Civil szakértők mellett a balliberális oldalhoz nyíltan kötődő személyeket nevezett ki Magyar Bálint oktatási miniszter az egyetemek, főiskolák működését segíteni hivatott gazdasági tanácsokba. Az ellenzék politikai zsákmányszerzésről beszél, Magyar szerint a jobboldalról felkértek nem éltek a lehetőséggel.

A Horn-kormány és a Medgyessy-kormány két-két pénzügyminisztere (Békesi László, Bokros Lajos, illetve Draskovics Tibor és László Csaba) is a felsőoktatás megújításának kulcsszereplője lehet - legalábbis ebben bízik Magyar Bálint oktatási miniszter, aki őket is delegálta a működésüket március 1-jén megkezdő felsőoktatási gazdasági tanácsokba (gt). A kormány által öt évre felkért 69 gt-tag közül azonban nem ők az egyetlenek, akiknek az új munkakörükben azt is bizonyítaniuk kell, nem a korábbi politikai szerepvállalásukkal érdemelték ki az - e körben egyébként alighanem zsebpénznek számító - 150 ezer forintos havi díjazással járó kormányzati megbízatást. Az expénzügyminisztereken kívül helyet kapott a csapatban Csillag István, a Medgyessy-kormány SZDSZ-es gazdasági minisztere is.

Az csak a gyakorlatban derülhet majd ki, hogy a gt-tagság díszfunkció lesz-e, vagy az intézmények méretétől függően hét-kilenc tagú testületek - amelyekbe a tagok többségét az intézmények jelölhetik - érdemi alakítóivá válnak a felsőoktatásnak. Jogkörüket tekintve mindenesetre meglehetősen gyengécske szervezetekről van szó: a gt-k a felsőoktatási törvény első változatában szereplő irányítótestületek felpuhított változatai. Az Alkotmánybíróság ugyanis - az egyetemi autonómia védelmében - tavaly októberben kilőtte a korábbi törvényváltozatból azt a lehetőséget, hogy az oktatási miniszter teljes egészében külsős tagokból álló döntéshozó menedzsmentet ültethessen az egyetemi szenátusok fejére. Az új felállásban a gt-knek csak döntés-előkészítő, véleményező és ellenőrző szerepük van.

A most kinevezett expolitikusok egytől egyig azt vallják, őket kizárólag a feladat motiválta. Ám hogy Magyar is érezte-érezhette a politikai kiegyensúlyozottság látszatának hiányát, jelzi: két, egykor az Orbán-kormányban szolgált gazdasági minisztert (Matolcsy Györgyöt és Chikán Attilát, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektorát) is megkeresett. Ők azonban - más irányú elfoglaltságaikra hivatkozva - nem vállaltak szerepet egyik gt-ben sem. Így a másik oldalról csupán egy "majdnem-miniszter" került a csapatba: Urbán László, akit 1998-ban Orbán Viktor pénzügyminiszternek kért fel (ám ő végül visszalépett, és így került Járai Zsigmond a posztra).

A miniszteri delegáltak között egyébként is messze átlagon felül reprezentáltak a bankszférából érkezettek. Az MNB-ügyvezető Urbán és a korábbi kétszeres jegybankelnök Surányi György mellett ilyen például Simor András, aki most a Deloitte and Touche magyarországi vezetője ugyan, ám korábbi, a Budapesti Értéktőzsde elnökeként szerzett tapasztalatait is kamatoztathatja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Simoréknál egyébként úgy tűnik, egyfajta családi hagyományról van szó: a hetvenes években építésügyi miniszterhelyettesként dolgozó édesapja ugyanis a szakmai pályafutása végén a közgáz miniszteri biztosaként tevékenykedett.

Tanácsadói mandátumot kapott Erős János, az Általános Értékforgalmi Bank, majd a K&H egykori első embere is, aki a 2002-es kormányváltást követően az állami Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) élén kapott újabb lehetőséget a vele üzleti és vadászkapcsolatban is álló Medgyessy Pétertől. Hasonló jokerember Angyal Ádám, a Ganz-Danubius Hajó- és Darugyár egykori vezérigazgatója is, aki a kilencvenes évek közepén az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságában is tag volt. Kocsis István pedig - aki túlélte a Tocsik-botrányt (holott az ÁPV akkori vezérigazgatójaként ő írta alá az ominózus szerződést), majd a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatói székéből került a Magyar Villamos Művek élére - márciustól a budapesti Műegyetemen ad tanácsokat.

Volt és jelenlegi miniszteri tanácsadók is bizalmat kaptak a minisztertől. Inotai András például Horn Gyula - igaz, csak néhány napig fennálló - tanácsadó testületének volt a tagja, majd a kormány európai integrációs munkacsoportját vezette, 2002-ben pedig Medgyessy az MFB igazgatóságába nevezte ki. A kamarai elnök Parragh László viszont Orbán bizalmi embere és tanácsadója volt a Fidesz-kormány idején. Ugyanakkor vannak jelenleg is aktív tanácsadók, miniszteri megbízottak: Bihall Tamás például a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium miniszteri biztosaként a felnőttképzési koncepció kidolgozásában vállalt szerepet, Harsányi László pedig - a nemzeti kulturális alapprogram elnöksége mellett - a holokausztmegemlékezésekért felelős miniszteri biztos.

A legtöbb gt-tag a gazdasági életből érkezett. Köztük például olyanok, mint az újabban a médiában is utazó Széles Gábor, vagy éppen Straub Elek és Sugár András. Több állami közintézmény-vezető is próbálkozhat az egyetemeknél, így például az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Szépművészeti Múzeum első embere. Utóbbi egyébként az a Baán László, aki a Medgyessy-kormány idején - fideszes párttagkönyvvel a zsebében - a kulturális tárca helyettes államtitkára volt.

A felsőoktatási intézmények többsége valószínűleg egyetemi szakemberekkel tölti majd fel a létszámot. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a miniszteri delegáltak között feltűnően kevés az oktató, kutató. Kivételek persze vannak: Magyar Bálint olyanokat is kinevezett, akik korábban részt vettek a bolognai rendszer átvételében. Dinya László például - aki 1996-tól 1998-ig a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára volt - az új felsőoktatási törvény alapkoncepcióját kidolgozó bizottságot vezette, Detrekői Ákos pedig a Rektori Konferencia elnöke volt. Így ők most a gyakorlatban is igazolhatják - vagy cáfolhatják - a felsőoktatás általuk is támogatott reformjának helyességét.

DOBSZAY JÁNOS

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Tiborcz István már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik

Tiborcz István már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"