Alkotmánybírósághoz fordul a Vári Lakosok Egyesülete, mivel úgy látják, a lakástörvény novemberi módosítása után gyakorlatilag egyetlen joguk marad: kiköltözhetnek az esetleg évtizedek óta bérelt önkormányzati műemlék lakásaikból.

Még 1989-ben egy érdeklődő két, kívülről szinte teljesen egyforma, szomszédos budavári házban is talált volna magának önkormányzati cserelakást. Némi tétovázás után döntött - mint mostanra kiderült, rosszul. Szerencsétlenségére az ő házában később nem lehetett megvenni a lakásokat, míg a mellette lévőben igen, ráadásul kedvezményesen. Hiába adott cserébe egy sashegyi öröklakást, azóta is csak bérlő lehet - füstölgött most az érintett vári polgár. A hasonló cipőben járókat tömörítő, eredetileg a budavári lakásprivatizáció megsegítésére létrejött Vári Lakosok Egyesülete (VLE) most attól fél, hogy a lakástörvény novemberben elfogadott módosítása nyomán nemcsak hogy soha nem lehetnek tulajdonosok, de a mai feltételekkel bérlők sem maradhatnak. Ezért - lapzártánk után - az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulnak, s az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó új, szerintük alkotmányellenes passzusok megsemmisítését szeretnék elérni.

A váriak tizenöt éve hiába kérik, hogy megvehessék műemlék lakásaikat. Őket is sújtja az ilyen épületekben lakók közös átka: részükre ugyanis nem biztosított automatikus vételi jogot az 1993-as lakástörvény. Ez ugyanis a műemlékvédelmi hatóság döntésétől teszi függővé a védett ingatlanok eladását. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - jogelődjéhez hasonlóan - viszont időről időre megvétózta a lakások eladását. Így elsősorban az ő elutasító álláspontjuk adott kitűnő érvet az önkormányzat kezébe, hogy ne foglalkozzon érdemben a lakók kérésével. Bonyolítja a helyzetet, hogy jogilag még mindig tisztázatlan, meddig terjed az önkormányzati lakások pincéje, s hol kezdődik az állam elidegeníthetetlen tulajdonát képező vári barlangrendszer. Meglepő ugyanakkor, hogy ez csupán a műemlék házak eladását akadályozza, a védettséget nem élvező épületeket gond nélkül meg lehetett venni.

Az AB egyébként nem ismeretlen terep a VLE számára: 1993-ban az akkor elfogadott lakástörvényt támadó indítványukat elutasította a testület. Azt ugyanis önmagában nem találták alkotmányellenesnek a bírák, hogy "az állam a műemlék épületekkel és az azokban lévő lakásokkal kapcsolatos védelmi feladatát úgy kívánja teljesíteni, hogy e lakásokra nézve nem teszi lehetővé a vételi jog előírását". Ez a feladat ugyanis az AB szerint megköveteli, hogy csak olyan vevők szerezhessék meg a műemlékek tulajdonjogát, akik képesek azokat felújítani, s állapotát megőrizni. Márpedig a vételi jog ilyen szelektálásra nem ad lehetőséget. A közérdek ilyen ügyekben méltányolható okból megelőzi a vételi jogot, az önkormányzati lakások megvásárlása nem alkotmányos alapjog - ezzel már több panaszos beadványra írt válaszában érvelt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. (Más kérdés, hogy az elmúlt 15 évben kiderült, hogy sem az állam, sem pedig az önkormányzat nem feltétlenül jó gazdája az épületeknek.)

A budavári bérlők félelmeit kiváltó törvénymódosítást a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépéssel és nem mellékesen a jogszabálynak az élethez igazításával indokolta az előterjesztő Kolber István, a regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Eközben alaposan felforgatták a bérlakásban élők életét is. Március 31-étől ugyanis háromféle önkormányzati bérlakás lesz: szociális, illetve költségelven vagy piaci alapon kiadott. A költségelvűnek fedeznie kell a tulajdonos valamennyi, a házzal kapcsolatos kiadását, a piaci alapon kiadott lakásoknak pedig nyereséget is kellene hozniuk. Megszűnik emellett az eddigi lakbér-megállapodási korlát is.

"A törvénymódosítás nem veszi figyelembe, hogy a budavári műemlék lakások bérlői rajtuk kívül álló okok miatt nem vehették meg lakásukat, s áprilistól végleg kisemmizik őket" - indokolta elkeseredettségüket Bulyovszky Tamás egyesületi elnök. Hozzátéve, ők nem szociális szempontú lakáskiutalással, hanem értékes ingatlanokért cserébe szerezték mostani lakásukat. A budavári bérlők attól félnek, hogy a módosítás hatályba lépése után a csillagos égig emelt lakbérrel fogják kiüldözni őket otthonukból. A törvényjavaslat vitájában Mécs Imre (SZDSZ) jelezte is, hogy komoly hátrány éri a műemlék házakban lakókat. Ezt a helyzetet ellensúlyozandó Mécs öt évet adott volna a műemlék lakások kedvező feltételek melletti megvásárlására, módosító javaslatát azonban nem fogadta el a kormánypárti többség.

Az egyesület azt is kifogásolja, hogy nem egyértelműek a törvényi előírások. Azt például nem határozták meg, hogy mely lakások kiadása történik piaci alapon, illetve azt sem, hogy mekkora nyereséget kell "termelniük" az önkormányzatoknak a lakáskiadással. Ráadásul a kormányzat a jogalkotási törvény előírásait is megsértve készítette a törvénytervezetet, állítják az egyesületnél, nem elemezte annak várható társadalmi és gazdasági hatásait, s nem vonta be az előkészítésbe az érintetteket sem.

Az jelenthet némi reményt a budavári bérlők számára, hogy időközben elkészült az örökségvédelmi hivatalban a budai Vár hosszú távú (10-12 éves) fejlesztési programja. A kormányzati jóváhagyásra váró tervezet szerint "nem szabad megszüntetni a Vár lakónegyed jellegét, s meg kell akadályozni, hogy kiüresedett, csak a turizmus érdekeit szolgáló díszletté váljon". Bulyovszkyt azonban önmagában ez nem nyugtatja meg. Az önkormányzat viszont nem sieti el tervei ismertetését: lapzártánkig hiába várt választ az egyesület a kerület polgármesterének szándékait firtató, december közepén írt levelére. Hasonlóképpen hiába várt tájékoztatást a HVG is Nagy Gábor Tamástól (Fidesz), aki egyébként annak idején a parlamentben támogatta Mécs javaslatát.

PÁLMAI ERIKA

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

A nap hirdetése: egy kupac kiégett romhalmazként várja új gazdáját ez a Ferrari

A nap hirdetése: egy kupac kiégett romhalmazként várja új gazdáját ez a Ferrari

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének