Nyugdíjjogosultságot, nem pedig egyszeri pénzkifizetést szeretnének azok a művészek, akiknek - egy tavalyi kormányrendelet alapján - a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány vissza akarja fizetni a tőlük valaha beszedett járulékokat.

Vihart kavart a kormány jó szándékúnak szánt, a művésznyugdíjak körül 13 éve húzódó ügy lezárására irányuló kísérlete: alkotmánybírósági beadvány, szervezkedés, protestálás lett belőle. Ráadásul éppen a kedvezőbb helyzetbe hozni szándékozottak léptek fel az új szabályozás ellen: a rendelkezés a tiltakozók szerint mintegy nyolcszáz művészt hoz hátrányos helyzetbe, ők gyakorlatilag elveszítik nyugdíjjogosultságukat.

A történet 1992-ben kezdődött, amikor az Antall-kormány feloszlatta a Művészeti Alapot. Helyette létrehozták a Magyar Alkotóművészeti Alapítványt, 1994-től Közalapítványt (MAK), a tagság pedig a Magyar Alkotóművészek Egyesületébe (MAOE) tömörült. Korábban az alap fizette tagjainak a társadalombiztosítási - egészségügyi és nyugdíj- - ellátásokat, abból az összegből, amelyet a művészek "befizettek". Az elkészült munkákért ugyanis az alkotók nem közvetlenül kapták meg a pénzt, hanem az alapon keresztül, amelynek így könnyű volt e pénzekből a járulékot levonni (emellett a megrendelők is fizettek az alapnak). A nyolcvanas évek végéig ez a szisztéma működött is, ám akkor egyre többen kerülték meg az alapot a foglalkoztatott művészek díjának kifizetésével, így egyszerűen nem volt elég pénz a kötelezettségek teljesítésére.

A kormány szándéka 1992-ben az volt, hogy olyan szervezetet hoz létre, amely nyugellátást tud majd fizetni tagjainak. Ehhez az alap kezelésében lévő vagyont - ingatlanok, cégek, ingóságok - a (köz)alapítványnak adta, s lehetővé tette, hogy az vállalkozzon vele. Ugyanakkor az állam 2002. december 31-éig átvállalta a közalapítványtól azoknak a nyugdíjaknak a fizetését, amelyeket már 1992. október 1-je előtt megállapítottak. Az alapítványi vállalkozások azonban inkább vitték a pénzt, mint hozták, a MAK gyakorlatilag soha nem volt olyan helyzetben, hogy fizetni tudjon tagjainak. Ezért a Medgyessy-kormány 2002-ben először egy évvel megtoldotta a határidőt, ameddig állja a művészek nyugdíját. Amikor 2003 decemberében azt tapasztalta, hogy a helyzet nem változott, a közalapítvány továbbra sem tud fizetni, úgy döntöttek, nem aprózzák el a dolgot: időkorlát nélkül átvállalják a fizetést, azokét is, akiknek 1992-ben még nem állapították ugyan meg a nyugdíját, de az alap tagjai voltak, s elmúltak akkor 40 évesek.

A most protestáló művészek egy harmadik csoportba tartoznak. Akik ugyanis 1992. október 1-jén még nem töltötték be a negyvenedik életévüket, s nem rendelkeztek legalább 20 éves alaptagsággal, nem lettek nyugdíjra jogosultak, hiába fizették addig a járulékokat. Arról is döntés született viszont, hogy az ő felhalmozódott járulékukat valorizálják, s befizetik a létrehozandó Magyar Alkotóművészek Nyugdíjpénztárába. Ez később valóban megalakult, ám a művészek pénze nem került rá az egyéni számlákra. A közalapítvány egyébként azt a pénzt is "bezsebelte", amelyet a kormány neki még 1993-ban megítélt a nyugdíjpénztár létrehozásához: három éven át évi 70 millió forint hitelt kapott úgy, hogy 1996-tól hat éven keresztül kellett volna visszafizetnie. Az Állami Számvevőszék megállapítása szerint azonban a visszafizetés még 2003-ban sem kezdődött meg.

A nyolcszáz művész 13 éve nem tudott arról, mi lett pontosan befizetéseik sorsa. Tavaly szeptemberben jelent meg végül az a MAOE-val egyeztetett kormányrendelet, amely kimondta, a közalapítvány három év alatt, 2005-2007 között reálértéken visszafizeti a korábbi járulékot a művészeknek. Ez az érintettek egy részének, főleg azoknak, akik állásban vannak, s onnan a járulékaikat rendesen fizetik, megfelelő megoldás lehet, hiszen egy összegben jutnának hozzá a pénzhez. A többiek ellenben sérelmezik ezt, nekik ugyanis az lenne a jó, ha azt az időt, ameddig a járulékokat fizették, be tudnák számítani a nyugdíjjogosultságba. Ezért azt szeretnék elérni - többek között egy alkotmánybírósági beadvánnyal is -, hogy legalább választani lehessen az előírt kifizetés és a között, hogy korábbi befizetéseik beszámításával magasabb nyugdíjhoz juthassanak majd.

RIBA ISTVÁN

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit