Tetszett a cikk?

Halálos áldozatokat is követeltek és súlyos gondokat okoznak Csehországban a múlt héten megindult áradások:...

Halálos áldozatokat is követeltek és súlyos gondokat okoznak Csehországban a múlt héten megindult áradások: lapzártánkig hét ember veszett vízbe, egy gyermek eltűnt, több mint tízezren voltak kénytelenek elhagyni otthonukat, és az ország 14 megyéjéből hétben rendkívüli állapotot hirdettek. Jiri Paroubek miniszterelnök a veszély miatt a múlt héten lerövidítette egyiptomi látogatását. Különösen az ország északnyugati területén az Elba, illetve délkeleti részén a Morva és a Dyje folyó okoz sok problémát, de óvintézkedésként Prágában is gátakat kellett emelni a történelmi városrész védelmére.

Németországban Drezda történelmi központja most nem került veszélybe, az Elba kedden 749 centiméteres vízállással tetőzött. A város egyes részeiben azonban kitelepítéseket kellett elrendelni, miután a folyó egy helyen átszakította a töltést. Németországban lapzártánkig 1500 ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

Szlovákiában négy emberéletet követeltek az áradások. A Dunán kívül több más folyó vízszintje is megemelkedett, és a töltéseket átlépve lakóépületekben, termőföldekben tett kárt. Noha a hét végén valamelyest javult a helyzet, több helyen még súlyos a veszély. Ausztriában is evakuálni kellett egy falu 200 lakóját, mert átszakadt egy folyó gátja. Kárpátalján két halálos áldozata van az árvíznek, csakúgy, mint Romániában, ahol az előrejelzések szerint akár a fél országot sújthatja majd az áradat.

Társadalom

Tartós hullám

Minden idők legnagyobb dunai árvizével önkéntesek, mozgósított, keresetükről kényszerűen lemondó civilek, hullámtéri házaikat védő amatőrök veszik fel a harcot az egyenetlenül kiépített gátakon. A vízügyi dolgozókra az ágazat másfél évtizedes leépítése eredményeként a szakmai irányítás maradt.

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru