Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével gyanúsítja a rendőrség Mezőkovácsháza polgármesterét. A más büntetőügyekben is érintett Szarvas Attila elleni eljárás - a jelek szerint - szorosan kapcsolódik az MSZP Békés megyei belviszályához.

Karsai József. Tudván tudja
© Túry Gergely
"A politikai-gazdasági maffia megszállta Dél-Békést" - az emlékezetes mondat a nem éppen diplomatafinom szavairól ismert Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő szájából hangzott el a Békés megyei közgyűlésen néhány hónappal ezelőtt. A kisgazdapártból átigazolt "búzaégető" politikus a meghívott vendég, Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány szavaira reagált, a hallgatóság pedig érteni vélte, kikre gondol Karsai. A képviselő korábban sem rejtette véka alá ellenérzéseit Szarvas Attilával, Mezőkovácsháza független, MSZP-támogatású polgármesterével, illetve a Szarvassal Viharsarok-szerte közismerten jó viszonyt ápoló Veress József békési MSZP-elnökkel, hivatalából a közelmúltban távozott miniszterelnökségi politikai államtitkárral, a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal korábbi tanácsadójával szemben.

Tény, Szarvas számos gazdasági bűnügy terheltje. Olajügyben adócsalás miatt 2002 novemberében jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, jelenleg csalás, egy másik ügyben közokirat-hamisítás vádjával áll bíróság előtt, legújabb bűnügyében pedig a városának juttatott területfejlesztési pénzek felhasználásával kapcsolatban gyanít törvénysértést az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozóirodája.

Veress pártfeladata a békési rendteremtés, tekintettel a tavaszi országgyűlési választásokra, munkáját ugyanakkor a jelek szerint egyelőre kevés siker koronázza.

A pártviszály centrumának Mezőkovácsháza tűnik. Szarvas a rendőri gyanú szerint közreműködött abban, hogy a helyi önkormányzat 2003-ban jogosulatlanul igényelt két beruházáshoz összesen mintegy 25 millió forintot a Békés Megyei Területfejlesztési Tanácstól. A polgármestert jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével gyanúsítják - erősítette meg a HVG-nek Tóth Molnár István, a nyomozóiroda pénzügyi nyomozó főosztálya dél-alföldi régióvezetője, de részleteket nem árult el. Más forrásból úgy tudni, az önkormányzat a tűzoltóság, illetve a napköziotthon konyhája felújítására nyert el vissza nem térítendő támogatást, csakhogy a pénzt még azelőtt lehívták, mint a szerződés azt lehetővé tette volna. Azt, hogy a területfejlesztési tanács alaposan utánanézett-e a folyósítás körülményeinek, a nyomozók lapzártánkig nem vizsgálták.

Szarvas s a többi gyanúsított - az önkormányzat műszaki vezetője, illetve a kivitelező cég ügyvezetője - egyebek mellett úgy érvel, a beruházások végül elkészültek, s annyiba kerültek, amennyiről a kivitelező budapesti Kor-Áll-Fix Kft. számlája szól. Csakhogy a kft valótlanul jelentette készre a munkákat annak idején, s a polgármester erről tudott - érvelnek a nyomozók, akik a HVG értesülései szerint az önkormányzat egyéb megbízási ügyleteit, illetve közpénz-felhasználási gyakorlatát is vizsgálják. Egyebek mellett vélhetően azt is, megfelel-e a jogszabályoknak, hogy Turcsán Zsolt alpolgármester egy időben piackutatás címén számlázott a Dél-békési Önkormányzatok Területfejlesztési Közhasznú Egyesületének - 2004-ben összesen 1,8 millió forintot -, miközben feleségét dietetikusi teendőkkel bízta meg az önkormányzat egyik érdekeltsége: a napközis menüt kellett összeállítania havi 225 ezer forintért. Turcsán egyébként felettesével társtettesként ül a vádlottak padján a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol azzal vádolják őket, cégeljárásokban meghamisították Takács Dezső battonyai polgármester aláírását. Takács egyébként papíron ma is felügyelőbizottsági tag a Budapesten bejegyzett Dél-békési Terület és Humánerőforrás-fejlesztő Kht.-ban, amelyet az egyesület alapított, s amelynek vezetője Turcsán.

Virtuális agrárgazdaság (Oldaltörés)

A vitatható ügyek zöme a területfejlesztésre szánt pénzekkel függ össze. Sokan megütközéssel fogadták például, amikor tavaly tavasszal a mezőkovácsházi önkormányzat több mint 80 millió forintért megbízta a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Promei Kht.-ját, hogy dolgozzon ki "megvalósíthatósági tanulmányt agrártermékek piacra juttatása érdekében". A tanulmányon alapul az úgynevezett "virtuális agrárgazdaság" projekt. Békésben akadnak, akik szerint az elgondolás nem több a meleg víz felfedezésénél. Szarvas környezetében viszont állítják, a számítógépes hálózat - ha egyszer elkészül -, egyebek mellett a felvásárlók listája révén, kiiktatja a neppereket a zöldség-gyümölcs kereskedelemből a régióban, s az úgymond igazi kisgazdák érvényesülését segíti. Szarvas szerint éppen ezzel sérültek a Karsai és köre érdekei, s ez vezetett a mezőkovácsházi polgármester vesszőfutásához.

A mezőkovácsházi önkormányzattal más ügyekben is együttműködő, egyébiránt a Dél-békési Terület és Humánerőforrás-fejlesztő Kht.-nak is otthont adó Szép utcai épületben található Promeit Becskeházi Attila vezeti. Őt a MEH-ben is fideszes kötődésűnek mondják ugyan, ám 1999-2000-ben Veress Józseffel együtt volt tulajdonos az Európai Alapok Kereskedelmi Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-ben. A cég azóta - immár Becskeházi nélkül - kft-vé alakult, Veress megtartotta tulajdonrészét még akkor is, amikor az EU-s ügyekért felelős tárca nélküli miniszter politikai államtitkárává nevezték ki (a kft-nek 2004-ben 2,5 millió forint profitot hozott az EU-s tanácsadás). Most, miután januártól távozott a MEH-ből, az exállamtitkár főállásban kíván uniós üzlettel foglalkozni. Egyébiránt annak ellenére bízták meg a rendteremtéssel a Köztársaság téri pártközpontban, hogy 2002-ben, amikor - ellenlábasai szerint "ejtőernyősként" - felbukkant a megyében, szeghalmi körzetében vesztett a nem túl átütő politikai személyiség Vígh Ilona fideszes nőpolitikus ellenében.

Az annak idején Horn Gyula miniszterelnök kabinetjén dolgozó, még korábban az olajgate-ügyben elhíresült egyik cég, a HFT (HVG, 1995. december 16.) moszkvai irodavezetőjeként munkálkodó Veress környezetében előszeretettel igyekeznek "gondolati generációs" vitaként jellemezni a békési pártviszályt. Veress és támogatói - így Varga Zoltán (MSZP) megyei közgyűlési elnök és köre - már Karsai egyéni képviselő-jelölti ambícióit sem nézték jó szemmel, egyes hírek szerint még Szarvas indítása is felmerült. Ezt a csatát azonban még a búzaégető nyerte, aki hívei szerint érti a vidéki embereknek a fővárosi politikai elit által nem beszélt nyelvét.

A megyei lista készítésekor Veressék, úgy tűnik, revánsot vettek. Nemcsak Karsai maradt le a lajstromról, de unokatestvérének és támogatójának, a békéscsabai pártvezetés régi motorosának számító Tóth Károly országgyűlési képviselőnek is csak a 8. hely jutott a Veress vezette listán (Tóthot megelőzte például egy 21 éves fibiszes ifjonc, Nagy László, aki Varga tanácsadója, miközben a megyeszékhely Békéscsabáról egyetlen aspiráns sem került föl a listára). Sem Tóth, sem Veress nem kívánt a HVG-nek nyilatkozni - állítólag Gyurcsány Ferenc miniszterelnök környezetében rendelték el a szilenciumot. Az exállamtitkár megfontolásának ismerői ugyanakkor úgy látják, a Békésben történtek éppen azt bizonyítják, elérkezett az ideje a politikai stílusváltásnak, amelyben számítanak a Szarvashoz hasonló "ambiciózus", "városuk javát szolgáló" szakemberekre.

RÁDI ANTÓNIA

Szijjártó: Hülyeség, hogy el akarjuk hagyni az Európai Uniót

Szijjártó: Hülyeség, hogy el akarjuk hagyni az Európai Uniót

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Négyes karambol után teljes útzár az M5-ösön

Négyes karambol után teljes útzár az M5-ösön

Van egyfajta retrohangulata egy ilyen kockás szövetes Teslának

Van egyfajta retrohangulata egy ilyen kockás szövetes Teslának

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot