Tetszett a cikk?

A bürokratikus ügyintézés miatti késedelmes kifizetések csődhelyzettel fenyegetik az EU-forrásokból támogatott civil szervezetek egy részét.

Megvalósítani a szerződésben előírt módon és időben a vállalt programot, s akár csődbe menni vagy kivárni a megítélt uniós támogatást - ezzel a dilemmával szembesültek az egyik EU-s pályázaton nyertes civil szervezetek. Pedig most a pénz nem hiányzik. A bajban lévő egyesületek, alapítványok a nemzeti fejlesztési terv részeként 2004-2006 között, összesen 750 millió forintból megvalósuló hefop (humánerőforrás-fejlesztési operatív program) győztesei.

Az eddig elbírált 249 pályázat győzteseinek egy részét éppen a siker taszította a csőd szélére: a bürokratikus ügyintézés miatt késve jutnak a nekik megítélt pénzhez. Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szervezője, Kollár Magdolna például már negyedik hónapja nem kap fizetést. Tavaly december óta hiába vár választ vagy észrevételt az első úgynevezett projekt-előrehaladási jelentésére, amely alapján kapná a még 2004 júniusában sikeresnek talált pályázatukra megítélt 17 millió forintos támogatás első részletét. A vállalt programot - négy esztergomi családsegítő szervezettel összefogva szociális munkások továbbképzését - már 2005 júliusában megkezdték. Az induláshoz több mint 3,5 millió forintos előleget kaptak, ez azonban elfogyott, a többi uniós pénzre pedig várniuk kell. Most bankhitelből kénytelenek a programjukat finanszírozni, de nem tudják, miből fizetik majd a kölcsön kamatait, mivel nem számolhatják el költségként.

A nyertes pályázóknak a szerződéskötés után átutalják a megítélt támogatás negyedét. Ezzel az összeggel forintra el kell számolni háromhavonta készülő projekt-előrehaladási jelentésekben. Ha minden rendben van, akkor lehet szó pénz kiutalásáról. Csakhogy az ellenőrzési rendszerben is túl sok a szereplő: öt különböző szervezet (Magyar Államkincstár, az oktatási tárca alapkezelő igazgatósága, az Egészségügyi Minisztérium programirodája, a több tárca közös tulajdonában lévő ESZA Kht., valamint a Foglalkoztatási Hivatal) bevonásával folyik a kontroll. A folyamat a kezdetektől lassú: már a szerződéseket is késve kötik, rendszerint azon az időponton túl, amelyet a szervezet a nyertes pályázatában a program végrehajtásának kezdeteként megjelölt. A civilek túlnyomó többsége önerőből mégis megkezdi a program végrehajtását, mert ellenkező esetben nem tudnák betartani, amit elvállaltak.

A Komlói Rehabilitációs Szolgáltató Központ szerződés nélkül nem kezdett bele a programjába, de ezzel legfeljebb anynyit nyert, hogy alappal perelhetnék az államot a késlekedéséért. Többszöri szerződésmódosítás után végül tavaly szeptember 1-jével láttak munkához: hat hónap alatt legalább száz megváltozott munkaképességű embert juttattak munkához vagy szakképzettséget adó, akkreditált képzéshez. "Az összesen 79 milliós projekt során mostanáig 20 millió forintot hiteleztünk az államnak, miután a fizetésre az elszámolás leadása után előírt hatvannapos határidőből gyakran 140-150 nap lesz" - mondta a HVG-nek Vojtek Endre, a központ alelnöke. Hasonló gondok miatt már a program feladásán is gondolkodtak az összesen 16 vak, illetve gyengénlátó fiatal számítástechnikai képzését és foglalkoztatását vállaló Egyesület a Sérült Emberekért nevű szervezetnél. Nem tudják kifizetni a béreket, a rezsiköltségeket és a képzésekhez szükséges speciális eszközöket sem. "A megkésett fizetés miatt komoly kár érte a szervezetet" - állítja Holló Csaba, a szervezet elnöke, aki emiatt már kétszer fordult Csizmár Gábor munkaügyi miniszterhez.

"Már az unió elvárásai sem voltak egyszerűek, amihez Magyarország még hozzátette a magáét" - vázolta a hátteret Bényei Andrásné, a foglalkoztatási célú non-profit szervezetek érdekeinek érvényesítésére létrehozott Civil Foglalkoztatási Műhely vezetője. A kifizetési rendszert lassítja, hogy a pályázók a foglalkoztatási hivatallal állnak közvetlen kapcsolatban, minden további hatóság összes panaszának ezen kell keresztülmennie, ráadásul a sokszereplős pénzosztási rendszerben nincsenek megfelelően "kiosztva" a jogkörök, ezért Bényeiné szerint mindenki csupán alibi munkát végez, a másikra vár, mindent újra ellenőriz.

A kifizetések csúszásáért elnézést kért Hollóéktól Csizmár. A tárcánál pedig azt ígérik, gyorsítani fogják az átutalásokat. A jövőben például a befutó "tökéletes" számlákra azonnal fizetnek, s nem kell megvárni, amíg az adott negyedév teljes elszámolása stimmel, tehát nem fogják visszatartani mondjuk 10 millió forint kifizetését azért, mert gond van egy 400 forintos tétellel. A most bajban lévő civileknek a komoly segítség azonban az lehet majd, ha valóban heteken belül a mostani 20-ról 10 százalékra csökken a program lezárásáig visszatartható keret.

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna