Patthelyzetben az erdélyi magyar tévé

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség két politikusának közbenjárására a magyar kormány hiába járult hozzá az Erdélyi Magyar Televízióra korábban megítélt 300 millió forint átcímkézéséhez, a pénzzel rendelkező romániai kuratórium végül megtorpedózta az összeg szétosztását.

Parabolaantennák egy erdélyi panelházon.
Kinek jut pénz?
© Túry Gergely
"Alulírott, a Janovics Jenő Alapítvány alapító tagjaként tájékoztatom önt, hogy az alapítvány működési szabályzata értelmében a kuratórium és ezen belül az Ön elnöki megbízatása is 2005. március másodikán lejárt. Ettől az időponttól kezdődően az Ön intézkedései, valamint a volt kuratórium tagjainak esetleges döntései érvénytelenek" - figyelmeztette nyílt levelében 2005. december 27-én Nagy Zsolt kuratóriumi elnököt, Románia távközlési miniszterét Csép Sándor. Az alapítvány egyik létrehozója megjegyezte azt is, ellenzi, hogy az Erdélyi Magyar Televízió (EMTV) létrehozására szánt, az alapítvány számláján lévő, magyar költségvetési forrásból származó pénz rendeltetését megváltoztassák. Pedig a levél keltezésekor az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) alapjaiból az EMTV (HVG, 2005. június 18.) létrehozásának támogatására szánt 300 millió forint felhasználásáról egy döntés már született: a tárca kérésére a Gyurcsány-kormány december 15-ei határozatában engedélyezte, hogy a pénzt az erdélyi magyar rádióhálózat létrehozására és televíziós stúdiók támogatására irányítsák át.

A módosítási ötlet nem Kovács Kálmán miniszter fejéből pattant ki. Azt éppen az alapítvány kérte, amelyet 2004 februárjában az EMTV életre keltésére hozott létre Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Takács Csaba ügyvezető elnök, Csép Sándor, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, Gálfalvi Zsolt, a román közszolgálati tévé igazgatótanácsának tagja és Gáspárik Attila, a romániai médiafelügyelet jelenlegi alelnöke. Mint utóbb kiderült, a Budapestre eljuttatott módosítási kérelem Markó és Takács partizánakciója volt.

"Szándékokról nem beszélek, csak döntésekről. A célpályázaton az alapítvány elnyerte a pénzt, minden más nem az alapítvány döntése" - hárította el a HVG érdeklődését Nagy Zsolt. Az IHM közleményéből azonban egyértelműen kiderül, a Janovics Alapítvány kérte a módosítást. A sikeres pénzeltérítést aztán Markó december 22-én Budapesten személyesen köszönte meg Kovács Kálmánnak. Igaz, elégedetlenségének is hangot adott, amiért a magyar kormány nem teljesítette azt az EMTV tervének kidolgozásakor tett ígéretét, miszerint a működtetést is biztosítja, hozzátéve, hogy ehhez évi 1 milliárd forintra lenne szükség.

Második oldal (Oldaltörés)

Markó budapesti vizitje után felpörögtek az események Erdélyben. A magyar kormány önmagában hiába adta áldását a módosítás tervére, a végső szót a Janovics-kuratóriumnak kellett kimondania. Ennek érdekében a tagok még a karácsonyi előkészületeket is félretették: december 23-án Kolozsváron sebtében összeültek. Márton Árpád bukaresti parlamenti képviselő, kuratóriumi tag a HVG-nek elmondta: az ülésen Nagy Zsolt föl sem vetette, hogy a pénzt pályáztatás útján erdélyi magyar stúdiók között osszák szét. "Csak arról tárgyaltunk, miként lehet hasznosan fölhasználni az összeget, s végül úgy döntöttünk, hogy a 300 millió forintot az EMTV kapja" - mondta. Márton hozzátette, a kuratórium várja a gazdasági számításokat, az árajánlatokat, s majd akkor határoz, mit vásárol, ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az esetleg megmaradó pénzből rádióstúdiókat támogassanak.

Csép a kuratóriumi üléssel kapcsolatban sokkal sarkosabban fogalmazott, mondván, az ellenállást látva, "Nagy Zsolt elő sem mert hozakodni" azzal, hogy módosítsák a korábbi terveket. A kuratóriumi határozatot követő sajtótájékoztatón azonban Nagy - menteni próbálva a menthetőt - bejelentette, a Magyarországról kapott pénzből vásárlandó eszközökkel azért a meglévő stúdiók működését is segítik, s így teszik lehetővé erdélyi magyar televízió majdani létrehozását. Nem sikerült tisztázni a kuratóriumi tagság körüli bizonytalanságot sem. Az alapítók többsége szabályosnak tartja a megbízás meghosszabbítását, míg a kifogásait az ülésen is megfogalmazó Csép továbbra is úgy tartja, jogsértés történt, ezért "jogi lépések" megtételét fontolgatja.

A pénzelterelés mozgatórugóit nehéz megtalálni, arról senki sem beszél nyíltan, de az nyilván kedvezne a már meglévő tévés műhelyeknek. A HVG információi szerint többen úgy vélik, a legcélszerűbb lenne egy korszerű közvetítőkocsit vásárolni, amelyet a stúdiók szolgálatába állíthatnának. Ugyanakkor az összeg felosztásával végképp bizonytalanná válna, mikor lesz - ha tényleg lesz - az EMTV első adásnapja.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD