Tetszett a cikk?

A kormányoldal támogatottsága jócskán meghaladja az ellenzékét, az egyéni képviselői mandátum sorsa így a kormánypártok közötti alkun múlhat a budapesti 7. számú választókerületben - derül ki abból a felmérésből, amelyet a HVG megbízásából február 28-a és március 4-e között készített a Medián, a választókerület lakosságát reprezentáló 600 fő személyes megkérdezésével.

A választókerületben élők 62 százaléka mondta azt, hogy biztosan el fog menni szavazni az április 9-ei első fordulóban - 10 százalékponttal többen a legutóbb mért országos átlagnál és 5-tel többen a budapestinél. Négy évvel ezelőtt az MSZP és az SZDSZ együtt csaknem 10 százalékponttal szerepelt jobban, mint a Fidesz-MDF közös lista és a MIÉP együttvéve, azóta a kormányoldal előnye a jelek szerint még tovább növekedett. A csaknem felerészben nyugdíjasok által lakott választókerületben a pártot választók 47 százaléka szavazna az MSZP-re, a Fidesz 34, az SZDSZ 13, az MDF 4 százalékon áll. A 2002-ben 8 százalékot szerzett MIÉP támogatottsága a mostani felmérésben még a Jobbikkal együtt is csak alig volt kimutatható.

A pártok közötti erőviszonyok természeten jócskán meghatározzák az egyéni jelöltek lehetőségeit. Az átszavazásra 2002-ben is legfeljebb a politikai blokkon belül lehetett példa, akkor valószínűleg az MSZP-szavazók egy jelentős része egyéniben az SZDSZ-es Pető Ivánra szavazhatott, aki így csaknem 9 százalékponttal több voksot kapott, mint a pártja. A felmérés szerint az SZDSZ-szavazókon túl az MSZP-sek 10 százaléka is Petőre voksolna, ami összesen a választani tudók 18 százalékát jelenti. A szocialisták azonban olyan nagy fölénnyel vezetnek a választókerületben, hogy az egyéni képviselőjelöltek versenyében a "dezertőrök" ellenére is Steiner Pál MSZP-s jelölt áll az élen.

A választókerület háromnegyede az V. kerületben van, amelynek 2002 óta Steiner a polgármestere. A helyi dolgok alakulását a közvélemény valószínűleg inkább köti a szocialista polgármesterhez, mint a képviselő-testületben többségben lévő jobboldali pártokhoz. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az MSZP-szavazók sokkal elégedettebbek a kerület helyzetével - 12 százalékuk "nagyon", 50 százalékuk pedig "inkább" elégedett azzal, ahogy a kerületben mennek a dolgok -, mint a Fidesz támogatói. Hiába szállt be nagy energiával és országos ismertséggel a helyi politikába a fideszes Rogán Antal, az első választási fordulóban ugyanúgy a szavazatok egyharmadára számíthat, mint ahogy párttársa szerepelt négy évvel ezelőtt a választókerületben. Az egyéni képviselői mandátum sorsa így tulajdonképpen attól függ, hogy melyik kormánypárti jelölt lép vissza a második forduló előtt, sőt valószínűleg akkor is Steiner győzne, ha mindketten elindulnának.

KARÁCSONY GERGELY

Társadalom

Hosszú hajrá

Egy vereséggel a jelek szerint mindenképpen számolnia kell Rogán Antalnak, a Fidesz kampányfőnökének áprilisban. A budapesti 7. számú választókerület, ahol egyéni mandátumért indul, most is az MSZP és az SZDSZ biztos hátországa.

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának