Tetszett a cikk?

Politikai vihart kavart a somogyi megyeszékhelyen egy fideszes kötődésű magáncég önkormányzati reklámszerződése. A kft közben újabb és újabb helyhatóságokkal próbál megállapodni, ügyvezetője ellen pedig Szegeden büntetőeljárás folyik.

Becsapta Kaposvár közgyűlését az előterjesztő fideszes városvezetés a városi hirdetési felületeket hasznosító cég ügyében - állítják helyi szocialista politikusok. Ezt az országgyűlési választási kampány miatt különösen aggodalmasnak érzik, mondván, a plakátügy befolyásolhatja a jelöltek versenyfutásának eredményét. A legjobb helyeken lévő plakáthelyeket ugyanis szerintük így egy „fideszes" cég birtokolja, s ők ezért szorultak ki onnan. A városházán légből kapottnak tartják az MSZP-s aggodalmakat, amelyeket alátámasztani látszik, hogy a városi reklámfelületeket uraló vállalkozáscsoport valóban több szálon kötődik a politikai jobboldalhoz, Kaposvárott pedig a városi Fidesz-elnököt foglalkoztatta.
Történt, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt bérbe adta hirdetési felületeit a Procont Holding Zrt. tulajdonában lévő Procont Kft.-nek, amely a hasznosításra megalapította a City Média Kaposvár Kft.-t. E cég ügyvezetője a Procont Zrt. tulajdonosának, a solymári Nyúl Gyulának a testvére, Nyúl Zsolt lett. Ő a helyén is maradt az évek folyamán, a kft azonban 2004 tavaszán „házon belül" gazdát cserélt: a Procont eladta üzletrészét a vele azonos budai irodaházba bejegyzett Citynfo Kft.-nek. Utóbbi ügyvezetője tavaly február óta Jakó Gergely, a Fidesz kaposvári elnöke, aki a City Média Kaposvárnál volt műszaki vezető. A városi politikus környezetében úgy ítélik meg, Jakó éppen az esetleges összeférhetetlenséget elkerülendő hagyta ott a céget, s vállalta el a tulajdonos képviseletét - annak ellenére, hogy a City Médiának sincsen befolyása arra, mi jelenjen meg az adott hirdetésen: a cég médiát árul.
Minderről a kaposvári baloldali ellenzék egyébként nemrégiben értesült, miután a városvezetés tavaly év végén látta elérkezettnek az időt, hogy a közgyűlés tudomására hozza a City Média - másfél évvel korábbi - tulajdonosváltozását. Az MSZP a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult, ott azonban a napokban elutasították a beadványt, mondván, a kft üzletrészeit a tagok bármikor eladhatják, az önkormányzatnak erre nincsen befolyása.
A Nyúl testvérek egy - utóbb büntetőügybe torkollott - szegedi önkormányzati botrány kapcsán váltak ismertté. A Procont Kft. tulajdonában lévő VM Hungária Kft. (VMH) 2001-ben 85 százalékos tulajdont szerzett a Csongrádi megyeszékhely érdekeltségében álló Szegedi Városkép Kft.-ben (SZV). Nyúlék több szállal kötődtek a csongrádi megyeszékhely korábbi fideszes vezetéséhez. A cégcsoport - amely az érintett egészségügyi intézmények átvilágítójaként szerepet kapott Bartha László volt polgármester sokat vitatott kórház-privatizációs kísérletében is - egyik érdekeltsége az a Cívis Management Kft., amely a szegedi városháza folyosóján rendezett címer- és zászlótörténeti kiállítás 46 „használt" tablóját adta el majd tízmillió forintért az Orbán-kormány idején az Országimázs Központnak.
A 2002-es önkormányzati választás után a városi önkormányzat visszaszerezte az SZV tulajdonát, a kft korábbi ügyvezetője, az egykori helyi MSZP-s kampányguruból fideszes városi politikussá avanzsált Katona András ellen pedig csalás miatt büntetőeljárás indult. A rendőrség azt gyanította, Katona nem tájékoztatta kellő alapossággal a szegedi önkormányzatot a privatizáció várható gazdasági következményeiről. Ez az ügy utóbb megszűnt ugyan, a Szegedi Városi Bíróságon ugyanakkor jelenleg is folyik az a per, amelyben mások mellett Katonát és az SZV ügyvezetői posztját 2001-2003-ban betöltő Nyúl Zsoltot is hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. A vád szerint taggyűlési felhatalmazás nélkül csökkentették a cégvagyont, amikor Nyúl - aki nem kívánt nyilatkozni - több mint 2 millió forintos végkielégítést adott Katonának. Az ügyben Nyúlt az a Kittka András ügyvéd védi, akinek irodája ellenőrizte 2001 végétől az Országimázs Központ költségvetését és sokat vitatott szerződéseit, „elfogadhatónak, reálisnak, szokásosnak" minősítve a központ - az akkori ellenzék által pénzszórónak minősített - gazdálkodását.
A zavaros ügyek ellenére a Procont Holding honlapján jelenleg is a referenciák között szerepel bizonyos szegedi és a kaposvári kapcsolat. Eszerint a tanácsadással foglalkozó anyavállalat Szeged önkormányzatának segít kialakítani „a megyei jogú város nagyságrendű önkormányzat optimális működési modelljét", Kaposvár pedig egyebek mellett „a képviselő-testületi előterjesztések optimalizálásában" számíthat támaszra. Reklámpiaci hírek szerint a cégcsoport további terjeszkedést is fontolgat; úgy tudni, dunántúli nagyvárosok, például Győr önkormányzataival tárgyalnak. „Ismerem a céget" - mindössze ennyit mondott Győr szocialista polgármestere, Balogh József szóvivője a HVG érdeklődésére. Finoman szólva is vitatható magyarázata szerint a városnak magáncégekkel kötött, illetve esetlegesen megkötni szándékozott üzletei magánügynek számítanak.
Mindazonáltal akadnak gondok is a cégcsoportnál. A Kaposvárott tevékenykedő City Média ellen például 2005-ben fél éven keresztül adóvégrehajtás folyt, s jelenleg is hasonló procedúra zajlik a 2004-ben 100 millió forint árbevétel mellett 11,7 milliós veszteséget produkált VMH ellen. Egerben 2001-ben pályázaton nyerte el a cég a belvárosi hirdetőoszlopok bérleti jogát, az utóbbi időben azonban rendre késtek a bérleti díj megfizetésével, így az önkormányzat - mint a jogi irodán a HVG-t tájékoztatták - a múlt hónapban felmondta a megállapodást.
Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya