Megnyílt az út a vállalkozó orvosok önkormányzati képviselősége előtt, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az ezt kizáró összeférhetetlenségi szabályt.

Elégedettnek kellene lennie, mégis inkább dühös Füredi Béla, a Pest megyei Halásztelek két háziorvosának egyike. Elégedettségére az adhatna okot, hogy másoké mellett éppen az ő beadványa nyomán semmisítette meg az Alkotmánybíróság (AB) a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény egyik, 2000-ben elfogadott összeférhetetlenségi szabályát. Az egykori helyi képviselő mégis inkább mérges: ugyan "győzött", de nem kárpótolják mindazért, amit a múlt héten megsemmisített korlátozás miatt megélt. A hosszas politikai vita után elfogadott, s a 2002-es önkormányzati választások után hatályba lépett előírás szerint "nem lehet önkormányzati képviselő, aki, illetve akinek a személyes közreműködésével működő gazdasági társaság önkormányzati feladatot a képviselő-testülettel vagy a képviselő-testület szervével kötött vállalkozási, megbízási szerződés vagy munkaszerződés alapján lát el". Ez a szabály - hasonló tilalom vonatkozik a helyi önkormányzati cégek vezetőire is - ugyan elvben nem csak a vállalkozó orvosokra vonatkozik, jellemzően mégis őket zárta ki a helyi politizálásból.

A halászteleki egyike volt annak a mintegy 240 orvosnak, aki 2002-ben választani kényszerült: politizál vagy gyógyít. Ő az utóbbi mellett döntött, noha a rendszerváltás óta mindig tagja volt a helyi képviselő-testületnek (s három cikluson át elnökölte az egészségügyi bizottságot), amellyel egyébként ő személy szerint semmiféle szerződéses kapcsolatban nem állt. Kültag ugyanis a családi bt-ben, a rendelő a sajátja, s a tevékenységéért járó pénzt is az egészségbiztosítótól kapja.

A szerencsésebbek - vagy inkább az ügyesebbek - közé tartozik Mohr Tamás, Segesd polgármestere, egyben a 2700 lelkes Somogy megyei település egyik háziorvosa. Ő az egyszerűbb megoldást választotta: kiszállt az önkormányzattal szerződő bt-jéből, így nem kellett választania a praxisa és a polgármesterség között. A "megoldását" az illetékes közigazgatási hivatal is jóváhagyta, de - mint a polgármester elmondta - hiába javasolta, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem terjesztette el időben e lehetőség hírét a kollégák körében. Mohrnak most a bt-t vezető felesége a főnöke, s alkalmazottként a cégtől kapja a fizetését, miközben a betegeket természetesen továbbra is ő kezeli - vagyis a gyógyító munkájában semmi sem változott. Ahhoz persze, hogy ez így maradhasson, egy sor szerződést kellett átírniuk, s mintegy százezer forintot kifizetniük - panaszkodott. Mohr egyébként 16 éve polgármester, s az első három ciklusban nem vetődött fel, hogy bármi baj lenne azzal, ha a település első embere nem csak polgármesterként áll kapcsolatban az önkormányzattal.

Persze a jogalkotói szándék is ésszerű volt: ne állhasson ugyanazon személy egy szerződés két oldalán. Az eredetileg az Országgyűlés tagjaira vonatkozónál is szigorúbbra tervezett, ám a parlamenti vita során megszelídült összeférhetetlenségi szabályokat ugyanakkor több érintett orvos, valamint orvosi érdek-képviseleti szervezet is megtámadta az AB előtt. Elsőként, még hat éve, a MOK kérte a szerintük több ponton is diszkriminatív "háziorvospasszus" megsemmisítését. A helyi politikai élet tisztaságának megőrzése érdekében megalkotott szabályok gyakorlatilag kizárták a háziorvosokat a helyi közéletből, s nem mellékesen az egészségügyi kérdések eldöntéséből, vagyis korlátozták aktív és passzív választójogukat - érvelt a kamara. Kétségtelen, a többségükben vállalkozóként praktizáló háziorvosok gazdaságilag nem függnek az önkormányzattól: nem kapnak onnan fizetést, sokszor övék a rendelő a felszereléssel együtt, s nem az önkormányzatnak, hanem a betegeknek nyújtanak szolgáltatást. Az AB-hez fordulók többsége emellett a jogegyenlőség sérelmét is látta abban, hogy velük szemben a képviselő-testület által kinevezett háziorvosok - akik közalkalmazottként gyógyítanak - nem kerültek tiltólistára.

Ezzel az AB is egyetértett. A vitatott rendelkezés megsemmisítésekor megállapította: a jogegyenlőség követelménye sérült azáltal, hogy nem alkalmaztak azonos mércét az egyes összeférhetetlenségi szabályok megalkotásakor. Ugyanakkor nem az összeférhetetlenségi okok, hanem az alkalmazás körének meghatározása volt alkotmányellenes - hangsúlyozta az alkotmányőri testület, s határidő előírása nélkül az Országgyűlésre bízta, hogy gondolja újra a gazdasági összeférhetetlenségi szabályokat. E döntéssel egyébként hárman nem értettek egyet: Bagi István, Kiss László és Erdei Árpád nem látta okát a rendelkezés megsemmisítésének. Nincs szó hátrányos megkülönböztetésről, a közalkalmazottként dolgozó orvosok esetében a törvényi kötöttségek miatt nem áll fenn a szerződéssel való visszaélés veszélye - érveltek közös különvéleményükben.

Éger István, a MOK elnöke örül a döntésnek, s reméli, hogy szép számban indulnak majd orvosok az őszi önkormányzati választáson. A halászteleki orvos biztosan megpróbál mandátumot szerezni, s most arra is van reménye, hogy ne csak néhány hónapra legyen képviselő. Arra ugyanis kevés az esély, hogy az új Országgyűlés az őszi önkormányzati választások előtt, idejekorán módosítsa a helyi képviselők jogállásáról szóló kétharmados törvényt, s alkotmányos változatban újraírják a korlátozást.

PÁLMAI ERIKA

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Nyílt levélben tiltakoznak a Színművészeti tanárai az egyetem elleni támadások miat

Nyílt levélben tiltakoznak a Színművészeti tanárai az egyetem elleni támadások miat

Az iráni, akié a végső szó Irakban

Az iráni, akié a végső szó Irakban

Ellenzéki Borkai-ügyet ígér az „Angyal ügyvédje”

Ellenzéki Borkai-ügyet ígér az „Angyal ügyvédje”

Ezeket a zenéket imádta a világ 2019-ben – és a 2010-es években

Ezeket a zenéket imádta a világ 2019-ben – és a 2010-es években

Majtényi a Fülkében: Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni

Majtényi a Fülkében: Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni