Rendkívül gyorsan elvesztette a választások után szokásos módon felduzzadt bizalmi tőkét a második Gyurcsány-kabinet. Az MSZP támogatottsága jelentősen elmarad a Fideszétől, s az egyik legelutasítottabb politikai erővé vált.

HVG
Az MSZP politikai kedveszegettsége már az aktivitásban is megmutatkozik. Májusban még a tényleges áprilisi választási részvételt megközelítő, 64 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy akár egy újabb választáson is elmennének szavazni, júniusra a "most vasárnapi" biztos szavazók aránya már statisztikailag értékelhető arányban csökkent, majd júliusban már mindössze 56 százalékot ért el - derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből. Míg azonban a Fidesz szavazni kész szimpatizánsainak aránya május óta 74-ről csak 70 százalékra esett vissza, az MSZP-vel rokonszenvezőké 77-ről 63 százalékra. Ez magyarázza, hogy bár a teljes szavazókorú népességben "csak" 8 százalékpont a legnagyobb ellenzéki párt előnye, a választani tudó "biztos" szavazók körében a különbség júliusra elérte a 14 százalékpontot. Mindez azután következett be, hogy májusban a választások után szokásos "győzteshez áramlás" tüneteként az egy hónappal korábbi tényleges listás szavazási eredményt 6 százalékponttal meghaladó előnyre tett szert az MSZP.

HVG
A kiábrándulás a vezető kormánypártból a kisebb pártokat is erősítette. Az SZDSZ, amely a választások előtti időszak felméréseiben csak ritkán érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, most újra hozta ezt az eredményt, az MDF pedig, amely a felmérésekben évek óta megközelíteni sem tudta a bűvös határértéket, most egyenesen 6 százalékos támogatottságot élvez a választani tudó "biztos" szavazók körében. A KDNP viszont a jelek szerint könnyebben vetette meg a lábát az Országgyűlésben, mint a köztudatban: a kereszténydemokraták támogatottsága csak felfelé kerekítve adja ki az 1 százalékot.

A politikai közhangulatban bekövetkezett változás csekélyke hullámvölgynek tűnik a gazdasági várakozásokban bekövetkezett zuhanáshoz képest. A válaszadók saját háztartásának anyagi helyzetére vonatkozó vélemények már közvetlenül a választás után pesszimista irányba mozdultak, a megszorító intézkedések bejelentése után pedig soha nem látott mélyrepülés következett. A májusi 32-ről egy hónap alatt 57-re, két hónap alatt pedig 74 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a következő 12 hónapban helyzetük romlására számítanak. Ekkora visszaesést a Bokros-csomag bejelentése után sem tapasztalt a Medián - igaz, akkor nem is igazán volt honnan romlania az egyébként is nagyon mérsékelt gazdasági optimizmusnak. A jövőbeli kilátások megítélése viszont most szinte pontosan megegyezik az 1995. márciusi szinttel: akkor az emberek 77 százaléka valószínűsítette a körülmények romlását, és csak 21 százalékuk reménykedett javulásban. Az akkori mélypont óta fokozatosan nőtt a lakosság gazdasági elégedettsége, de csak a 2002-es választás utáni néhány hónapra volt jellemző az az állapot, hogy többségben voltak az anyagi helyzetük jobbra fordulására számítók. A 2006-os választás felé közeledvén újra javulni kezdett a gazdasági közhangulat, a mostani fordulattal azonban visszaesett a több mint tíz évvel ezelőtti szintre.

HVG
A fentiek fényében nem meglepő, hogy meredeken hanyatlik a közhangulat legáltalánosabb mutatója is: az embereknek csak egyötöde véli úgy, hogy az országban általában véve "jó irányba mennek a dolgok". Ennyire negatív helyzetértékelés az előző parlamenti ciklusban mindössze egyszer, 2004 szeptemberében a Medgyessy-Gyurcsány-váltás idején fordult elő. Most viszont a még megmaradt MSZP-szavazóknak is csak szűk többsége (52 százaléka) tart ki a derűs jövőkép mellett, és a hangulatváltozás legdrámaibb jele, hogy arányuk a májusi 83 százalékról olvadt le ennyire.

A nyár elején drámai változások következtek be a vezető politikusok megítélésében is. Ám nemcsak egyes pártpolitikusok népszerűsége változott, hanem a napi politikától elvben magát távol tartó köztársasági elnöké, akinek támogatottsága - elsősorban a kormányoldalon, de valamelyest az ellenzék szavazóinak körében is - esett. A csökkenés részben a március 15-ei kitüntetések alkalmával elmaradt kézfogással magyarázható, de más oka is lehet, hiszen még májusban is 64 ponton állt Sólyom László népszerűségi indexe, júliusra viszont már 55 pontra zuhant vissza, ami csak a harmadik helyhez elég (a felmérés egy héttel azelőtt készült, hogy Sólyom László aláírta a megszorító pénzügyi törvényeket). Kevésbé meglepő, hogy a változások további kárvallottjai a tűzvonalban álló MSZP-s politikusok, mindenekelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a Medián legutóbb közzétett politikus-népszerűségi listáján (HVG, 2006. március 18.) elfoglalt hatodik helyről a tizenkettedikre esett vissza.

HVG
A kérdezőbiztosok ezúttal is több mint negyven politikusról kértek véleményt, de a húszas toplistára csak a parlamentben vagy pártjukban vezető tisztséget, esetleg egyéb közhivatalt betöltő s egyúttal legismertebb politikusok kerültek fel. 61 százalékos ismertségével épp csak lemaradt a listáról Veres János régi-új pénzügyminiszter, aki 30 százalékos tetszési indexével megelőzné elődjét, az újból fontos kormányzati funkcióba került Draskovics Tibort. Az új arcok egy részét viszont értelemszerűen még kevéssé tudja hová tenni a nagyközönség, ám Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője nyilván hamarosan elmozdul a 44 százalékos, Szilvásy György kancelláriaminiszter és Molnár Lajos egészségügyi miniszter pedig a 34 százalékos ismertségi szintről.

HANN ENDRE-KARÁCSONY GERGELY

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős