Tapsot kapott Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium (IM) közigazgatási államtitkára a tárcánál kidolgozott...

Tapsot kapott Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium (IM) közigazgatási államtitkára a tárcánál kidolgozott bírói életpályamodellről tartott előadása után a közelmúltban Szegeden, a megyei bírósági elnöki értekezleten. Történt ez annak ellenére, hogy egyebek mellett éppen azt tette világossá, a kormány nem támogatja a bírák számára oly fontos saját nyugdíjrendszer megvalósítását. Azt, hogy emiatt mégsem fütyülték ki, annak köszönheti, hogy végre legalább őszintén beszélt - magyarázta a HVG-nek a tanácskozás egyik résztvevője.

Az eset jelzi, a bírói kar nemcsak az Alkotmánybírósággal folytat hatásköri küzdelmet, de évek óta tartó harcot vív a számára kedvezőbb javadalmazásért is. Szeretnék elérni, hogy a jelenlegi tíz mellé négy további fizetési fokozatot vezessenek be számukra, mondván, a bírák már 50 éves korban elérik a mai legfelsőt, továbbá új, illetve megemelt összegű pótlékokat, valamint 14. havi fizetést követelnek. A legnagyobb vihart kavart kérésük mégis a speciális nyugdíjrendszer. Arra hivatkoznak, hogy a bírák jövedelme az átlagosnál jobban visszaesik nyugdíjba vonulásuk után, egy megyei elnök esetében akár a harmadára. A bírák ugyanis a legjobban kereső állami alkalmazottak közé tartoznak - a kezdő fizetés a pótlékkal együtt több mint 350 ezer forint havonta -, ám az általános nyugdíjrendszerben évi 6,06 millió forint fölött már nem számít bele a jövedelem a nyugdíj alapjába, így az aktív korra kiharcolt viszonylag magas jövedelmet nem tudják "átvinni" a nyugdíjas évekre. Éppen ezért legalább 20 évi szolgálat után a bírói alapilletmény százalékában kifejezett nyugdíjpótlékra tartanak igényt (ami 35 év után közel havi 300 ezer forint lenne az idei adatokkal számolva), egyebek mellett arra hivatkozva, hogy ők - a szigorú bírói összeférhetetlenségi szabályok miatt - aktív korukban mellékes jövedelemre nem tehetnek szert.

Az IM szeretné viszont azt elérni, hogy valóságos - vagyis fizetésben is elismert - alternatíva legyen egy bíró számára, hogy akár a nyugdíjazásig elsőfokú tanácselnökként ítélkezzen, ne törekedjen (például a pótlékok miatt) feltétlenül felsőbb bíróságokra. A köztisztviselőknek járó juttatások közül - az idéntől járó 35 éves jubileumi jutalom és nyelvpótlék mellett - később a bíráknál is bevezetnék a képzettségi pótlékot. Módosítanák a bírák munkájának értékelési rendszerét is, jelenleg ugyanis a 15 éves szakmai gyakorlat után a munkájukat egyáltalán nem vizsgálják. Az IM koncepciója szerint kiegészítenék a bírósági vezetők körét egy gazdasági szakemberrel, és annak érdekében, hogy a bírák valóban csak az ítélkezéssel foglalkozzanak, legalább 170-200 fővel bővítenék a most mintegy 5600 fős bírósági tisztviselői kart. A tehermentesítés érdekében megfontolásra ajánlják azt is, hogy szabadalmi viták eldöntésében a hivatásos bírák mellett nem jogász - hanem például közgazdász - szakbírák vegyenek részt.

"A legfontosabb, hogy a kormány egyetért azzal, hogy szükség van bírói életpályamodellre" - nyugtázta az igazságügyi tárca álláspontját Lomnici Zoltán, az Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Javaslataik mellett pedig egyebek mellett azzal érvelt, azok nem járnának jelentős azonnali kiadással, például az ítélkezők 70 százaléka 40 évesnél fiatalabb, így az új - 50 éves kor fölött érvényesülő - fizetési fokozatok bevezetése nem róna nagy terhet a költségvetésre.

Itthon

Talár kontra talár

Az Országgyűlésnek előbb-utóbb éles határvonalat kell húznia az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság hatásköre közé. A döntés sokáig nem halasztható - legalábbis ezt jelzi a jogegységi határozatok körüli vita.

Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén

Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén

77, azaz hetvenhét kilométerrel árulják ezt a bukólámpás 34 éves Volvót

77, azaz hetvenhét kilométerrel árulják ezt a bukólámpás 34 éves Volvót

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Angyalt reptettek a velencei karneválon – fotók

Angyalt reptettek a velencei karneválon – fotók

Tizennégy volt képviselő és két jegyző ellen emeltek vádat a terézvárosi ingatlanügyben

Tizennégy volt képviselő és két jegyző ellen emeltek vádat a terézvárosi ingatlanügyben

Kivágatna egy erdőt a Tesla, a német bíróság most leállíttatta

Kivágatna egy erdőt a Tesla, a német bíróság most leállíttatta