Tetszett a cikk?

A Fideszből kilépett, most MSZP-SZDSZ-színekben induló Szécsi Gábor polgármesternek esélye van arra, hogy áprilisban megtörje a baloldal választási kudarcsorozatát a hagyományosan jobboldali-szimpatizáns Kecskeméten.

Aligha lehet kétsége a város büszke konzervativizmusa felől annak, aki délidőben sétál Kecskemét belvárosában. Az egymástól pár száz méterre épült csaknem fél tucat templom harangjainak zúgása nemigen engedi, hogy bármi másra figyeljen az ember. Nem csoda hát, hogy Szécsi Gábor polgármester, MSZP--SZDSZ-támogatással induló országgyűlési képviselőjelölt igyekszik a történelmi egyházak kedvében járni. Nem eredménytelenül, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a bács-kiskuni megyeszékhely önkormányzatának hivatalos lapja, a Városházi Hírek legfrissebb száma Közös sikereink című melléklettel jelent meg 40 ezer példányban. A kiadványban elsősorban az önkormányzati támogatással elkészült egyházi beruházásokat ismertetik s méltatják, mások mellett a felekezetek helyi vezetői.

Kecskemét 2-es, inkább történelmi városrészként jellemezhető választókörzete jelenlegi és ismételni tervező országgyűlési képviselőjének, Horváth Zsolt (Fidesz-MPSZ) alpolgármesternek nem csak emiatt fájhat a feje. Más jelek is arra utalnak, hogy a városban népszerű fiatal Szécsi - kihasználva a még fideszesként szerzett polgármesterségéből adódó lehetőségeit - "lefoglalja" a hagyományos jobboldali témákat. Elkészült például a város egész éves programterve, amellyel az 1956-os forradalom 50. évfordulójára emlékeznek (a programfüzet kiadója Szécsi), s a polgármester maga említi a HVG-nek nyilatkozva Kecskemét alkalmasint adományozott forintokban megtestesülő elkötelezettségét a kisebbségben élő magyarság iránt.

A korábbi választási eredmények ismeretében nem meglepő a baloldali jelölt értékválasztása: itt 1990 óta egyszer sem nyert MSZP-s aspiráns. Kecskemét még akkor is bevehetetlennek bizonyult számukra, amikor 1994-ben a szocialisták egyedül megszerezték a mandátumok többségét; ekkor a függetlenként indult SZDSZ-es Zwack Péter került az Országgyűlésbe, akit az SZDSZ mellett a Fidesz és a Vállalkozók Pártja is támogatott (a körzet első képviselője Debreczeni József volt MDF-es színekben). 2002-ben az MSZP bekeményített, és nagyágyút állított a rajthoz Vári Gyula háromszoros világbajnok vadászrepülő-pilóta személyében, de neki is be kellett érnie a listás mandátummal (Vári áprilisban egy körzettel odébb, Tiszakécskén próbálkozik Lezsák Sándor kihívójaként). S nyilván a választók között is vannak, akiknek nem tűnik fel Szécsi párttámogatása. Kecskeméten legalábbis akadnak, akik láttak a Fidesz javára kiállított kopogtatócédulát, amelyen a polgármester neve szerepelt. Szécsi kétszer is fideszes jelöltként nyerte meg a polgármester-választást, pártja 2004 tavaszán döntött úgy, megvonja tőle a bizalmat - nem cáfolt hírek szerint maga Orbán Viktor pártelnök unt rá a központi pártakarattal gyakorta szembemenő polgármesterre -, mire is Szécsi kilépett a Fideszből, s azóta pártonkívüliként kormányozza a várost (HVG, 2004. március 13.).

A Fideszben a jelek szerint erős zavart okozott a polgármester átállása. Több beadványban is jelezték például a választási bizottságnak, hogy szerintük Szécsi a választókat megtévesztve ködösít párttámogatásáról (a helyi bizottságok formai okok miatt elvetették a beadványokat, az ellenzéki párt a HVG értesülései szerint fellebbezett). Történt például, hogy a városi civil mozgalmak magazinjaként megjelenő Kecskeméti Lapok címlapján "Köszönjük neked Fidesz! Orbán Viktor kétszeres ajánlásával" felirattal javasolják megválasztani a polgármestert a hirdetés aláírói, a titokzatos "lokálpatrióták". Tény az is, hogy Szécsi közterületi plakátjai színvilágukban (halványzöld alap) elütnek a kormánypártok által használt hirdetésektől, a plakátokon pedig meglehetősen kicsi a két pártlogó. A polgármester mindenesetre a pártokfelettiséget emeli ki kampánycéljai közül, mondván, a napokban kezdődő 9 milliárd forintos csatornaberuházás például minden kecskemétinek a hasznára válik, azt ugyanakkor értelmezhetetlennek tartja, hogy ő úgymond megtévesztené a választókat. Hogyan is tehetné, amikor a kormány csaknem minden tagja, s Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megfordult már a körzetben mellette korteskedve? - érvelt a HVG-nek, hozzátéve: az őszi polgármester-választáson is csak akkor indul, ha az MSZP-SZDSZ-koalíció támogatja.

A múlt hét végén a városban "országépítő" beszédet tartó Orbán mindenesetre fontosnak tartotta hívei előtt külön leszögezni, Szécsi nem az ő támogatottja, nem Fidesz-jelölt. Ugyanezen a rendezvényen Horváth elismerte, a helyi Fidesz "kicsit belerendült" abba, hogy "kénytelenek voltak megválni" Szécsitől. Lapunknak a képviselő úgy érvelt, a polgármester működése során számos vitatható gazdasági döntés született az önkormányzatban. A legnagyobb port kavart ügyben, a Malom szórakoztatóközpont építése kapcsán (HVG, 2005. szeptember 3.) az elfogultság miatt eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság hivatali visszaélés miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen - erősítette meg a HVG értesülését a rendőrség szóvivője. Tény ugyanakkor, hogy ez az ügy nem érinti közvetlenül Szécsit, legfeljebb a város jegyzőjének lehetnek rossz napjai, ha a nyomozók úgy gondolják.

Akárhogyan is, a Szécsi-féle válás után is a városvezetésben maradt, ott társadalmi alpolgármesterként egészségügyi-szociális területtel foglalkozó Horváth számára csaknem létkérdés, hogy győzzön. Fideszes berkekből úgy tudni, a pártvezetés "kardélre hányja", ha elveszíti a körzetet (a másik kecskeméti mandátumért a fideszes Nyitray András a szocialista, de SZDSZ-támogatást is élvező Balogh Lászlóval küzd). Márpedig - konzervatív kiskunságiak ide vagy oda - Horváth egyelőre nem bonthat pezsgőt. A radikális jobboldali MIÉP-Jobbik-szövetség (Varga Zsolt), illetve az MDF is (Győrfi Attila Gábor) indít jelöltet, bár az utóbbiét lapzártánkig nem vette lajstromba a választási bizottság, igaz, egyelőre egyikük sem kezdett szabad szemmel látható kampányba.

Társadalom

A pártosság tesztje

Nyerhet-e jobboldali választókerületben egy kormánypárti színekben induló népszerű polgármester?

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Chadwick Boseman, Borat és a nők menetelése – ez volt az idei Golden Globe

Chadwick Boseman, Borat és a nők menetelése – ez volt az idei Golden Globe

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba