Akár tucatnyinál több büntetőügyet is újra kell vizsgálni Csongrádban, miután a napokban kiderült, a város nemrégiben még ünnepelt polgára, Savanya Norbert búvárvilágbajnok, az MSZP-s polgármester kabinetjének volt tagja még diplomája átvétele előtt ügyvédjelölt lett.

Szegeden legendák terjednek Savanya Norbert név- és születésnapi mulatságairól, amiken a város rendőreinek színe-java is szívesen látott vendég volt. Meglehet, a kilencvenes évek búvárklasszisa, a sokszoros világ- és Európa-bajnok Savanya ezeknek az ünnepségeknek is köszönhette szépen induló jogászi karrierjét: volt olyan nap, hogy a szárnyait éppen hogy bontogató ügyvédbojtárt hat-hét új esettel is megbízták, s az általa vitt ügyek között bolti lopás éppúgy akadt, mint emberölés.

A sikersorozat azonban a napokban megszakadt. A városi napilap, a Délmagyarország egyik cikkéből ugyanis kiderült, az amúgy nem éppen engedékenységéről híres ügyvédi kamara Savanya esetében feltűnően rugalmas volt: 2002-ben úgy fogadta el jelöltnek, hogy még hetek hiányoztak a diplomája átvételéhez (2002 decemberében vették fel, diplomáját viszont csak 2003 januárjában kapta meg, s még ennél is később csatolta az iratokhoz). Jelenleg a Szegedi Városi Ügyészség vizsgálja, jogszerűen kapta és használta-e a jelöltigazolványt az exsportoló, és ha nem, mi legyen azokkal az esetekkel, amelyekben diplomaosztása előtt ügyvédjelöltként eljárt.

Savanya éveken keresztül a város egyik legnépszerűbb sportolója volt, annak ellenére, hogy négy éve, az egri Európa-bajnokságon doppingoláson érték, és két évre eltiltották a versenyzéstől. Sportpályafutását a botrány után befejezte, és Czene Attila úszó olimpiai bajnokkal megalapította a Czene&Savanya úszótanodát Szegeden. Czenével azóta elváltak útjaik, s a jelek szerint az úszóiskolára is jártak már jobb napok: a HVG értesülései szerint legalábbis Savanya új üzlettársa nemrégiben feljelentést tett, miután pénzügyi ellentmondásokat vélt felfedezni közös cégüknél.

A volt búvár azonban a felszínen akart maradni: a 2002-es önkormányzati választások után tagja lett Botka László (MSZP) polgármester kabinetjének, amelyben sportügyekkel foglalkozott. Politikusi karrierje nem tartott sokáig, Botka néhány héttel később megvált tőle. Sokan tudni vélik, a fiatal polgármester időben ráérzett: a Savanya körüli zűrzavaros ügyek többet árthatnak, mint amennyit népszerűsége hozhat a konyhára.

A fiatalembert a szegedi V. Számú Ügyvédi Iroda igazolta le - innen bocsátották el a botrány kipattanása előtt -, az országosan ismert védőügyvéd, Krajkó Zoltán vette szárnyai alá. Szegedi igazságügyi körökben egyébként már régóta beszédtéma volt, hogy a HVG számára elérhetetlennek bizonyult Savanya egy ideig jogosulatlanul szerepelt az ügyvédjelölti névjegyzékben, sőt akadnak, akik szerint ez azóta is így van, mondván, legfeljebb egy új kamarai felvételi eljárással lehetne orvosolni az első procedúra során elkövetett hibát. Ha pedig bebizonyosodik, hogy egy büntetőeljárásban Savanya illetéktelenül járt el, abban az ügyben meg kell ismételni az egész eljárást.

A megyei ügyvédi kamara elnöke, Dobozy Levente korábban elismerte, hogy Savanya öt hétig jogosulatlanul szerepelt az ügyvédjelölti névjegyzékben, a szabálytalan eljárás miatt az adminisztrációt szóbeli feddésben részesítette. A HVG információi szerint ugyanakkor Dobozy néhány nappal később arról értesítette az ügyészséget, hogy nem történt szabálytalanság. "Az igaz, hogy Savanyának a felvétel időpontjában nem volt diplomája, és erről nem tájékoztatta az elnökséget, de az egyetemi abszolutóriuma már megvolt, a törvény pedig azt írja elő, felvehető a kamarába a jogi egyetemi végzettséggel rendelkező" - magyarázkodott a HVG-nek nyilatkozva Dobozy.

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"