Vidéki MSZP-küzdelmek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pártkarrierjét elindító - a megyei elnökségről 2004 elején a javára lemondó - Kun...

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pártkarrierjét elindító - a megyei elnökségről 2004 elején a javára lemondó - Kun András alpolgármester indulhat az MSZP színeiben Győr polgármesteri székéért. E döntésre azután jutottak a szocialisták, hogy alig két hét után váratlanul - cukorbetegsége súlyosbodására hivatkozva - visszalépett a jelöltségtől a május végén kiválasztott Kadler Gusztáv textilipari vállalkozó, a kajak-kenu szövetség alelnöke. Talányos ugyanakkor az is, miért nem próbálkozik újra a város sikerpolgármesterként elkönyvelt első embere, Balogh József. Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága alelnökévé frissen megválasztott Balogh két évvel ezelőtt már bejelentette: miután 25 éve dolgozik a városházán, 12 éve polgármester, nem kívánja 2006-ban ismét megméretni magát.

Nem hivatalos hírek szerint a munkájával járó nehézségek mellett aggasztotta a városházán szakértői és egyéb minőségben gyülekező pártbeli "ifjútörökök" aktivizálódása is - akárhogyan is, a pártvezetés több kísérletet is tett, hogy rábírja szándéka megváltoztatására, ám ő hajthatatlannak bizonyult. Lehetséges utódként két alpolgármestere, Eredics Imre és Kun neve merült fel, később bukkant fel Balogh jó barátja, Kadler neve, aki pártonkívüli ugyan, de lánya, Kadler Zsuzsanna szocialista színekben önkormányzati képviselő. Az MSZP május végi küldöttgyűlésén nagy fölénnyel nyert Kadler (Takács Imre korábbi közgyűlési frakcióvezetőre és Eredicsre lehetett még szavazni, a "nagy játékosként" jellemzett Kun akkor visszalépett Kadler javára).

Kun kihívója a Fidesz-MPSZ színeiben Borkai Zsolt tornászolimpikon, a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Szakközépiskola igazgatója lesz. Fideszes körökben sokan megütközéssel fogadták, hogy nem a párt kommunikációs vezetője, Szijjártó Péter próbálkozik, miután a fiatal politikus a tavaszi országgyűlési választásokon alaposan megszorongatta Baloghot, aki mindössze 127 szavazattal nyert. Úgy tudni, Szijjártó nem a pártbeli leszámolások áldozata, sokkal inkább saját döntése alapján próbálkozik országos karrierrel ahelyett, hogy belemenne a legalábbis kétesélyes megméretésbe. A hivatásos honvédtiszt Borkai ezzel szemben kapóra jött a pártnak, amikor bizalmas körökben nem rejtette véka alá csalódottságát, amit az általa vezetett középiskola kormányzati bezárása miatt érez.

A szocialista fellegvárnak számító Kazincbarcikán izgalmas összecsapások várhatók az MSZP hivatalos jelöltje és a 2002-ben a párt színeiben befutott jelenlegi polgármester között, aki nemrégen ki is lépett a pártjából, és most függetlenként indul. Az egykori középiskolai igazgató Király Bálintot háromszor választották polgármesternek Kazincbarcikán. Nevét megtalálni az MSZP alapítói között, 1989-ben egy rövid ideig a borsodi szocialisták megyei vezetője volt. Kihívója a 30 éves Szitka Péter, aki korábban egy évig a Fiatal Baloldal országos elnöke volt, és az előző ciklusban a megyei listán keresztül bekerült az Országgyűlésbe.

Szitka indítása már két éve eldőlt, ami Király szerint a párt helyi erős emberének, Gyárfás Ildikónak köszönhető. Ő egy választást kivéve minden alkalommal első körben bekerült a parlamentbe a kazincbarcikai egyéni körzetből, s egyúttal a megyei közgyűlés elnöke is. Király szerint a konfliktusok forrása, hogy ő több alkalommal szóvá tette, a város keveset profitál abból, hogy ilyen "jól futó" képviselője van. A haragszomrádnak végül az lett az eredménye, hogy - Király szerint egyértelműen Gyárfás nyomására - a helyben kevéssé ismert, így eleve hátránnyal és nem sok eséllyel induló Szitka nevét dobták be a köztudatba, megkockáztatva a vereséget is. Az előző választásokon a szavazók 67 százaléka voksolt Királyra, aki úgy érzi, jók az esélyei kihívójával szemben, különösen, hogy a jobboldal helyben soha sem szerepelt igazán jól, és nincsen ismert, karizmatikus jelöltje. Király határozottan cáfolta azt a szóbeszédet, hogy a jobboldal a kellő időben felsorakozik majd a háta mögé. "Valóban ott voltam azon a kazincbarcikai Fidesz-választási nagygyűlésen, ahol Kósa Lajos felszólalt" - mondta Király, aki szerint csak annyi történt, hogy megadta a tiszteletet a városba érkező polgármester kollégának. A polgármester nem cáfolta azokat a híreket, hogy saját zsebből jelentős összeget szán arra, hogy az MSZP ellenében győzzön.

"Én nem Gyárfás Ildikó embere vagyok, hanem a barátja" - kérte ki magának a HVG kérdésére Szitka Péter. Szerinte ideje lenne, ha észrevenné a 62 éves Király, hogy más szelek fújnak mostanában, eljárt az idő az általa képviselt politizálás fölött. "A jövő arról fog szólni, hogy ki milyen hatékonysággal tud az uniós pályázati pénzek megszerzésében részt venni" - magyarázta. A barcikai MSZP-jelölt nincs híján önbizalomnak, amikor arról beszél, hogy "biztos győzni fogok".