenére, hogy meghívását visszavonták - részt kíván venni. Utasítom, hogy a bizottság üléséről maradjon távol" - a barátságosnak éppen nem mondható sorokat Mózes Ervin, Szeged jegyzője nevében az aljegyző írta Csapó Balázs lakossági érdekvédelmi megbízottnak. Nem ez volt az egyetlen eset, hogy a Szegeden városi ombudsmanként emlegetett Csapó falba ütközött vizsgálatai során. Míg ő kitart amellett, mandátuma - a helyi adófizetők érdekében - arra is kiterjed, hogy az önkormányzat érdekeltségeinél is vizsgálódjon, a jegyző sommázott álláspontja szerint Csapó tulajdonképpen egy panaszügyintéző. Vitájuk azóta tart, hogy az érdekvédelmi megbízott visszásságokra - egyebek mellett kétesen ellenőrzött szakértői megbízásokra, megkérdőjelezhető adózási szokásokra - bukkant a polgármesteri hivatalban, illetve az önkormányzati érdekeltségű cégeknél.

Holott a kezdeményezés unikum: az országban egyedül Szegeden dolgozik hasonló érdekvédő. Meglehet persze, a poszt létrehozásakor nem kizárólag az önzetlenség vezette Botka László (MSZP) polgármestert. Csapó ugyanis a Szegedért Egyesület (SZE) elnökeként, és tíz éven keresztül városi képviselőként meglehetősen aktív tényfeltárásával szerzett nevet a csongrádi megyeszékhelyen, jóllehet korábban inkább az előző, jobboldali városvezetés visszásságai ellen lépett fel. A demokratikus ellenzékben szocializálódott, utóbb reklámvállalkozóvá vált Csapó nem rejtette ugyan véka alá baloldali-liberális kötődését, a 2002-es önkormányzati választási kampány során mégis ellenfelekké váltak Botkával. Miután Csapó az esélytelenek nyugalmával az SZE polgármesterjelöltjévé vált, egy csapásra számos, hasonló nevű, szintén politikai ambícióktól fűtött egyesület jött létre a városban. Az SZE-ben az egyesületalapítási láz hátterében a szocialistákat sejtették, mondván, a párt kampánykorifeusai a választók összezavarásával akarják megakadályozni, hogy az SZE jelöltjére leadott voksok rontsanak Botka esélyein. A végül győztes MSZP-s jelölt Csapó kinevezésével békejobbot nyújtott, miközben alighanem azt is fontolóra vette: érdemes kifogni a szelet a lelkes leleplező vitorlájából.

Akárhogyan is, tavaly tavasszal főtanácsosi besorolású köztisztviselőként kinevezték Csapót, akinek a munkáltatója a jegyző, vagyis Mózes lett. Teljesítménykövetelménye - vagyis munkaköri leírása - alapján az érdekvédő megközelítése tűnik helyénvalónak, szemben felettesének a jogkört szűkítő értelmezésével. A polgármesteri hivatal közgyűlésen szentesített kiemelt céljai közül például a gazdasági és hatékonysági szempontok érvényre juttatása Csapóra is vonatkozik, aki egyebek mellett vizsgálja, hogy "a hivatal ügyintézése, az önkormányzat gazdasági társaságai, intézményei működésével kapcsolatban típushiba található-e".

Meglehet, a polgármester túltaktikázta magát, egyelőre legalábbis úgy tűnik, felemásan sikerült Csapó hivatalnokká szocializálása. Felmerült például, hogy az önkormányzat megkérdőjelezhető módon intézi öt vezető beosztású munkatársa - a négy alpolgármester, illetve az "ombudsman" munkáltatójaként is dolgozó jegyző - szolgálati autójának (VW Borák és Skodák) adózását. Tény, a városi vezetők nem fizetnek a jármű magánhasználata után közterhet. "Mert nem használják magáncélra" - reagált a HVG-nek Mózes, kerülve a többes szám első személyű fogalmazást. A dolog másképpen is értelmezhető, egyikük kocsijában például egészen a közelmúltig gyerekülések is voltak - s ezek igencsak magánhasználat-gyanús körülmények. "Előzetes tájékozódásom alapján úgy tűnik, helytelen a vezetők autóügyi adózása, a további vizsgálatot azonban a jegyző telefonon megtiltotta" - nyilatkozta a HVG-nek Csapó.

Tízmillió forintos nagyságrendű összeggel rövidült meg az önkormányzat a Hangár Expó nevű szegedi rendezvényközpontot működtető vállalkozói körrel fenntartott kapcsolata során - állította már 2003-ban, még önkormányzati képviselőként, a tulajdonosi bizottság tagjaként is Csapó. A mintegy 40 ezer négyzetméteres kiállítási területet üzemeltető, Gellért Ákos helyi vállalkozó családi érdekeltségében lévő Gellért és Fiai Consulting Kft. (GF) négy évre közel 70 millió forint önkormányzati támogatást kapott évente nyolc kiállítás megszervezésére. Bár az ombudsman ennek a segítségnek a szükségességét is megkérdőjelezi, nagyobb a gondja azzal, hogy a GF évek óta tiltott helyeken (például villanyrendőrök oszlopain) helyezi ki a rendezvények reklámjait, amelyek után nem fizet közterület-használati díjat. Erről a helyzetről tárgyalt az a közgyűlési bizottság, amelynek üléséről az aljegyző kitiltotta Csapót. A GF és a város kapcsolatát mutatja egyébként, hogy a kft 2002 áprilisa óta 22 százalékos résztulajdonos az önkormányzat érdekeltségében lévő, egykor regionális kiállításszervezéssel próbálkozó, jelenleg felszámolás alatt álló Kamara Expo Kft.-ben, amely két éven keresztül a GF-től bérelt ingatlant havi 3 millió forintért.

A Kamara Expóban érdekelt az önkormányzati tulajdonú, a város reklámfelületeivel rendelkező Szegedi Városkép Kft. (SZV) is - ezt a céget még a korábbi városvezetés botrányos körülmények között privatizálta (HVG, 2001. június 16.). Az ügyben hűtlen kezelés miatt indult nyomozás bizonyíték hiányában szűnt meg, a város pedig 2003-ban jónak látta visszaszerezni a kft-t. Az SZV, holott a hirdetési tevékenység után kellene, a vizsgált időszakban nem fizetett kulturális járulékot. Csaknem 400 ezer forintos megbízással ügyvédként alkalmazza Lippai Pált, a város 1990-1994 közötti, SZDSZ-Fidesz-támogatású polgármesterét, aki eközben a Dél-Kandeláber Kft. nevű, közterületi reklámok kihelyezésével foglalkozó konkurensben érdekelt (a szocialista vezetésű város "nagyvonalúságát" mutatja, hogy az önkormányzati tulajdonú temetkezési cégnek Szőlősy Bélával, a Fidesz városi frakcióvezetőjével van hatályos műszaki tanácsadói szerződése).

Az "ombudsman" további aggályai: az SZV pár évvel ezelőtt 800 ezer forintért szerzett be "technikai berendezéseket", amelyeket a jegyzőkönyvek szerint néhány hónappal később "összetöréssel" leselejteztek, s vásároltak egy klímával ellátott Toyota Corollát is, majd egy néhány hónappal későbbi számla tanúsága szerint klímaberendezést szereltettek ugyanabba az autóba - mindez fiktív számlázás gyanúját is felveti az érdekvédelmi megbízott szerint. Csapó körül mindeközben megfagyott a levegő az önkormányzatban. Mózes a HVG-nek úgy fogalmazott: nincs közöttük konfliktus, hiszen az érdekvédelmi megbízott a beosztottja: "Egy ügyintéző, aki kivizsgálja, amit odaadunk neki. Intézkedési joga nincs."

RÁDI ANTÓNIA

Kitalált valamit a Xiaomi: jöhet az okosmaszk, amelynek sokan vennék hasznát

Kitalált valamit a Xiaomi: jöhet az okosmaszk, amelynek sokan vennék hasznát

Új munkahelye van Tarlós Istvánnak, felvették a MÁV-hoz

Új munkahelye van Tarlós Istvánnak, felvették a MÁV-hoz

Czeglédy Csaba kiakadt: új bíróság dönt a büntetőperében

Czeglédy Csaba kiakadt: új bíróság dönt a büntetőperében