A minimális frakciólétszám tíz legyen a következő parlament megalakulásától - egyebek mellett ezt javasolja a...

A minimális frakciólétszám tíz legyen a következő parlament megalakulásától - egyebek mellett ezt javasolja a házszabály-módosítási indítványában az Országgyűlés ügyrendi bizottsága. A javaslat elfogadásával visszatérne az 1994 előtti gyakorlat. A régi-új előírást csak az Alkotmánybíróság (AB) 1998-as úgynevezett MIÉP-szabálya törné meg: kisebb létszámú is lehet annak a pártnak a frakciója, amely a parlamenti küszöböt átlépve listás mandátumokat szerez, s minden törvényhozója ehhez a képviselőcsoporthoz csatlakozik. Az AB-döntésnek megfelelően az ilyen képviselőcsoport létszámcsökkenés esetére is kedvezményt kap: míg más frakció megszűnik, ha kilencre apad a létszám, addig a listás mandátumok jogán frakciót fenntartóknál a megalakuláskori létszám az irányadó minimum (ha több ilyen képviselőcsoport van, akkor a legkisebbnek a taglétszámához kell igazodni). Természetesen az átmeneti - például egy listás képviselő halála miatti létszámcsökkenés nem járna a frakció felszámolásával.

A bizottsági javaslat - amelynek elfogadásához kétharmados többség szükséges - kísérlet egy régi mulasztás orvoslására. Az AB annak idején felszólította az Országgyűlést a házszabály kiigazítására a frakcióalakítás ügyében, ám erre azóta sem került sor. Ugyancsak felhívták az alkotmányőrök a parlamentet arra, hogy rendezze a független képviselők jogállását, például tegye lehetővé, hogy minden képviselő - tehát a frakción kívüli is - legalább egy állandó bizottság tagja legyen. Ez utóbbi esetben határidőt is szabott az AB: 1998. szeptember 1-jét.

A késlekedés különös helyzeteket teremtett. Miközben például megmaradt a szabály, hogy ha egy frakció létszáma 15 alá csökken, akkor az megszűnik, addig - miután a 14 fős MIÉP-frakció érdekében az AB eltörölte a 15 fős létszámminimumot előíró szakaszt - elvileg már két törvényhozó is összeállhatott volna képviselőcsoportnak. Más kérdés, hogy ez a mindenkori parlamenti többség ellenkezése miatt eddig senkinek sem sikerült.

Itthon

Vizsgálóbizottsági kudarcok

A vizsgálóbizottsági rendszer újraszabályozásának szükségességét igazolja, hogy jelentés elfogadása nélkül múlt ki az "Apró-Gyurcsány-érdekkör", illetve az "Orbán család" gazdagodását kutató két testület is. A parlament azonban nem siet.

Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól

Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Megvannak a hatos lottó nyerőszámai

Megvannak a hatos lottó nyerőszámai

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

Tovább sztrájkol a tél

Tovább sztrájkol a tél

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum