Számos visszásságot talált az Állami Számvevőszék Dunaújváros gazdálkodásában, s nehezményezi azt is, hogy az önkormányzat nem nyilvános pályázaton adta el Dunaferr-tulajdonrészét. Ezért egyébként 4 milliárdot remélt a város, de végül csak 500 millió forint készpénzt és támogatási ígéretet kapott.

"A feltételek pontosítása során vált ismertté, hogy az önkormányzat által értékesíteni kívánt, ajánlattal érintett helyiségekből egy nem az önkormányzat tulajdona volt, egy esetben pedig a meghirdetett alapterület nem volt azonos a ténylegessel" - a kaotikusnak tűnő helyzetet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) írta le a dunaújvárosi önkormányzat tavalyi gazdálkodásának ellenőrzéséről nemrégiben elkészült vizsgálati jelentésében. A Kálmán András (MSZP) polgármester által az ÁSZ elnökéhez írt levélben tudomásul vett jelentés szerint az önkormányzat több esetben megkerülte a közbeszerzési törvényt, nem biztosított nyilvános pályáztatást az önkormányzati vagyon hasznosításánál, ráadásul a város pénzügyi egyensúlya a vizsgált időszakban bizonytalan volt. A jelentésben nem szerepel ugyan, de tény, eközben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tovább nyomoz a város vagyonkezelő cégénél, a DVG Rt.-nél gyanított hűtlen kezelés (HVG, 2004. április 24.) miatt.

A jelentés vélhetően vita tárgya lesz a városi közgyűlés lapzártánk utáni ülésén. Dorkota Lajos (Fidesz-MPSZ), illetve Pochner László független képviselő legalábbis ezt ígérte a HVG-nek nyilatkozva, miközben mindketten nehezményezték, hogy a városvezetés mindeddig nem tárta hivatalosan a közgyűlés elé a dokumentumot, amely számos önkormányzati szerződéssel fogalmaz meg aggályokat. A számvevők azonban - a jelek szerint - nemigen néztek utána, valójában kik is jártak jól a kipellengérezett kontraktusokkal. Holott alkalmasint érdekes lehet például, hogy azon megállapodás alapján, amelyet a polgármesteri hivatal ingatlanőrzésre kötött, éppenséggel Szekeres György (MSZP) gazdasági ügyekért felelős alpolgármester családjánál cseng a kassza. Az önkormányzati ingatlanok zömének őrzője 1996 óta az Agro-Sprint Kft., amely 1997-ig Szekeres résztulajdonában állt, azóta pedig a feleségéé és a fiáé (HVG, 2003. március 22.).

Aggályosnak tartja az ÁSZ az önkormányzati hirdetmények közlésére - szintén pályáztatás nélkül - kötött szerződést. A közlemények a vizsgált időszakban a Hét Nap című helyi újságban jelentek meg, amelynek kiadója a város gazdasági ügyeiben rendre felbukkanó, az előző kormányzati ciklusban Fidesz-közeliként ismertté vált, ám a jelek szerint az MSZP-s városvezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló, újabban erőműépítésben jeleskedő Pomázi Csabához kötődik: a Duna-Hír Kft. ügyvezetője 2004 nyaráig Benák László volt, aki 2003-ig vezette az akkoriban Pomázi-érdekeltség Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t. Pomázi az egyik tulajdonosa annak az Eginvest Kft.-nek, amelynek - mint az ÁSZ-jelentésből kiderül - értékbecslés nélkül tavaly 118,6 millió forintért eladta az önkormányzat a helyi rendelőintézet 3000 négyzetméteres alapterületű épületét.

Nem készült értékbecslés a városnak a 2003 végén privatizált (HVG, 2004. január 3.) Dunaferr Dunai Vasmű Rt.-ben lévő 15 százalékos részesedéséről sem - jegyzik meg a számvevők, nehezményezve, hogy a város nem pályázaton keresett vevőt 1,5 milliárd forint névértékű pakettjére. A város korábban azt hangsúlyozta, 4 milliárd forintos bevételt remél attól, hogy részvénycsomagját eladja az akkor már többségi tulajdonossá vált ukrán-svájci konzorciumnak. Ehhez képest - derült most ki az ÁSZ-jelentésből - 32,87 százalékos árfolyamot sikerült kialkudniuk, s így 500 millió forintot kaptak. Igaz a vevő vállalta, hogy évi 200 millió forint értékben támogat a városhoz kötődő közhasznú alapítványokat. Az értékesítést vélhetően Dunaújváros kritikus anyagi helyzete indokolta. Az ÁSZ szerint legalábbis "az önkormányzat gazdálkodásának pénzügyi egyensúlya az elmúlt három évben nem volt biztosított, a bevételek nem nyújtottak fedezetet a tervezett kiadásokra".

Balhé volt a Jobbik megemlékezésén – helyszíni fotók

Balhé volt a Jobbik megemlékezésén – helyszíni fotók

8 tipp szülőknek, ha rossz tanuló a gyerek

8 tipp szülőknek, ha rossz tanuló a gyerek

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Két nyomozás is folyik a Borkai-ügyben

Két nyomozás is folyik a Borkai-ügyben

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

4,5 milliárdért vesz villanyautó-töltőket az állam

4,5 milliárdért vesz villanyautó-töltőket az állam