Tetszett a cikk?

A budapesti Nagymező utcában igazi maffiafőnöknek kijáró külsőségek közepette fogták el múlt pénteken Tanyi Györgyöt...

A budapesti Nagymező utcában igazi maffiafőnöknek kijáró külsőségek közepette fogták el múlt pénteken Tanyi Györgyöt, a budapesti éjszakai élet egyik legtekintélyesebb személyiségét. Ebben az esetben azonban az "éjszakai élet tekintélyes személyisége" nem egy bűnszervezetet vezető keresztapa eufemisztikus szinonimája: a Tanyiról szóló híresztelések, illetve azok a bizonyított tények, amelyek miatt hat éve a Fővárosi Bíróságon elítélték, illetve most meggyanúsították, igencsak távol állnak egymástól. Ezt támasztja alá a nyomozási bíró elsőfokú döntése is, aki nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését, csupán lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta az elkapott Tanyit.

A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai most kábítószerrel visszaéléssel, valamint közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják a férfit, aki a lakhelyére kiküldött idézéseket rendre válasz nélkül hagyta. Ennek oka védője, Retteghy István szerint meglehetősen prózai: a gyanúsított február elejétől március végéig Thaiföldön volt. Hazaérkezése után a rendőrség a telefontanú vonalon keresztül kapott névtelen bejelentést, hogy Tanyi itthon van, de máris készül Olaszországba, hogy ott tűnjön el, ezért csaptak le rá. Retteghy állítja: tájékoztatta a rendőrséget védence thaiföldi tartózkodásáról. Onnan ráadásul kiadatási egyezmény hiányában a magyar hatóságok sokkal nehezebben tudnának bárkit hazahozatni, mint Olaszországból. Tény, hogy Tanyit 1997-ben külföldön, Ausztriában kellett elfogni, de az is úgy történt, hogy maga a gyanúsított hívta fel a magyar rendőrséget, megadva pontos bécsi címét és telefonszámát, majd önként kérte egyszerűsített kiadatási eljárás lefolytatását.

Ami a mostani gyanúokokat illeti, kábítószer fogyasztására utaló jeleket több ellenőrzés során találtak Tanyi szervezetében. Kétséges, hogy a bíróságot teljességgel meggyőzi-e majd védekezése, miszerint tudtán kívül kevertek italába kokaint vagy amfetaminszármazékot, az egyszerű megszerzésért és fogyasztásért azonban túl súlyos büntetés önmagában aligha szabható ki. A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és személyes szabadság korlátozása pedig még tavaly a Pigalle nevű pesti szórakozóhelyen valósult meg a nyomozóhatóság szerint: egy éjjel egy kisebb kábeltűzhöz kiérkező tűzoltóval szólalkozott össze Tanyi, majd adott neki egy pofont, és egy ideig nem engedte felállni egy székről. A gyanúsított ezt is visszautasítja, ráadásul a VIII. kerületi rendőröket is ő hívta ki ezt követően a szórakozóhelyre.

Még ha ténylegesen Tanyi adta is a pofont, és fogyasztott kábítószert, mindez önmagában aligha indokolja, hogy a kerületi kapitányságtól a nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni részlege vette át az ügyet. Más kérdés, hogy milyen szerepet tulajdonított neki néhány, az alvilágról bennfentesként vallomást tett személy, valamint a vele foglalkozó rendőrök és ügyészek.

"Belelőtt a saját házába, és azt kezdte terjeszteni, hogy Tanyi Gyuri és mi lehetünk mögötte" - vallotta például a jelenleg a kecskeméti maffiaperben bíróság előtt álló Csüllög Zsigmond egy régi "merényletről", ami Boross Tamás solymári háza előtt történt. Ez a vallomás 1998 júliusában, a Boross-sal is végző Aranykéz utcai robbantás után vált különösen érdekessé, amikor felmerült, hogy a rendőrségen sokakra terhelő vallomást tevő "másként vállalkozó" kivégzése Tanyiék érdekében állt volna.

A következő évben két komoly bűncselekmény felbujtójaként vádolták meg Tanyit. Az egyik egy Mercedes kézigránátos felrobbantása volt a Deák téren, a Budapesti Rendőr-főkapitányság akkori központjának közelében, aminek a célpontja akár Tasnádi Péter is lehetett. Ebben az esetben a bíró, Varga Zoltán a per során kiderítette: a legsúlyosabb terhelő vallomást tevő tanú hazudott, s Tanyit fel kellett menteni (mindössze okirat-hamisítás kísérlete miatt marasztalta el a törvényszék). A másik ügyben egy rendőrről, Gál Antal főhadnagy számítógépes rendszergazdáról derült ki, hogy államtitkot sértve olyan iratokról készített másolatot, és adott el 50 ezer forintért egy ismerősének, amelyekkel azonosíthattak volna operatív akcióban részt vevő nemzetbiztonsági és rendőrségi munkatársakat, valamint informátoraikat. Az ügyészség megrendelőként hiába jelölte meg Tanyit, ezt semmilyen bizonyítékkal sem tudta alátámasztani. Mindez azonban csak a bírósági eljárás végén derült ki. Még a törvényszéken megdőlt vádak is elegendőek voltak viszont ahhoz, hogy Tanyit 23 hónapon keresztül rács mögött tartsák.

Legutóbb a kecskeméti maffiaperben bukkant fel a neve, ahol a vád legfontosabb állítása, hogy Radnai László és társai - köztük a már említett Csüllög - a Balaton környéki szórakozóhelyeken jelentős érdekeltségekkel rendelkező Túri Tibort akarták volna bérgyilkossal megöletni. Tanyinak, aki Csüllögéktől már évekkel korábban eltávolodott, a vádbeszédben felvázoltak szerint a bűnbak szerepét szánták. A Túri és Tanyi közt ténylegesen fennálló konfliktushelyzetet kihasználva "Tanyi György érdekeltségét érte volna támadás, aki az adott helyzetben nyilvánvalóan Túri Tibort és körét tartotta volna lehetséges elkövetőnek, így a közöttük kirobbanó háborúskodás során anélkül lehetett volna elintézni Túri Tibort, hogy a Radnai-féle bűnszervezetre terelődött volna a gyanú" - mondta az ügyész. Erről a verzióról április közepén, a két választási forduló közt várható első fokú ítélet. De már korábban, napokon belül jogerős döntés születik Tanyi előzetes letartóztatásáról, mivel az ügyészség fellebbezett a most "csak" lakhelyelhagyási tilalmat előíró nyomozási bírói verdikttel szemben.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

Perújítás

A bírósági és ügyészségi szervezetekben 1944-1989 között lezajlott törvénytelenségek áldozatainak emlékét megörökítő nyilatkozatot fogadott el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a legfőbb ügyész.

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Tíz éves a BKK, az elvált szülők meggyötört, éheztetett gyermeke

Tíz éves a BKK, az elvált szülők meggyötört, éheztetett gyermeke