A régió jobboldali politikusai elutasítják, a kormánypárti polgármesterek feltételekhez kötnék, hogy Győr váljon a nyugat-dunántúli térség fejlesztési központjává. A végső szó az Országgyűlésé, amely várhatóan decemberben dönt.

"Hová tűnt Damon Hill?" - az emlékezetes Forma-1-es kommentátori aranyköpést Szabó Gábor (Fidesz) szombathelyi városi képviselő idézte nemrégiben a közgyűlésben, majd így folytatta: "Hol van Hankó Faragó államtitkár?" A Vas megyei megyeszékhely ellenzéki politikusai Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) igazságügyi politikai államtitkárt, a város országgyűlési képviselőjét arról faggatták volna, miképpen fordulhatott elő, hogy a kormány Győrt szemelte ki nyugat-dunántúli régióközpontnak, s miképpen vélekedik ő erről.

Bárhogyan is, ma már csaknem mindegy. A térség megyei jogú városai közül négy - Győr, Szombathely, Nagykanizsa, Sopron - baloldali polgármestere (Zalaegerszeg fideszes polgármestere, Gyimesi Endre külföldi útja miatt maradt távol) múlt csütörtökön négyórás zárt tárgyalás után úgy határozott Sopronban, elfogadják a kormánydöntést, feltéve, hogy minden városnak csurran-cseppen valami. A végső döntés az Országgyűlésé, amely várhatóan decemberben határoz az úgynevezett gazdasági versenyképességi pólusok, Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, valamint a (hagyományos centrum híján) közösen régióközponttá avanzsált Székesfehérvár-Veszprém duó előléptetéséről. A tét nem kicsi: a kormány határozata értelmében 2007 és 2013 között a régióközpontok 100 milliárd forint EU-s pluszforráshoz jutnak.

Nem csoda tehát, hogy a csütörtökön - alighanem a pártfegyelemnek is engedve - behódolt Ipkovich György (MSZP) szombathelyi polgármester pár nappal korábban még azt válaszolta Szabónak a Nyugat.hu helyi internetes portál tanúsága szerint: "Meg fog lepődni, de egyetértek önnel." Sőt Ipkovich maga is szorgalmazta, szülessen a kormánydöntés ellen protestáló közgyűlési határozat.

Sem Szombathely, sem az ellenállásban szintén élen járó Zalaegerszeg nem vitatta, hogy Győr gazdasága fejlettebb, mint az övék. A protestálók éppen ezért nem áhítoztak a centrummá válással járó babérokra, inkább azt kívánták elérni, hogy a közép-dunántúli régióhoz hasonlatos döntés szülessen: a kormány, majd a parlament ne válasszon ki egyet a nagyvárosok közül, hanem ossza szét a járandóságot. Szűcs Gábor (MSZP) szombathelyi önkormányzati képviselő szerint, "aki ismeri a térképet, tudja, hogy nincs és nem is lehet központja a régiónak; a döntés mögött lusta budapesti hivatalnokok állnak: Győr csak egy óra a sztrádán".

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. - a térségi fejlesztési tanács soproni székhelyű cége - ügyvezetője, Győrffy Gábor az Országos Fejlesztési Hivatalnak nemrégiben írt levelében megkérdőjelezi Győr kiemelt szerepét. Egyebek között ezzel: "Győr - mint versenyképességi pólus - hatása mindkét régió északi részén érződhet, de sem Közép-Dunántúl, sem Nyugat-Dunántúl esetében nem bír jelentős kutatás-fejlesztési potenciállal és széles társadalmi-gazdasági térszervező erővel." November elején Vas és Zala megye országgyűlési képviselői, megyei jogú városainak polgármesterei a vasi Győrváron fogalmaztak meg állásfoglalást, amelyben kimondták, hogy a nyugat-dunántúli régió térszerkezete többpólusú városhálózaton alapul, ezért csak olyan fejlesztéspolitika szolgálja annak hosszú távú érdekeit, amely e hálózat egyetlen elemét sem helyezi önkényes döntéssel a többi elé.

Ipkovich a HVG-nek azt hangsúlyozta: el szeretnék érni, hogy a régió többi városa is hozzáférjen a forrásokhoz, ha kellően kidolgozott, támogatandó fejlesztési terveket tudnak felmutatni. Győrben egyébként eddig 23 regionális hatású beruházás tervét dolgozták ki. Például 700 méterrel meghosszabbítanák a péri repülőtér jelenleg 1450 méteres kifutópályáját, a légikikötő így kisebb Airbusokat, Boeingeket is fogadhatna, a gönyűi Duna-kikötőt pedig vasút kötné össze a győrszentiváni állomással.

Sopronban egyebek között abban állapodtak meg a múlt héten a polgármesterek, hogy a régióban az észak-déli közlekedési infrastruktúra fejlesztése érdekében összehangolt lépéseket tesznek. Elfogadják ugyan Győr kiemelt szerepét, de csak azzal a feltétellel, hogy az e jogcímen megvalósuló fejlesztésekben a többi város is közreműködhet. A Fidesz szombathelyi szervezete mégis árulással vádolta Ipkovichot, mondván, az MSZP-s polgármesterek "tanácselnöki munkabizottsága" nem osztozkodhat kedve szerint. Gyimesi azt hangsúlyozta a HVG-nek, hogy mindaddig nem lenne szabad kiemelt pólusszerepkörrel felruházni Győrt, amíg a gyorsforgalmi utak hiányoznak a régióban; szerinte elsősorban a Győr-Sopron-Szombathely-Nagykanizsa-Kaposvár közötti M9-es gyorsforgalmi út megépítésének kellene prioritást kapnia.

A fejlesztési pólusokkal kapcsolatos vitát kirobbantók - Rechnitzer János, az MTA Regionális Kutatási Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója szerint - elsősorban azon szemléletnek igyekeznek érvényt szerezni, amely szerint fontos, hogy a központ az egész régióval összhangban fejlődjön. A kutatás-fejlesztés területén működő cégek számát tekintve sem Szombathely, sem pedig Sopron vagy Nagykanizsa nem érik el a győri szintet. Sopronnak ugyanakkor a régión belül jelentős kulturális, idegenforgalmi szerepe van, Szombathely pedig az oktatás, különösen a bölcsészettudományok, a tanárképzés területén erős, míg Zalaegerszeg és Nagykanizsa logisztikai szerepköröket tölthet be a Dél-Dunántúl, valamint a Balkán felé. Rechnitzer szerint egyébként Győr kockáztat is az előlépéssel: előfordulhat például, hogy a városban működő intézmények régiós pályázatait a kiemelt győri programra hivatkozva elutasíthatják majd, mondván, pályázzanak oda.

Schiffer: Kártérítés, szintlépés

Schiffer: Kártérítés, szintlépés

1300 éves katona érintetlen sírját találták meg a kutatók

1300 éves katona érintetlen sírját találták meg a kutatók

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

2016 ősze óta nem mutatott ennyire rossz helyzetet a GKI konjunktúraindexe

2016 ősze óta nem mutatott ennyire rossz helyzetet a GKI konjunktúraindexe

Nem látta, hogy figyeli a kamera, így lopott - videó

Nem látta, hogy figyeli a kamera, így lopott - videó